WOMEN TODAY

Αυτές οι γυναίκες δεν θα κάνουν παιδιά γιατί έτσι θα σώσουν τον πλανήτη

@2021 AP Photo/Michael Sohn

Το BirthStrike είναι αυτό που λέει το όνομά τους. Μια κοινότητα σε απεργία γέννας. Γυναίκες που δεν θέλουν να γίνουν μάνες και δηλώνουν ότι θα απέχουν από την αναπαραγωγική διαδικασία για πάντα, ώστε ο πλανήτης να σταματήσει να καταστρέφεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει φτάσει, πράγματι, σε πολύ ανησυχητικά, σχεδόν μη αναστρέψιμα επίπεδα.

Και σε μία εποχή που το ερώτημα σε τι κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας απαντάται πολύ δύσκολα, η στάση του Birthstrike δεν ακούγεται και τόσο αλλόκοτη.

Όλες μοιράζονται το επιχείρημα ότι ο περιορισμός των γεννήσεων, μέσα από την άρνηση της τεκνοποίησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσουμε το προσωπικό μας μερίδιο ευθύνης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όπως αναφέρει η wikipedia στην Κλιματική Αλλαγή: «Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη». «Είμαστε πολύ φοβισμένες για να φέρουμε ένα παιδί σ’ ένα τέτοιο μέλλον» λένε οι γυναίκες- αλλά και οι λίγοι άνδρες- μέλη του BirthStrike, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι είναι δικαίωμά τους να μην επιθυμούν να κάνουν παιδιά σ’ έναν κόσμο που το επιβάλλει με χίλιους δυο τρόπους.

Η γυναίκα που ξεκίνησε το κίνημα BirthStrike

H 29χρονη Blythe Pepino, τραγουδίστρια και μουσικός, είναι η θιασώτρια της φιλοσοφίας του Birthstrike. Μεγαλώνοντας, ήταν θετική στο να γίνει μητέρα, σύντομα όμως κατέληξε οριστικά στο ότι δε θέλει να φέρει παιδιά στον κόσμο αυτό γιατί η προοπτική του να γίνει μάνα ενώ μαίνεται η κλιματική αλλαγή την έκανε να νιώθει άβολα. Αφηγούμενη την ιστορία της στον Guardian, η Pepino έχει πει: «Για δύο περίπου χρόνια είχα την επιθυμία να κάνω παιδιά γιατί γνώρισα τον σύντροφό μου, με τον οποίο είμαι βαθιά ερωτευμένη.

Έφτασα σ’ αυτό το σημείο της ζωής μου που όλοι οι φίλοι μου γίνονταν γονείς και ξαφνικά η ιδέα μου φαινόταν ωραία. Κι ενώ μου συνέβαινε αυτό, άρχισα να ενημερώνομαι για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να ανησυχώ». Σύντομα μοιράστηκε τις σκέψεις της σε περιβαλλοντικά groups στα social, είδε ότι ο προβληματισμός της ήταν κοινός με άλλων γυναικών και κάπως έτσι αποφάσισε να φτιάξει στο Facebook ένα δημόσιο γκρουπ, το #Birthstrike, το οποίο για κάποιους είναι η θηλυκή, σκληροπυρηνική πτέρυγα που ξεπήδησε από το περιβαλλοντικό κίνημα #FridaysForFuture. Και παρόλο που η ομάδα δεν έχει αυξήσει το δυναμικό της πάνω από μερικά εκατοντάδες μέλη, παραμένει ιδιαίτερα μάχιμη και επιδραστική.

«Συμπονετική αλληλεγγύη προς όλους τους γονείς»

Τι πιστεύουν για όλες κι όλους εκείνους που επιλέγουν να κάνουν παιδιά σ’ έναν κόσμο που καίγεται; Πρώτα απ΄όλα, δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν τον έλεγχο του πληθυσμού ως λύση για την αλλαγή του κλίματος. Σέβονται απόλυτα και στέκονται πολύ προσεκτικά απέναντι στον αντίλογο. Στο ότι για παράδειγμα, μπορείς να φέρεις παιδιά στον κόσμο και να τα μεγαλώσεις με σωστές αρχές, να τους εμφυσήσεις τον ακτιβισμό και μ’ αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρεις κι εσύ σ’ έναν κόσμο με ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση. Όσο μπορούν δεν αντιμάχονται την αντίθετη άποψη, ίσως γιατί δεν μπορούν ή δεν χρειάζεται να την αντικρούσουν. Από την άλλη, όσο συλλογικά ενεργοποιημένη ή αλτρουιστική κι αν δείχνει η στάση που εκφράζουν, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία 100% προσωπική στάση, η οποία απορρέει από την επιλογή μιας γυναίκας και του ανθρώπου γενικότερα να μην θέλει να κάνει παιδιά.

Το ARTE Documentary αφιέρωσε ένα επεισόδιό του στην Blythe Pepino και το BirthStrike.