ΗΜΕΡΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Έλεγξε σήμερα την γονιμότητά σου με ένα check up!

Σκέφτεσαι την μητρότητα ως κάτι που θα ήθελες να ζήσεις στο μέλλον; Την στιγμή που η γονιμότητα δεν θεωρείται δεδομένη για αρκετές γυναίκες, ο προληπτικός έλεγχος είναι το δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να προστατεύσεις το όνειρο απόκτησης ενός παιδιού.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα σου;

Κάθε γυναίκα έχει στις ωοθήκες της κατά τη γέννηση της το σύνολο των ωαρίων που πρόκειται να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες της λειτουργούν ως αποθήκες ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα ωάρια. Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν η γονιμότητα της σημειώνει κάμψη καθώς η ποιότητα των ωαρίων φθίνει σημαντικά και η ποσότητα τους σταδιακά μειώνεται. H ηλικία όμως των ωοθηκών αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα επιρροής της αναπαραγωγικής δυνατότητας και δεν βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία της γυναίκας. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντώνται άτομα νεότερης ηλικίας να έχουν ωάρια που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Συνεπώς ο αριθμός των ωαρίων καθώς και ο ρυθμός μείωσης τους διαφέρει ανάμεσα στις γυναίκες και δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ηλικιακούς παράγοντες.

Έλεγξε σήμερα την γονιμότητά σου με ένα check up!

Πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος;

Η σύγχρονη γυναίκα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το ωοθηκικό της απόθεμα και να προβεί άμεσα σε ενέργειες διατήρησης του. Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω αιματολογικών εξετάσεων οι οποίες ουσιαστικά υποδεικνύουν την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει .Ένας βασικός δείκτης πρόβλεψης της ωοθηκικής εφεδρείας αποτελεί η ορμόνη ΑΜΗ η οποία παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών.  Κατά κανόνα θεωρείται πως όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της AMH, τόσο πιο «γόνιμη» είναι η γυναίκα. Δεδομένου ότι η πιο γόνιμη περίοδος θεωρείται κατά την δεκαετία των 20, ο προληπτικός έλεγχος της ωοθηκικής λειτουργίας συνίσταται όταν η γυναίκα διανύει την ηλικία των 30. Με αυτόν τον τρόπο δύναται να παρακολουθεί την γονιμότητα της ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί έντονη πτωτική πορεία μπορεί να παρέμβει άμεσα για να διατηρήσει τα υπάρχοντα ωάρια της μέσω της διαδικασίας της κρυοσυντήρησης.

Διασφάλισε την γονιμότητά σου!

Ο έλεγχος αποτελεί το πρώτο βήμα για την διασφάλιση της γονιμότητας. Ακόμα και αν η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μία γυναίκα να γνωρίζει το ωοθηκικό της απόθεμα ώστε να μπορεί να προστατεύει την αναπαραγωγική της δυνατότητα. Ο Όμιλος Euromedica επιδιώκει να προβάλλει την αξία της πρόληψης και σου προσφέρει ένα ολοκληρωμένο check up σε προνομιακή τιμή για να ελέγξεις τις βασικές ορμόνες που επηρεάζουν την γονιμότητα σου. Βρες το check up εδώ