PROFILE

Δόμνα Μιχαηλίδου: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την πολιτικό

Nikos Libertas / SOOC

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου ήταν αρκετή για να βρεθεί το όνομα της Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην κορυφή των αναζητήσεων.

Μιλώντας στο The 2Night Show για έμφυλα στερεότυπα αλλά και τα προβλήματα που η ίδια αντιμετωπίζει ως γυναίκα πολιτικός, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πολλές φορές το λένε με έκπληξη… είναι πολύ όμορφη αλλά και έξυπνη. Δεν το λένε αυτό για τους άνδρες. Ακόμη συνεχίζονται τα στερεότυπα, έχουμε ακόμη δρόμο. Υπάρχει ακόμη αυτή η έκπληξη. Οπότε πρέπει συνεχώς να το συζητάμε και να θυμίζουμε ότι αυτά τα στερεότυπα είναι κουτά και δεν χρειάζεται να τα διαιωνίζουμε. Δεν θα πω ψέματα, με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση».

Η προσωπική ιστορία της Δόμνας Μιχαηλίδου που ξεσκεπάζει τα στερεότυπα κατά των γυναικών στην πολιτική

«Το στερεότυπο είναι βαθιά ριζωμένο σε μια κοινωνία. Την πρώτη μέρα που πήγα να ορκιστώ στο Προεδρικό Μέγαρο μού είπαν καλοπροαίρετα “όχι από εκεί. Εκεί πάει η κυβέρνηση, οι συνοδοί είναι από την άλλη πόρτα”. Όταν πήγα στο Υπουργείο να παραλάβω το γραφείο μου, ο κύριος που γνωρίζει τις αίθουσες μου έδειξε τα γραφεία της γραμματείας. Όλα αυτά τα στερεότυπα υπάρχουν κι ας έχουν πλέον οι γυναίκες θέση στο τραπέζι λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε ίση φωνή», αποκάλυψε η Δόμνα Μιχαηλίδου για την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στο Υπουργείο για να παραλάβει το γραφείο της.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθεις λίγο καλύτερα τη δραστήρια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που μάχεται για την πάταξη της παιδικής κακοποίησης, την εύρεση ανάδοχων οικογενειών για τα παιδιά που ζουν σε δομές πρόνοιας, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία καθώς και τα δικαιώματα, την ίση μεταχείριση και τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας όσον αφορά τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα οικονομικών του Πανεπιστημίου του York της Αγγλίας, ενώ στην κατοχή της έχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο, παρέλαβε και διδακτορικό της πάνω στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει εργαστεί, επίσης, στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και στην Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος, ειδικός στον ανταγωνισμό στην Αθήνα. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Έχει υπάρξει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της κυβέρνησης του Ιράν, ειδική συνεργάτιδα της αναπτυξιακής τράπεζας της Βραζιλίας, αλλά και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα.

Ακόμη, έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.

Πριν γίνει Υφυπουργός, υπήρξε σύμβουλος στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπήρξε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη ως σύμβουλος σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές από τα τέλη του 2016 έως τις εκλογές του 2019. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει αναλάβει καθήκοντα Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αρμοδιότητά της, είναι τα θέματα Πρόνοιας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου έφερε στο φως της δημοσιότητας τη συγκλονιστική υπόθεση κακοποίησης σε ορφανοτροφείο της Αττικής

Ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2021, όταν η Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε σε μία σειρά αποκαλύψεων για εμπορία βρεφών, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αττικής. «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα με μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και παιδοψυχολόγους και παιδιάτρους που έχουμε ορίσει, σε κεντρικό ορφανοτροφείο στην Αττική. Έχουμε μια σειρά καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών, για σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ παιδιών που εργαζόμενοι προσέχουν», είχε αποκαλύψει η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στον «Ραδιομαραθώνιο κατά της φτώχειας» από την Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM.

«Μου ήρθε επώνυμη καταγγελία από 3 άτομα συσχετισμένα με τη δομή που μου έλεγαν ότι υπήρχε σωματική βία προς στα παιδιά αλλά και σεξ μεταξύ παιδιών. Συγκεκριμένα αγοριών, ηλικίας 7 με 11 ετών και το προσωπικό καθόταν και έβλεπε», δήλωσε η ίδια στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας ότι οι υπάλληλοι ήταν γυναίκες. Μάλιστα, η Υφυπουργός αποκάλυψε ότι πάγωσε τη χρηματοδότηση και έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας με ειδικά κλιμάκια.

Χώρισε με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη το 2019

Η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο πολιτικός, δικηγόρος και εν ενεργεία Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μπορεί να είναι μαζί στην κυβέρνηση, αλλά πλέον είναι χώρια στη ζωή. Οι δυο πολιτικοί αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους το 2019, ύστερα από 1,5 χρόνο σχέσης. Το ζευγάρι διατηρούσε γενικότερα χαμηλό προφίλ στην προσωπική του ζωή. Από την άλλη, οι δημόσιες εμφανίσεις ήταν εξαιρετικά σπάνιες.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν σίγουρη πως είναι υιοθετημένη

Μιλώντας παλαιότερα στην εκπομπή Πάμε Δανάη για τη διαδικασία της υιοθεσίας και για τις αλλαγές που έχουν επέλθει, η Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε σε μία ιδιαίτερα προσωπική εξομολόγηση. «Μπορώ να πω πως από πολλή μικρή ηλικία, νόμιζα ότι ήμουν υιοθετημένη. Είχα έναν συμμαθητή στο δημοτικό ο οποίος μου είχε πει, “Δόμνα είσαι υιοθετημένη”. Έτσι το είχα πιστέψει», εκμυστηρεύτηκε στην αρχή η Υφυπουργός που είχε την πεποίθηση πως είναι υιοθετημένη.

«Οι γονείς μου ήταν μαζί 18 χρόνια πριν με κάνουν οπότε, λέω, δεν θα μπορούσαν να κάνουν ένα παιδί. Άρα υιοθέτησαν αλλά ήμουν πλήρως εντάξει με αυτό. Έλεγα πως αυτοί είναι οι γονείς μου, με αγαπάνε πάρα πολύ και το είχα πιστέψει», πρόσθεσε στη συνέχεια η ίδια.

«Κάποια στιγμή, είχα ζητήσει από τη μητέρα μου το πιστοποιητικό γεννήσεως ως εργασία για το σχολείο. Δεν μου το είχε δώσει ποτέ οπότε αυτό λειτούργησε σαν πειστήριο για εμένα. Ήταν ένας από τους λόγους ίσως που και εγώ, με αυτή την ιστορία της υιοθεσίας βγαίνω ανοιχτά και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά για αυτή», κατέληξε η Δόμνα Μιχαηλίδου.