ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Θέλω να φτιάξω μια δική μου επιχείρηση, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω

Θέλω να φτιάξω μια δική μου επιχείρηση, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Πού μπορώ να απευθυνθώ για να βοηθηθώ στην έναρξη και το στήσιμο;

Απαντά η mentor του Women on Top, Εύα Επιτροπάκη

Να ξεκινήσεις από εσένα. Μια επιχείρηση έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να προσφέρει αξία στο κοινό στο οποίο απευθύνεται, να βελτιώσει τη ζωή των πελατών της, να τους λύσει ένα πρόβλημα, να τους καλύψει μια ανάγκη, να τους βοηθήσει να ζήσουν και να νιώσουν καλύτερα. Και αυτό δεν θα μπορέσεις να το κάνεις αν δεν είσαι πρωτίστως ξεκάθαρη μέσα σου με το ποια είσαι, ποιο είναι το πάθος σου και ποιο θα ήθελες να είναι το δικό σου αποτύπωμα στον κόσμο – με άλλα λόγια, να ξέρεις τι σε κινητοποιεί, τι σε παθιάζει, σε τι είσαι καλή, ποιο είναι το δικό σου «γιατί» στη ζωή (όπως λέει και ο Simon Sinek, Start with why – ξεκίνα με το γιατί). Από εκεί θα ξεκινήσεις, λοιπόν, για να έρθεις πιο κοντά σε εσένα, να συνειδητοποιήσεις το δικό σου «κάλεσμα» και έτσι, να βρεις ποια θα είναι η αξία που κανένας άλλος δεν θα μπορέσει να προσφέρει τόσο ξεκάθαρα, απόλυτα και αποτελεσματικά όσο εσύ. Ω, ναι!

Στη συνέχεια και εφόσον βρεις τη δική σου επιχειρηματική ιδέα, θα πρότεινα να συνθέσεις την πρώτη σου επιχειρηματική υπόθεση χρησιμοποιώντας ως βασικό σου εργαλείο το Business Canvas (Running Lean: iterate from plan A to a plan that works του Ash Maraya) τη σύγχρονη εκδοχή του Business Plan ή αλλιώς το πιο εύκολο, γρήγορο και ολοκληρωμένο business plan του κόσμου! Μόλις το ολοκληρώσεις, θα κρατάς στα χέρια σου την πρώτη ολοκληρωμένη εκδοχή της επιχείρησής σου και θα είσαι έτοιμη να πάρεις feedback από τους πιθανούς πελάτες σου για να κατανοήσεις σε βάθος αν η επιχείρηση που ονειρεύεσαι να κάνεις θα έχει όντως μια θέση στη ζωή τους ή/και αν χρειάζεται να διορθώσεις, βελτιώσεις, προσαρμόσεις κομμάτια του πλάνου σου.

Μόλις νιώσεις ότι το προϊόν σου είναι έτοιμο να βγει στην αγορά, μπορείς να προχωρήσεις στην ίδρυση της εταιρείας σου αφού βέβαια, πρώτα συμβουλευτείς κάποιον λογιστή ή λογίστρια για να αποφασίστε από κοινού το είδος της επιχείρησης που σου ταιριάζει και να προχωρήσετε μαζί με τη διαδικασία σύστασης. Καλό θα ήταν, επίσης, να έχεις και ένα συνεργάτη/ιδα για τα νομικά ζητήματα καθώς είναι πιθανό να χρειαστείς τη συνδρομή του/της π.χ. για να συντάξετε το καταστατικό της εταιρείας σου (αν χρειάζεται).

Αν χρειάζεσαι βοήθεια στη διαδρομή, είμαι εδώ για να φτιάξουμε μαζί την επιχείρηση των ονείρων σου!

Join my community!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.