FEMALE TALK

Ελένη Καρακάση: «Έχω ακούσει και το χοντρή και το βαρέλα. Ο κόσμος είναι σκληρός και τα παιδιά πολύ σκληρότερα»

Papadakis Press

Η Ελένη Καρακάση σε συνέντευξή της στο περιοδικό Down Town αναφέρεται στη μάχη που δίνει με τα κιλά από μικρό παιδί και στον ρατσισμό που υπάρχει απέναντι στους ανθρώπους που δεν «κουμπώνουν» στα κοινωνικά «στάνταρ».

Η Ελένη Καρακάση μιλά για τα αρρωστημένα κλισέ, τις επικίνδυνες δίαιτες, την ανάγκη συμβολής των ειδικών και την εύκολη στοχοποίηση ανθρώπων. «Είναι εύκολο να στοχοποιείς τον άλλον για να μην κοιτάξεις τη δική σου καμπούρα», θα πει χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των κιλών, η Ελένη Καρακάση εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια: «Ήμουν ένα παχύσαρκο παιδί. Σκέψου, ύψος 1.60 και να δείχνει η ζυγαριά 100 κιλά. Δεν έχω φάει μπούλινγκ όπως τρώνε τα παιδιά με τα παραπάνω κιλά σήμερα που υπάρχουν τα social media και αυτό παίρνει άλλες διαστάσεις, αλλά έχω ακούσει και το χοντρή και το βαρέλα και το ντουλάπα.

Ελένη Καρακάση: «Όλα είναι κλισέ. Για αυτό το λέω και επιμένω, ρωτήστε τους ειδικούς»

Ο κόσμος είναι σκληρός και τα παιδιά πολύ σκληρότερα. Από την άλλη, είχα μια μαμά πολύ εξελιγμένη, πολύ μπροστά από την εποχή της, και με είχε μάθει να αγαπάω την Ελένη έτσι όπως είναι και να μην αγχώνομαι.

Μου έλεγε: ”Όταν εσύ το νιώσεις κι αν το νιώσεις, θα χάσεις τα κιλά”. Και έτσι έγινε. Εγώ που υπήρξα παχύσαρκη, και τώρα έχω παραπάνω κιλά, καταλαβαίνω την ψυχολογία αυτών των παιδιών.

Δεν κάνουν αυτά κάτι λάθος. Και μιλάω για τα παχύσαρκα παιδιά, όχι για ανθρώπους που μπορεί να πήραν βάρος επειδή τους συνέβη κάτι ή λόγω μιας εγκυμοσύνης ή κατάθλιψης ή οτιδήποτε.

Κι εγώ προχθές με τη διατροφολόγο μου είχα ραντεβού. Διάβαζα παλιά πως μια γυναίκα πρέπει να είναι 10 κιλά κάτω από τους πόντους του ύψους της. Αυτό είναι αρρωστημένο ως σκέψη και μιλώντας με ειδικούς έμαθα πως δεν ισχύει. Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.

Μπορεί κάποιος να είναι βαρύς λόγω σκελετού, να είναι μερικά κιλά παραπάνω και να δείχνει αδύνατος. Όλα είναι κλισέ. Για αυτό το λέω και επιμένω, ρωτήστε τους ειδικούς.

Εγώ όταν έφτασα σε έναν χρόνο από τα 100 κιλά στα 50 ήμουν σαν άρρωστη. Δεν μου πήγαιναν. Είναι εύκολο να στοχοποιείς τον άλλον για να μην κοιτάξεις τη δική σου καμπούρα».

«Έχω κάνει πολύ κακό στον εαυτό μου με τις δίαιτες»

Η Ελένη Καρακάση έχει μιλήσει και στο παρελθόν για το «ταξίδι» να χάσει τα κιλά που ήθελε, μέχρι που έφτασε σε σημείο να επιβαρύνει τον οργανισμό της και να καταπιέσει τον εαυτό της.

Στην εκπομπή Dot, η Ελένη Καρακάση είχε αναφέρει: «Έχω κάνει πολύ κακό στον εαυτό μου με τις δίαιτες. Έχει εντελώς διαφορετική ψυχολογία κάποιος που από μικρός είχε πολλά κιλά.

Είναι δύσκολο όταν είσαι 17 χρονών, ανέβαινα πάνω στη ζυγαριά και έγραφε 100 κιλά, ενώ βάσει του ύψους μου έπρεπε να είμαι 50. Σημαίνει ότι κουβαλάω πάνω μου έναν ακόμα άνθρωπο.

Πάντα υπάρχει ο φόβος να μην ξαναδείς αυτό το νούμερο. Έχω βρεθεί στη φάση, να είμαι 49 κιλά, να με κοιτάζω στον καθρέφτη και να με βλέπω χοντρή. Με έδειχναν στις φωτογραφίες και δεν με αναγνώριζα.

Εγώ τον αγαπούσα τον εαυτό μου και σε αρκετά κιλά, αλλά άκουγα διάφορα: “Χάσε κιλά γιατί δεν θα βρεις γκόμενο”. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ξέρεις τι έχω ακούσει σαν παιδί; Τι λέγανε στη μάνα μου; Κοροϊδία.

Δεν γίναμε ρατσιστές ξαφνικά στην Ελλάδα, πάντα ήμασταν. Πάντα θα χτυπήσουμε αυτόν που έχει το μεγαλύτερο από εμάς ελάττωμα. (…)

Έκανα πολλές βλακείες στον εαυτό μου, ήθελα να χωρέσω πάση θυσία σε τζιν νούμερο 26. Τώρα είμαι καλά, τότε που ήμουν πολύ αδύνατη ήμουν δυστυχισμένη».