ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο γυναίκες στο τιμόνι για Ένα (πρωτοπόρο) Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη

Από την Παρασκευή 28 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 1 Μαΐου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις της δράσης Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά. Πίσω από το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη κρύβονται δύο γυναίκες, οι καλλιτεχνικές διευθύντριές του, Βένια Σταματιάδη και Ελένη Αποστολοπούλου, οι οποίες πρόσφατα μίλησαν στο NEWS24/7 για τη δράση τους.

«Το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη είναι ένα τετραήμερο, πολυθεματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχομένη χρονιά μέσα στην άνοιξη. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι σημείο αναφοράς για όλα τα δρώμενα είναι ο τόπος, η Σαμοθράκη», είπε σχετικά η Ελένη Αποστολοπούλου.

«Άλλωστε η αγάπη μας για το νησί είναι ο λόγος που θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε εκεί το Φεστιβάλ. Ο δεσμός μας με το μέρος και τους ανθρώπους του αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ομάδα μας, γι’ αυτό και επιλέγαμε η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις να είναι ελεύθερη, για να αποτελέσει το Φεστιβάλ ένα τόπο συνάντησης μεταξύ των καλλιτεχνών και των μόνιμων κάτοικων», πρόσθεσε η μία από τις δύο καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ.

Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη Η Ελένη Αποστολοπούλου.
Η Ελένη Αποστολοπούλου.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση το 2022, το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη επιστρέφει και φέτος, λοιπόν. Η δημιουργική ομάδα μαζί με νέους και παλιούς συνεργάτες και φίλους συνεχίζουν με στόχο, πρώτον, την ανάδειξη της ταυτότητας αυτού του ιδιαίτερου τόπου και, δεύτερον, την πολιτιστική γεφύρωση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, μια απόσταση που εκτός της τουριστικής περιόδου συχνά φαντάζει αγεφύρωτη.

Καθοριστική για την επιτυχία του Φεστιβάλ είναι η ομάδα εθελοντών κατοίκων της Σαμοθράκης, που για δεύτερη χρονιά στηρίζουν με ενθουσιασμό όλες τις δράσεις. Τo Φεστιβάλ διακρίθηκε με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση EFFE Label 2022-2023, που δίνεται σε φεστιβάλ που πρωτοπορούν στον τομέα των τεχνών, στη συμμετοχή της κοινότητας στις δράσεις και στην εξωστρέφεια.

Φέτος, το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2023 εντάσσει στο τετραήμερο πρόγραμμά του θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικές δράσεις για παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικές προβολές και μουσική.

Οι βασικοί άξονες του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας, η εξωστρέφεια και η συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ («Buffer Fringe Festival» (Κύπρος) και «M.I.M. Festival» (Γαλλία), η στήριξη νέων καλλιτεχνικών παραγωγών και η παρουσίαση της γυναικείας ματιά στον κινηματογράφο.

«Έχοντας και οι δύο δραστηριοποιηθεί καλλιτεχνικά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, η “εξωστρέφεια” για εμάς αποτελεί προσωπική καλλιτεχνική ταυτότητα, γι’ αυτό και πρόκειται και για έναν από τους βασικότερους στόχους του Φεστιβάλ. Γενικά οι παραστατικές τέχνες τα τελευταία χρόνια “ανοίγουν” όλο και περισσότερο και σιγά σιγά παύουν να περιορίζονται από σύνορα και γλώσσες, παύουν να είναι εσωτερικής κατανάλωσης για την εκάστοτε χώρα.

Μέρος αυτού του ανοίγματος είναι και η Ελλάδα στην οποία σίγουρα υπάρχει τόσο η διάθεση όσο και η δυνατότητα σύνδεσης με την ευρωπαϊκή πολιτιστική δημιουργία. Φυσικά χρειάζεται αρκετός χρόνος και δουλειά τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την Ευρώπη ώστε να επιτευχθεί απόλυτα ο στόχος αυτός, χρειάζεται να καλυφθεί δρόμος για να καταργηθούν στ’ αλήθεια τα γλωσσικά σύνορα για παράδειγμα, αλλά τα τελευταία χρόνια κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», είπε στο NEWS24/7 η Βένια Σταματιάδη.

Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη Η Βένια Σταματιάδη / Πάτροκλος Σκαφιδάς
Η Βένια Σταματιάδη

Η ίδια μίλησε για το πρόγραμμα του φετινού τετραημέρου εκδηλώσεων του Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη. «Στο Φεστιβάλ στοχεύουμε στο να παρουσιάζεται κάθε χρόνο ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσιο και να απευθύνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Καθώς, λοιπόν, βασικός του άξονας είναι η δημιουργία τέχνης εμπνευσμένης από τον ίδιο τον τόπο και τους ανθρώπους του, θελήσαμε να συμπεριλάβουμε διαφορετικές καλλιτεχνικές οπτικές που όμως όλες να εμπνέονται από το τόσο ιδιαίτερο αυτό νησί, να ταιριάζουν και να συνδέονται με τη φυσιογνωμία του. Γι’ αυτό και για το φετινό πρόγραμμα απευθύναμε πρόσκληση σε καλλιτέχνες και οργανισμούς -εξαιρετικούς ο καθένας στον τομέα του και αρκετά διαφορετικούς μεταξύ τους όσον αφορά τα εργαλεία και τα μέσα που χρησιμοποιούν- με στόχο την πληρότητα της της σύνδεσης του νησιού με την τέχνη», τόνισε.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Πληροφορίες για τις δράσεις του «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη»

1. Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU

Η ομάδα Art Nouveau θα διοργανώσει θεατρικό εργαστήρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Η ομάδα Art Nouveau θα διοργανώσει θεατρικό εργαστήρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Εισαγωγή στη θεατρική πράξη μέσα από πρωτότυπες σωματικές ασκήσεις και διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς.

Συντονιστές: Ομάδα Art Vouveau (Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Δανάη Τίκου)

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια πρόσκληση-πρόκληση για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με μια καινούρια σωματική γλώσσα, να αφυπνίσουν τις ιδιαίτερες σωματικές τους ποιότητες και ικανότητες, να διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

2. «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies

Ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης στην Пαλαιάπολη, και χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για κινητά Narratologies, το Φεστιβάλ προσκαλεί τους μαθητές της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας με στόχο να ανακαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές του αρχαίου τόπου.

3. Γυναίκες Κινηματογραφίστριες

Προβολές των ταινιών μικρού μήκους

«Fault», Κατερίνα Παπαναστασάτου 15′, 2022

«Εδώ τίποτα» / Ici rien, Δάφνη Χαιρετάκη, 30΄ 2011

«Η Αυλή», Ελισάβετ Τσουχτίδη, 31′, 2017

4. Θεατρική παράσταση FLOATING των ART VOUVEAU

Το FLOATING είναι η νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας Art Vouveau. Είναι ένα πρωτότυπο βουβό έργο που θα προκύψει από τη συνεργασία της ομάδας με τα φεστιβάλ «A Festival in Samothrace» (Ελλάδα), «Buffer Fringe Festival» (Κύπρος) και «M.I.M. Festival» (Γαλλία). Ο τίτλος σημαίνει «επιπλέοντας» και είναι επηρεασμένος από μια συνηθισμένη παιδική σκέψη ότι τα νησιά επιπλέουν στη θάλασσα περιλαμβάνοντας μαζί όλα τα δέντρα, τα ποτάμια, τις πέτρες, τα σπίτια και τους ανθρώπους τους. Ακόμα και την ιστορία.

H ομάδα Art Vouveau εμπνέεται από αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές πάνω στα θέματα της απομόνωσης και της μοναξιάς, της σχέσης τους με τη φύση και την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζεται ως work in progress.

5. Θεατρική παράσταση ΧΡΗΣΜΟΣ της ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ

Πρόκειται για μια παράσταση – δρώμενο, διάρκειας 60 λεπτών, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αξιοποιεί και να χρησιμοποιεί τα απολύτως ουσιώδη εκφραστικά μέσα του θεάτρου: το σώμα και τη φωνή.

Μία ηθοποιός (Πυθία) και ένας μουσικός με διάφορα όργανα (κρουστά, πνευστά, κ.α) αποτελούν τους αγωγούς του κειμένου και της μουσικής εξερευνώντας κι αναπτύσσοντας ένα διάλογο που θυμίζει άλλοτε χορό, άλλοτε τελετουργία.

Τι θα φώναζε λοιπόν η Πυθία πάνω στα ερείπια της φιλοσοφίας και της ομορφιάς σήμερα; Τί θα χρησμοδοτούσε σε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή της; Αυτό πραγματεύεται ο «Χρησμός», ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας γυναίκας που έρχεται έξω από τον χρόνο για να συνομιλήσει με τον άνθρωπο του σήμερα.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 28.04

12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης

Σάββατο 29.04

12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης

21.00 «Γυναίκες Κινηματογραφίστριες» / Πολιτιστικός Χώρος Εργοστάσιο

Κυριακή 30.04

12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης

21.00 Θεατρική παράσταση FLOATING των ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

Δευτέρα 01.05

12.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο

15.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης

19.00 Θεατρική παράσταση ΧΡΗΣΜΟΣ της ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ / Αυλή της Αρσινόης, Παλαιόπολη

21.30 DJ PARTY με τον Γιάννη Σοφολόγη / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο