ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Θέλω να εργαστώ στο Learning & Development. Πώς ξεκινάω;

iStock

Ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσω αν θέλω να εργαστώ στο τμήμα HR, και συγκεκριμένα πάνω στο αντικείμενο του Learning & Development, αλλά δεν έχω αντίστοιχο ακαδημαϊκό background, ούτε συναφή εργασιακή εμπειρία;

Απαντά η mentor του Women On Top, Ιωάννα Ευγενία Μπακούνη,  Learning & Development Manager | Professor in HR.

 

Πράγματι, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο του HR και συγκεκριμένα του Learning & Development, δηλαδή της λειτουργίας που ασχολείται με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων μέσα σε έναν οργανισμό.

Καθώς οι οργανισμοί σταδιακά αναγνωρίζουν τον επιδραστικό ρόλο της ανάπτυξης δεξιοτήτων στην βελτίωση της απόδοσης και δέσμευσης των εργαζομένων, βλέπουμε ότι επενδύουν όλο και περισσότερο σε πρωτοβουλίες που αφορούν την εκπαίδευση του εργατικού τους δυναμικού και προφανώς αυτό δημιουργεί και μια ανάγκη για επαγγελματίες στον κλάδο. Επιπλέον, αποτελεί και έναν κλάδο που μπορεί να προσφέρει εσωτερική ικανοποίηση, καθώς μπορείς να βοηθήσεις άλλα άτομα να αναπτυχθούν, να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους και να αλλάξουν συμπεριφορά, στάσεις και νοοτροπία.

Αρχικά, εφόσον δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία στον χώρο θα πρέπει να γνωρίσεις καλύτερα τους ρόλους που σχετίζονται με αυτόν και τι θα σου άρεσε. Θα ήθελες να αναπτύσσεις εσύ το εκπαιδευτικό υλικό, ή θα προτιμούσες έναν περισσότερο συντονιστικό ρόλο; Μήπως θα σου άρεσε να ασχοληθείς με τον κλάδο του eLearning ή θα ήθελες να έχεις ένα πιο ενεργό ρόλο και να παραδίδεις εσύ την εκπαίδευση;

Ίσως να σε ενδιέφερε η διεκπεραίωση εκπαιδευτικών projects ή να συμβουλεύεις άλλα άτομα σε θέματα εκπαίδευσης. Ανάλογα τον κλάδο αλλά και το μέγεθος του οργανισμού, μπορεί οι διαφορετικοί ρόλοι του Learning & Development να είναι διακριτές θέσεις ή μπορεί να συνυπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο σε μια θέση εργασίας.

Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να μάθεις περισσότερα για τον χώρο. Το θετικό είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που η πληροφορία είναι άμεσα διαθέσιμη, οπότε ακόμα και μέσα από μια σύντομη περιήγηση στο YouTube θα βρεις αρκετό υλικό. Αν τώρα θες να αποκτήσεις μια καλύτερη γνώση σε ζητήματα πιο τεχνικά όπως ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός, μπορείς να κάνεις κάποιο online course. Πλατφόρμες όπως η Coursera και η Udemy προσφέρουν αρκετές αξιόλογες επιλογές.

Μάλιστα, το Harvard μέσω της πλατφόρμας EdX προσφέρει ένα μάθημα που ασχολείται με τον τρόπο που μαθαίνουμε και τις σχετικές θεωρίες μάθησης. Επίσης, προσπάθησε να δικτυωθείς με επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να διαπιστώσεις ποια είναι η καθημερινότητα τους, διότι πολλές φορές ένα επάγγελμα που δεν το έχουμε ζήσει μπορεί να φαντάζει θελκτικό, όμως τελικά στην πράξη να μην μας ταιριάζει. Σκέψου: ποιο θα ήταν ένα βήμα που θα μπορούσες να κάνεις άμεσα ώστε να διευρύνεις τις γνώσεις σου ή να επεκτείνεις το δίκτυο σου;

Κάποιοι, λοιπόν, από τους ρόλους που αναφέραμε, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, ίσως απαιτούν εμπειρία και εξειδίκευση, άλλοι όμως ρόλοι που είναι πιο συντονιστικοί ίσως δεν απαιτούν προηγούμενη εμπειρία ή πιστοποίηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα για την εργασία και τους μισθούς στον κλάδο του Learning & Development για το 2023-2024, διαπιστώθηκε ότι ένα σημαντικό 48% των εργαζομένων στον κλάδο δεν έχει κάποια επίσημη σχετική πιστοποίηση. Άρα θα μπορούσες να δεις στην τρέχουσα θέση σου πρώτον, αν μπορείς να αναλάβεις κάποια ευθύνη ή project σχετική με την ανάπτυξη ή δεύτερον, αν ήδη έχεις δεξιότητες που είναι μεταβιβάσιμες (transferable skills).

Για παράδειγμα, μπορεί ήδη να συμμετέχεις στο onboarding νέων συναδέλφων στο τμήμα σου ή μπορεί να συντονίζεις ομάδες ή διαφορετικά projects που απαιτούν διαπροσωπική επικοινωνία. Φρόντισε το CV σου να αναδεικνύει αυτές τις πτυχές της εργασίας σου και πώς θα μπορούσαν αυτές οι δεξιότητές σου να συνεισφέρουν σε έναν ρόλο Learning & Development.

Τέλος, προσπάθησε να μην απογοητευτείς αν δεν καταφέρεις με την πρώτη να βρεις μια θέση στον χώρο! Θέλει πίστη, αφοσίωση και επιμονή. Οπότε αν αυτό είναι το όνειρό σου μην τα βάλεις κάτω με την πρώτη αναποδιά!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.