POP CULTURE

Berlinale 2022: Η Χρυσή Άρκτος (και όχι μόνο) είναι γένους θηλυκού

Andreas Rentz/Getty Images

Σε μια τελετή που λόγω COVID-19, δεν θύμιζε σε τίποτα τη λάμψη προηγούμενων ετών, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων της φετινής διοργάνωσης της Berlinale.

Η επέλαση των γυναικών στην Berlinale 2022

Αυτό που μπορεί να διακρίνει κάποιος με την πρώτη ματιά, είναι ότι όλα τα πρώτα βραβεία, σε όλα τα τμήματα της Berlinale 2022, απέσπασαν γυναίκες δημιουργοί. Όπως και στο διαγωνιστικό τμήμα, το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε η Claire Denis, ενώ τα ουδέτερα πλέον φύλου βραβεία ερμηνείας πήγαν σε γυναίκες ηθοποιούς.

Ενιαία βραβεία, δίχως διάκριση ανάμεσα σε γυναικείους και αντρικούς ρόλους

Η Berlinale δεν απονέμει πλέον βραβεία υποκριτικής χωριστά, ανά φύλο. Αντίθετα βραβεύονται οι καλύτερες ερμηνείες σε πρωταγωνιστικό και σε δεύτερο ρόλο. Οι φετινές γυναικείες συμμετοχές ήταν πολλές και καλές, κάτι που η επιτροπή του κινηματογραφικού φεστιβάλ τίμησε με βραβεία.

Berlinale 2022 – Τα βραβεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Χρυσή Άρκτος

H ταινία «Alcarràs» είναι η αυτή που απέσπασε το κορυφαίο βραβείο της φετινής Berlinale. Πρόκειται για μία βιωματική ιστορία της ίδιας της σκηνοθέτιδας, Carla Simón. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την «εξαιρετική ερμηνεία», όπου συνυπήρχαν η τρυφερότητα, η χαρά και το χιούμορ.

Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

Ο Νοτιοκορεάτης Hong Sang-soo βρέθηκε στην Berlinale για έκτη φορά, παραλαμβάνοντας την Αργυρή Άρκτο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο «The Novelist’s Film» οι ηθοποιοί μετακομίζουν από το κέντρο της Σεούλ προς την περιφέρεια για να βρουν τον εαυτό τους.

Αργυρή Άρκτος – Βραβείο Κριτικής Επιτρoπής

Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το «Robe of Gems» ως «μία τολμηρή ανανέωση στη γλώσσας του κινηματογράφου» και του απένειμε το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Στην ταινία της Natalia López Gallardo, η Ιζαμπέλ και η οικογένειά της αναλαμβάνουν τη βίλα της μητέρας της στην επαρχία. Η Gallardo διαπραγματεύεται στην ταινία της, ζητήματα όπως η κοινωνική και ψυχολογική βία και η απώλεια.

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Η κριτική επιτροπή έδωσε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στην Claire Denis για την ταινία που «ξεσήκωσε τις αισθήσεις» στην Berlinale. Στο «Avec amour et acharnement» η παλιά αγάπη της Σάρα (Juliette Binoche) αναζωπυρώνεται – με έναν φίλο του συζύγου της. Αξίζει όμως αυτό το νέο πάθος για να εγκαταλείψετε τη σταθερότητα;

Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου

Η Laila Stieler έγραψε το σενάριο για το «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush», στο οποίο ο σκηνοθέτης Andreas Dresen, αφηγείται την ιστορία του Γερμανού κρατούμενου του Γκουαντάναμο, Μουράτ Κουρνάζ από την οπτική γωνία της μητέρας του. Η ταινία, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της Berlinale, υπογραμμίζει τη σημασία της Δημοκρατίας, με πνευματώδες χιούμορ και εξυπνάδα.

Berlinale 2022 – Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ερμηνείας

Το βραβείο του καλύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου έλαβε η Meltem Kaptan, για τον ρόλο της ως μητέρα που παλεύει άνευ όρων για τον γιο της, στην ταινία «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush». Πρόκειται για τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο. Με το βραβείο, η κριτική επιτροπή τίμησε την βαθιά ανθρώπινη ερμηνεία.

Αργυρή Άρκτος Kαλύτερου Δεύτερου Ρόλου

Η Berlinale απονέμει πλέον το βραβείο υποκριτικής με ουδέτερο φύλο για τον καλύτερο πρωταγωνιστικό, αλλά και δεύτερο ρόλο. Στην ινδονησιακή παραγωγή «Before, Now & Then», η Laura Basuki υποδύεται την ερωμένη ενός πλούσιου Σουδανού, η οποία γίνεται φίλη με την γυναίκα του. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ερμηνεία της με το βραβείο του καλύτερου δεύτερου ρόλου.

Αργυρή Άρκτος για Καλύτερη Καλλιτεχνική Συμβολή

Στη δυστοπική μυθοπλασία του Rithy Panh, «Everything Will Be OK», τα ζώα έχουν καταλάβει τον κόσμο, γκρεμίζοντας τα μνημεία τους και επαναλαμβάνοντας τις φρικαλεότητες του ανθρώπινου είδους. Ο Καμποτζιανός σκηνοθέτης έλαβε μέρος στην Berlinale για δεύτερη φορά.

 Η Ελληνίδα που διακρίθηκε στην φετινή Berlinale

Ανάμεσα στις γυναίκες που διακρίθηκαν στη φετινή, 72η Berlinale είναι και μια Ελληνίδα. Η Άρτεμις Αναστασιάδου απέσπασε ειδική μνεία για την ταινία μικρού μήκους «Το Βανκούβερ», που προβλήθηκε, κέρδισε Ειδική Μνεία στο διαγωνιστικό τμήμα Generation Kplus του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το πρόγραμμα Generation Kplus απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και νέους και είναι το πρώτο βήμα για την προβολή των ταινιών του σε διάφορα φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ανά τον κόσμο.

Προσωπικές ιστορίες και οικογενειακά δράματα στην Berlinale 2022

Στο 72ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, πολλές ταινίες έβαλαν στο μικροσκόπιο συναισθήματα, σχέσεις, συγκρούσεις και την αναζήτηση ταυτότητας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν περίπλοκες γυναικείες φιγούρες, οι οποίες παλεύουν και τελικά απελευθερώνονται από τις εξαρτήσεις τους. Ταυτόχρονα η ίδια η πανδημία γίνεται ζήτημα σε ελάχιστες ταινίες.

Πολλές ταινίες θέτουν επίσης κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα μέσα από προσωπικές ιστορίες. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η νέα ταινία του Andreas Dresen, ο οποίος σκηνοθέτησε την υπόθεση του πρώην κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, Μουράτ Κουρνάζ, ενώ ταυτόχρονα αφηγείται και την ιστορία της μητέρας του.

Παρόμοιες προσεγγίσεις θα δει κανείς και στο αμερικανικό ιστορικό δράμα «Call Jan» για τις παράνομες αμβλώσεις, καθώς και στο «One Year, One Night» για την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν. Το «Die Linie» της Ελβετίδας Ursula Meierθεματοποιεί τη βίαιη σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και την κόρη της, καθώς και το τι συμβαίνει όταν το οικογενειακό περιβάλλον είναι τόσο τοξικό, ώστε δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί με τον άλλον.