ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ask the mentor: Πώς να μεθοδεύσω συστηματικά το γράψιμο μαζί με τη δουλειά μου;

Pexels

Με ενδιαφέρει η δημιουργική γραφή και ανά διαστήματα γράφω, ενώ πλέον το κάνω πιο συστηματικά. Πως μπορείς μεθοδεύσεις συστηματικά το γράψιμο σε συνδυασμό με τη δουλειά και τις λοιπές σου υποχρεώσεις με σκοπό να έχεις ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα;

Απαντά η Ισμήνη Τορνιβούκα, Director of Operations.

«Ένα δικό σου δωμάτιο»

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω σ’ αυτό το πρόβλημα που και η ίδια δεν έχω καταφέρει να λύσω ολοκληρωτικά. Ήμουν πάντα ένα παιδί που επινοούσε ιστορίες, μια έφηβη που έγραφε διηγήματα, και μια νεαρή 25χρονη που εξέδωσε το δικό της μυθιστόρημα.

Τι γίνεται όμως όταν, μεγαλώνοντας, πρέπει να συνδυάσουμε αυτήν την δημιουργικότητα που αποτελεί εσωτερική ανάγκη με μια απαιτητική καθημερινότητα, μια δουλειά με ευθύνες, αλλά και μια οικογένεια; Εκεί πραγματικά τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Πόσο εύκολο είναι για μια σύγχρονη γυναίκα, επαγγελματία με φιλοδοξίες, μητέρα με αξιώσεις, να βρει αυτό το «δικό της δωμάτιο», όπως το έλεγε η Βιρτζίνια Γούλφ, όπου θα μπορεί να γράφει δημιουργικά;

Έχω ένα χαρτάκι κολλημένο μπροστά στο γραφείο μου: «Αν θες να είσαι συγγραφέας, γράφε». Είναι τόσο απλό: βρες τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, κάθε μέρα, που θα την αφιερώνεις στο γράψιμο. Για κάποιους βολεύει να ξυπνούν μια ώρα νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται, για άλλες να γράφουν το βράδυ, αφού όλα έχουν ησυχάσει. Βρες την ώρα που βολεύει καλύτερα εσένα και πέρνα την στο ημερολόγιό σου. Για εκείνη την μία ώρα, δημιούργησε ένα περιβάλλον συγκέντρωσης, χωρίς περισπασμούς κάθε είδους, και απλά γράψε.

Δοκίμασε την μέθοδο συγκέντρωσης pomodoro: 25 λεπτά συγκέντρωσης, 5 λεπτά διάλειμμα, άλλα 25 λεπτά συγκεντρωμένης δουλειάς (μπορείς να βάλεις ένα timer που θα σε βοηθήσει). Μετά από 4 25λεπτα, κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα των 15 ή 30 λεπτών.

Δούλεψε οργανωμένα, με σχεδιαγράμματα και σημειώσεις. 

Για να είμαστε δημιουργικοί άνθρωποι, που όμως χρειάζεται να δουλεύουν μια κανονική δουλειά, πρέπει να πολεμάμε την καθημερινότητα που μας καταπίνει και να κάνουμε αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη: να γράφουμε. Κάθε μέρα είναι μια ακόμα ευκαιρία να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο λοιπόν, αυτό το μικρό έστω δωμάτιο εν μέσω υποχρεώσεων που τρέχουν, όπου θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τον πιο αληθινό μας εαυτό!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.