FEMALE TALK

Έλενα Ακρίτα: Η πιο to the point δημοσίευση για τις 3 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν εντός 48ωρου

Papadakis Press

Το πρωί της Κυριακής, 31/07, στο Ρέθυμνο, ένας 60χρονος, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 56χρονη γυναίκα του, επειδή του ζήτησε να χωρίσουν. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 1/08, στη Ζάκυνθο, 51χρονος ξυλοκόπησε και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 40χρονη σύζυγό του. Αποκορύφωμα ο ασφυκτικός θάνατος της 17χρονης από το Περιστέρι που πάλεψε για τη ζωή της με τον 22χρονο φίλο της να αναζητείται από την αστυνομία μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

3 νέα ονόματα γράφτηκαν στη μαύρη λίστα με τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, επειδή τις σκότωσε η πατριαρχία. Αυτές οι 3 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν μέσα σε 48 ώρες, δεν ανοίγουν μόνο τη συζήτηση για τη νομική αναγνώριση του όρου (για άλλη μια φορά), αλλά προκαλούν την αγανάκτηση, την οργή και την ερώτηση «πόσες ακόμα;». Η Έλενα Ακρίτα, λοιπόν, βρέθηκε ανάμεσα στους αγανακτισμένους. Η δημοσιογράφος έκανε μικρή, αλλά σαφέστατη μνεία στον όρο γυναικοκτονία που ορισμένοι αρνούνται να αποδεχτούν, γυρίζοντας ταυτόχρονα την πλάτη τους σε ένα βαθύ, κοινωνικό πρόβλημα.

Η Έλενα Ακρίτα μιλάει για την αναγκαιότητα της νομικής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας

«ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ. Πες την με το όνομα της», έγραψε στην περιγραφή της φωτογραφίας που δημοσίευσε στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media η Έλενα Ακρίτα. Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ηθοποιός έκανε την πιο to the point δημοσίευση. Μια εικόνα χωράει όλο το νόημα αναφορικά με τη νομική υπόσταση (που δεν υπάρχει) του όρου «γυναικοκτονία» και στην οποία πρέπει να εστιάσουμε.

«Δεν σκοτώνει η αγάπη και το ερωτικό πάθος. Σκοτώνουν οι δολοφόνοι. #καμίαλιγότερη #γυναικοκτονία #femisideisacrime», πρόσθεσε στη συνέχεια του λόγου της η Έλενα Ακρίτα εστιάζοντας στην πολύ συχνή πρακτική των ΜΜΕ να αποδίδουν την εκάστοτε γυναικοκτονία σε έγκλημα πάθους. Κάθε φορά, δηλαδή, που μία γυναίκα χάνει τη ζωή της από τα χέρια ενός άντρα. Έτσι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα και το κοινωνικό υπόβαθρο του εγκλήματος. Και πάνω απ’ όλα, το γεγονός πως ουσιαστικά μιλάμε για την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Δεν ήταν η κακιά στιγμή, δεν την σκότωσε επειδή την αγαπούσε, δεν είναι καμία πράξη που μπορεί να συνδεθεί με την αγάπη και τον έρωτα. Είναι γυναικοκτονία.