PROFILE

Christina Koch: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που θα πετάξει στο φεγγάρι

@2023 Brynn Anderson/AP Images

Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από την τελευταία επανδρωμένη αποστολή της NASA στο φεγγάρι, στο πλαίσιο του προγράμματος Apollo. Τώρα ήρθε -επιτέλους- η σειρά μίας γυναίκας, της Christina Koch και της αποστολής Artemis να βρεθεί πάνω από το έδαφος της Σελήνης.

Η κατάκτηση του διαστήματος κάποτε ήταν μία κούρσα ταχύτητας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, ως ένα ακόμα πεδίο ανταγωνισμού στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ήταν η Apollo 17 το 1972. Στο πλαίσιο των αποστολών Apollo, 24 αστροναύτες ταξίδεψαν προς το φεγγάρι μεταξύ 1968 και 1972. 12 από αυτούς προσγειώθηκαν στα εδάφη του. Η NASA ωστόσο, ανακοίνωσε ποιοι θα είναι οι επόμενοι 4 αστροναύτες που θα πετάξουν γύρω από το φεγγάρι κι ανάμεσά τους υπάρχουν δύο πρωτιές. H πρώτη γυναίκα (η Christina Koch) και ο πρώτος μαύρος αστροναύτης (ο Victor Glover) στην ιστορία μας, θα βρεθούν μακριά από τη Γη και κοντά στη Σελήνη.

Το επόμενο σκέλος της αποστολής Artemis θα λάβει χώρα στα τέλη του 2024 και τα 4 μέλη του πληρώματος που ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου η NASA θα είναι οι πρώτοι αστροναύτες που θα πετάξουν με το σκάφος Orion της NASA. Ένα σκάφος Orion είχε απογειωθεί μη επανδρωμένο την περασμένη χρονιά με προορισμό να πετάξει κοντά στο φεγγάρι και να επιστρέψει στη Γη πράγμα που έκανε επιτυχώς.

«Αυτό είναι το πλήρωμα της ανθρωπότητας», είπε παρουσιάζοντας τους 4 αστροναύτες που θα συμμετέχουν στην πρώτη, επανδρωμένη αποστολή Artemis, σε ειδική τελετή στο Houston, ο διευθυντής της NASA, Bill Nelson. To πλήρωμα συμπληρώνουν ο κυβερνήτης της αποστολής Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen, ο μόνος «πρωτάρης» της διαστημικής αποστολής που προέρχεται από τον κόσμο της πολεμικής αεροπορίας.

Δεν προβλέπεται σε αυτή την αποστολή οι αστροναύτες να προσγειωθούν στο φεγγάρι. Είναι περισσότερο μία αναγνωριστική πτήση για την αποστολή Artemis III, που η NASA σχεδιάζει να προσγειωθεί στη Σελήνη και που προγραμματίζεται για το 2025.

Η Christina Koch δεν σπάει το πρώτο της ρεκόρ με αυτή την αποστολή. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Η καταγωγή και οι σπουδές της Christina Koch

Η Christina Hammock Koch, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό της, είναι από το Michigan, αλλά μεγάλωσε στο Jacksonville κοντά στις ακτές της Βόρειας Καρολίνα. Στην Βόρειο Καρολίνα σπούδασε και από το Πανεπιστήμιό της πήρε το πτυχίο της ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Φυσικός το 2001. Επιπλέον πραγματοποίησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πρώτο αντικείμενο σπουδών της στο ίδιο Πανεπιστήμιο κι έχει λάβει τιμητικό, διδακτορικό τίτλο από το ίδιο ίδρυμα.

Η Christina Koch θα είναι η μόνη μηχανικός στην αποστολή και ο διευθυντής διαχείρισης πτήσεων της NASA, Norm Knight σχολίασε ότι «Ξέρω ποιον θα καλέσουμε από το Κέντρο Αποστολών όταν θα πρέπει να φτιαχτεί κάτι στο σκάφος».

Η αγάπη της για τη φωτογραφία και οι εντυπωσιακές εικόνες

Η Christina Koch περιγράφει τον εαυτό της ως ενθουσιώδη φωτογράφο κι έχει μοιραστεί φωτογραφίες από το διάστημα στα social media. Μεταξύ άλλων, είχε δημοσιεύσει μία φωτογραφία της Βόρειας Καρολίνας όπως την έβλεπε από το διάστημα για πρώτη φορά.

«Μου έκοψε την ανάσα. Η πρώτη μου ματιά στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας από το διάστημα. Είναι ξεχωριστό να βλέπεις από ψηλά το μέρος όπου μεγάλωσες, τον ωκεανό που πρώτα μου ενέπνευσε τον ενθουσιασμό μου για τα πράγματα που με κάνουν να νιώθω μικροσκοπική και που μου φύτεψε τον σπόρο της εξερεύνησης», είχε γράψει το 2019 στο Twitter.

Η Christina Koch σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Η Christina Koch έχει μία εντυπωσιακή καριέρα γεμάτη με στιγμές που έγραψαν ιστορία. Τέλειωσε την ακαδημία της NASA το 2001 και το 2013 έγινε ένα από τα 8 μέλη της τάξης των αστροναυτών της που τέλειωσε την εκπαίδευσή της το 2015. Το 2018 επιλέχθηκε για την πρώτη της διαστημική αποστολή, μία μακρά αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019.

Η Christina Koch πέρασε 328 ημέρες εκεί και έσπασε το ρεκόρ της πιο μακράς παραμονής στο διάστημα από γυναίκα αστροναύτη. Επίσης το 2019 έγινε ένα από τα μέλη της πρώτης αμιγώς γυναικείας ομάδας που βγήκε εκτός αεροσκάφους στο διάστημα για να τοποθετήσει ένα ηλιακό πάνελ στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού. Στο πλευρό της ήταν η αστροναύτης Jessica Meir.

Όπως είπε και ο Bill Nelson «Δεν της είναι άγνωστο να σπάει τα ρεκόρ».

«Έχεις ήδη αφήσει το στίγμα σου στις απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντός μας. Έχεις μπει ήδη στα βιβλία της ιστορίας ως αστροναύτης που σπάει ρεκόρ. Είσαι πρότυπο για κάθε επόμενη γενιά. Ήδη από τώρα συμβουλεύεις και ενθαρρύνεις τα παιδιά στην κοινότητά σου και ξέρω ότι μόλις άρχισες», της είπε χαρακτηριστικά.

Μία ήσυχη ζωή όταν βρίσκεται στη Γη

Η 44χρονη αστροναύτης έχει ήδη θεωρηθεί ένα από τα 100 πιο επιδραστικά άτομα στον κόσμο, καθώς φιλοξενήθηκε στη σχετική λίστα του περιοδικού Time το 2020. Όταν δεν πετάει στο διάστημα και δεν φορά τη στολή της, ζει μία ζωή που μάλλον όλοι θα χαρακτηρίζαμε ήσυχη.

Η Christina Koch ζει στο Τέξας με τον σύζυγό της, Robert Koch. Όπως έχει πει η ίδια λατρεύει την αναρρίχηση, την ιστιοπλοϊα, τη yoga, την κοινωνική εργασία, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το σερφ και τα ταξίδια.