ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Δωρεάν πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας

Pexels

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης μία στις τέσσερις Ευρωπαίες βιώνει ή θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ κάθε χρόνο 6% έως 10% των γυναικών υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

Όλες μαζί για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Όλες μαζί. Η μία στο πλάι της άλλης για να υπερβούμε τα εμπόδια. Ποιος μίλησε για κάτι εύκολο; Τεράστιες οι δυσκολίες, όμως δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη.

Κάθε επιζώσα έμφυλης βίας μπορεί να ξεφύγει από την κακοποίηση αν «ξεκλειδώσει» τη δύναμη που κρύβει μέσα της κι αν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

Έμφυλη βία: Δωρεάν πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

Το Κέντρο Διοτίμα ανταποκρινόμενο στις αντικειμενικές ή προσωπικές δυσκολίες πολλών γυναικών, που βιώνουν έμφυλη βία και ζουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, να επικοινωνήσουν με δομές υποστήριξης, υλοποιεί πρόγραμμα δωρεάν, εξ αποστάσεως, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Ελληνίδες και μετανάστριες, που βιώνουν όλες τις μορφές έμφυλης βίας, διαμένουν στην περιφέρεια και έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Σκοπός του είναι η υποστήριξη και ενδυνάμωση των επιζωσών και η μείωση των συνεπειών της έμφυλης βίας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γυναικών, δίνεται η δυνατότητα τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας με τη διασφάλιση όλων των όρων ασφαλείας και προστασίας της εξυπηρετούμενης.

Οι γυναίκες μπορούν να καλούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-18.00, στο 210 3244380, ή/και να επικοινωνήσουν μέσω email στο [email protected].

Παραπομπές μπορούν να γίνουν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων (Κοινωνική Υπηρεσία, Κέντρα Κοινότητας, Ξενώνες φιλοξενίας, Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κ.ά.), τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο 2022 συνολικά 9.192 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.196 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

Οι 4.411 κλήσεις, δηλαδή το 71%, έγιναν από τις ίδιες τις γυναίκες ενώ το 29% (1.785 κλήσεις) έγιναν από τρίτο άτομο που ζήτησε βοήθεια για το θύμα.

Στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απευθύνθηκαν 4.705 άτομα, ενώ στους 19 Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 200 γυναίκες.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Έμφυλη βία: Στοιχεία που σοκάρουν

Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της.

Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.

Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.

130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν προχωρούν σε καταγγελία.