ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Δωροθέα Μερκούρη: Μίλησε για τον ρατσισμό που δέχθηκε ως μητέρα στον καλλιτεχνικό χώρο, την οικονομική βία και τη συνεπιμέλεια των παιδιών της

Papadakis Press/Προκόπης Οικονομόπουλος

Και καθώς οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και λεκτική βία μοιάζουν σαν μία ανεξέλεγκτη χιονοστιβάδα στον καλλιτεχνικό χώρο, η Δωροθέα Μερκούρη μίλησε για τις προσωπικές δυσκολίες στον χώρο της υποκριτικής. Για το διάστημα που η ίδια εκτός από τους υπόλοιπους ρόλους, ανέλαβε και αυτόν της μαμάς.

Στην εκπομπή «Μαμά-δες» βρέθηκε η Δωροθέα Μερκούρη, η οποία μίλησε στη Ζωή Κρονάκη για τη δική της εμπειρία στον καλλιτεχνικό χώρο. Εμπειρία που δεν σχετίζεται με κάποιου είδους λεκτική ή σωματική βία. Σχετίζεται όμως με πεποιθήσεις και συστηματικές πρακτικές που έχουν τις ρίζες τους σε ταμπού και προκαταλήψεις απέναντι σε μία εργαζόμενη μητέρα και ηθοποιό. Παρ’ όλο που η ίδια θεωρεί «ευλογία την μητρότητα», κάποιοι φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη.

Ο ρατσισμός στον καλλιτεχνικό χώρο

«Όταν έγινα μαμά, αισθάνθηκα ένα είδος ρατσισμού στη δουλειά. Ήξερα ότι κάποιοι σκηνοθέτες και κάποιοι παραγωγοί δεν θα με προσλάβουν εάν έχω ένα παιδί στο σπίτι και παραδείγματος χάριν, θηλάζω. Είχα την διαίσθηση, το ήξερα» ανέφερε η Δωροθέα Μερκούρη απαντώντας θετικά στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τον αν έχει δεχτεί κάποιου είδους ρατσισμό στον εργασιακό της χώρο.

«Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι υφίστανται αυτού του είδους την καταπίεση. Όχι μόνο στον εργασιακό τους χώρο αλλά και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Από τον άντρα τους. Οικονομική βία από τον άντρα που λέει “Εγώ πληρώνω. Άρα θα κάνεις αυτό που λέω εγώ”» πρόσθεσε στη συνέχεια η ηθοποιός, διευρύνοντας το θέμα του ρατσισμού και της καταπίεσης. Ο ψυχολογικός πόλεμος πολλές φορές εντοπίζεται και στο προσωπικό περιβάλλον μιας μητέρας.

Δωροθέα Μερκούρη: «Με τους συζύγους, πρώην συζύγους και νυν πρέπει να τα συζητάμε όλα. Είναι και δικά τους τα παιδιά»

«Εγώ ήθελα παιδιά εκείνη τη στιγμή, ήμουν έτοιμη. Το ζήτησα από το σύμπαν και ήρθε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δωροθέα Μερκούρη, μιλώντας για τις δυο κόρες που απέκτησε με τον πρώην σύζυγό της. «Με τους συζύγους, πρώην συζύγους και νυν πρέπει να τα συζητάμε όλα. Είναι και δικά τους τα παιδιά» πρόσθεσε, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η επικοινωνία μεταξύ των γονιών. Ακόμα και αν αυτοί έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της ηθοποιού.

«Μπορεί εγώ να μην έχω μια καλή σχέση με τον σύζυγό μου και γενικότερα να μην υπάρχουν καλές σχέσεις. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να βγαίνουν κοινές αποφάσεις. Γιατί και το παιδί νιώθει ασφάλεια», πρόσθεσε η Δωροθέα Μερκούρη.

«Πιστεύω ότι δεν τα κάνουμε όλα τέλεια σαν ζευγάρι που έχει χωρίσει. Αλλά στο κομμάτι του σχολείου, που ήταν μια πολύ σοβαρή απόφαση, την πήραμε μαζί. Πιστεύω ότι έχω κάνει πάρα πολλά λάθη, γιατί είμαι άνθρωπος» παραδέχθηκε στο τέλος με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Δωροθέα Μερκούρη.