FEMALE TALK

Δανάη Μπάρκα: «Θα κάνω κατάψυξη ωαρίων τους επόμενους μήνες»

MEGA TV

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες που μας διαβάζουν. Οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά για θέματα που (μέχρι πρότινος ή και μέχρι σήμερα) θεωρούνται ταμπού. Ένα από αυτά είναι η κατάψυξη ωαρίων.

Η Δανάη Μπάρκα στον αέρα της εκπομπής που παρουσιάζει στο Mega, Πάμε Δανάη, εξομολογήθηκε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάψυξη ωαρίων. Η επιστήμη προχωρά κι εμείς πρέπει να ξέρουμε τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά μας. Χωρίς ντροπή. Χωρίς φόβο.

Η Δανάη Μπάρκα θα προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων

«Η κατάψυξη ωαρίων έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα κατά κόρον. Είναι μια διαδικασία που είναι πολύ σημαντικό να την κάνουμε τα κορίτσια και δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι είμαστε μικρές.

Εγώ τώρα που θα κάνω αυτή τη διαδικασία τους επόμενους μήνες, δεν σημαίνει ότι επειδή είμαι 30 είμαι μικρή για αυτή τη διαδικασία, ειδικά τώρα είναι η καλύτερη περίοδος», είπε αρχικά η Δανάη Μπάρκα.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ενημερωνόμαστε, να προλαβαίνουμε πράγματα, να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε παιδί.

Δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί η ζωή κυλάει, είμαστε σε ρυθμούς τρελούς. Εγώ όταν έρθει η διαδικασία, τώρα σε λίγους μήνες, θα τη μοιραστώ και δημόσια», ανέφερε η Δανάη Μπάρκα.

Να ακούγονται οι φωνές. Να ενημερωνόμαστε για τα θέματα που μας αφορούν. Για κάποιες από εμάς η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να αποτελεί λύση σωτήρια. Δεν υπάρχουν απαγορευτικά θέματα προς συζήτηση, αν και εφόσον κάποια νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τις σκέψεις και τις επιθυμίες της.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι σημαίνει ακριβώς η κατάψυξη των ωαρίων;

Με πολύ απλά λόγια, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει την ικανότητα των γυναικών να μείνουν έγκυες στο μέλλον. Τα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση.

Ένα κατεψυγμένο ωάριο μπορεί να αποψυχθεί, να γονιμοποιηθεί με το σπέρμα σε εργαστήριο και να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Όπως και με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή/ εξωσωματική γονιμοποίηση η γυναίκα ακολουθεί θεραπεία γονιμότητας για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμη η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων γίνεται κυρίως για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους. Στους ιατρικούς λόγους συμπεριλαμβάνονται προβλήματα υγείας ή έναρξη θεραπειών που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα γονιμότητας, όπως θεραπείες για αυτοάνοσα νοσήματα ή καρκίνο.

Η κατάψυξη ωαρίων πριν από μία θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, κ.λπ.) μπορεί να επιτρέψει σε μία γυναίκα να αποκτήσει βιολογικά παιδιά αργότερα.

Πέραν όμως από τους ιατρικούς λόγους, μία γυναίκα έχει δικαίωμα να επιλέξει την κατάψυξη ωαρίων για λόγους που σχετίζονται με δικούς της προσωπικούς λόγους.

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Ο εξειδικευμένος στα θέματα γονιμότητας γιατρός θα συστήσει πρώτα μία σειρά εξετάσεων προκειμένου να αξιολογήσει τα αποθέματα των ωοθηκών και τη γενικότερη κατάσταση υγείας, πριν ξεκινήσει ο κύκλος διέγερσης των ωοθηκών, όπως συμβαίνει σε κάθε κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η διέγερση των ωοθηκών πραγματοποιείται με ενέσιμα ορμονικά φάρμακα. Μετά τη διέγερση, λαμβάνονται τα ωάρια, εκτιμάται η ωριμότητά τους και αυτά που είναι ώριμα διατηρούνται σε κρυοσυντήρηση.

Η υαλοποίηση είναι η μέθοδος επιλογής για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, και αυτή επιτυγχάνεται με εξαιρετικά γρήγορη ψύξη σε υγρό άζωτο όπου μπορούν να αποθηκευτούν.

Με τον τρόπο αυτό το εσωτερικό των κυττάρων αποκτά τη δομή ενός γυαλιού και έτσι δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι, οι οποίοι ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τη μη βιωσιμότητα των ωαρίων.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία;

Η ιδανική για την κατάψυξη ωαρίων ηλικία είναι μεταξύ 30 και 36 ετών ή ακόμη νωρίτερα αν πρόκειται για ασθενείς με καρκίνο ή άλλη γνωστή πάθηση που επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 38 ετών, τα ποσοστά επιβίωσης των ωάριων μετά την απόψυξή τους είναι 75% όπως και το ποσοστό γονιμοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι αν μία γυναίκα έχει 10 ωάρια κατεψυγμένα, τα 7 αναμένεται να επιβιώσουν μετά την απόψυξη και 5 έως 6 αναμένεται να γονιμοποιηθούν και να γίνουν έμβρυα. Συνήθως 2 έμβρυα μεταφέρονται σε γυναίκες μέχρι 38 ετών.