FEMALE TALK

Δέσποινα Βανδή: Το ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας στα MAD VMA 2024

NDPPHOTO / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΕΞΗΣ

Στο γήπεδο Tae Kwon Do πραγματοποιήθηκαν για ακόμα μία χρονιά, τα μουσικά βραβεία MAD VMA 2024, ο μακροχρόνιος μουσικός θεσμός που ενώνει όλα τα είδη της μουσικής, με παρουσιαστή τον Θέμη Γεωργαντά. Στη σκηνή των MAD VMA 2024 παρευρέθηκαν Έλληνες super stars, για να ξεσηκώσουν το κοινό με τα εντυπωσιακά acts τους και τις αναπάντεχες συνεργασίες.

Η Δέσποινα Βανδή, η Έλενα Παπαρίζου, ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Καίτη Γαρμπή, ήταν μερικοί από τους πετυχημένους Έλληνες stars οι οποίοι συμμετείχαν στα MAD VMA 2024. Η Δέσποινα Βανδή ωστόσο πέρα από το να τραγουδήσει στη σκηνή, όταν έφτασε η στιγμή να παραλάβει το βραβείο της, αποφάσισε να μιλήσει για τη βία, η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και με αφορμή αυτό, μετέδωσε ένα ηχηρό μήνυμα.

Η τραγουδίστρια ξεκίνησε λέγοντας: «Συμβαίνουν τόσα δυσάρεστα καθημερινά, τα οποία πραγματικά μας συγκλονίζουν και εμένα προσωπικά, η βία είναι ανεξέλεγκτη, το μίσος. Τουλάχιστον από τα γεγονότα που μαθαίνουμε τον τελευταίο καιρό και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας».

Και συνέχισε η Δέσποινα Βανδή τονίζοντας: «Καμία ανοχή στη βία. Καμία ανοχή στη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, που είναι και η πιο ύπουλη. Καμία. Γι’ αυτό λοιπόν κι εμείς μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο, Αντώνη Ρέμο, αποφασίσαμε να κάνουμε 2 μεγάλες συναυλίες στην Κρήτη, που υπάρχουν δομές που στηρίζουν κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Η μουσική σίγουρα μας γεμίζει με χαρά. Με τον Αντώνη προσπαθούμε με έναν τρόπο να συμβάλουμε όσο γίνεται σε ανθρώπινο επίπεδο. Γιατί ισότητα φύλων δεν υπάρχει, όταν γίνεται τέτοια καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφαίρεση ζωών».

Το ηχηρό μήνυμα της τραγουδίστριας έρχεται σε μία περίοδο όπου την επικαιρότητα απασχολεί μία τέτοια είδηση, που αφορά τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα, που ομολόγησε τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του. Η ενδοοικογενειακή βία είναι καθημερινά παρούσα γύρω μας μέσα από τέτοιες ειδήσεις ή ακόμα χειρότερα μέσα από τραγικές υποθέσεις γυναικοκτονιών όπως αυτή της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της έξω από αστυνομικό τμήμα.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας γίνεται όλο και πιο έντονο στη χώρα μας. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος της οικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Μόνο από 1 έως 15 Απριλίου οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 161 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπως είχε επισημανθεί ειδικότερα στη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.