ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Πώς μπορώ να κάνω σωστή αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ είμαι full time μαμά;

Pexels

Καθώς βρίσκομαι σε άδεια μητρότητας σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αλλάξω καριέρα και να μετακομίσω στο εξωτερικό με την οικογένεια μου. Πώς μπορώ να κάνω σωστή αναζήτηση εργασίας, ενώ είμαι full time μαμά;

Απαντά η mentor του Women On Top, Άννα Κοροπούλη, Continuous Improvement Manager.

Αρχικά θα ήθελα να σε συγχαρώ για το νέο μέλος της οικογένειάς σου!

Η άδεια μητρότητας είναι μία περίοδος αναστοχασμού. Η γέννηση ενός παιδιού φέρνει μεγάλες αλλαγές και καινούριες προτεραιότητες, αναγκάζοντάς μας να επανεξετάσουμε πολλά δεδομένα στη ζωή μας.

Στο ερώτημα που έθεσες διακρίνω τρία σκέλη: το πρώτο αφορά στην αλλαγή καριέρας, το δεύτερο στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και το τρίτο στο πώς θα μπορέσει να χωρέσει αυτή η διαδικασία στο γεμάτο πρόγραμμα της μητρότητας. Ας δούμε λοιπόν με τη σειρά τα σημαντικά ζητήματα που θίγεις!

Αλλαγή καριέρας

Είναι πραγματικά δύσκολη απόφαση να αλλάξει κανείς καριέρα και η δυσκολία είναι συνήθως ανάλογη των ετών προϋπηρεσίας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι κάποια επαγγέλματα προϋποθέτουν πιστοποιήσεις εκπαίδευσης ή εξειδίκευσης. Όσο δύσκολη όμως κι αν είναι αυτή η απόφαση, είναι ακόμα δυσκολότερο να παραμείνουμε σε ένα επαγγελματικό δρόμο που δεν μας ταιριάζει. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι και το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις την αναζήτηση στον τομέα που επιθυμείς.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείς είναι οι ακόλουθες:

  • Τι δεξιότητες έχω που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στον καινούριο τομέα;
  • Μπορώ να επικοινωνήσω με κάποια/ον που εργάζεται ήδη στον τομέα για να συγκεντρώσω περισσότερες πληροφορίες;
  • Μπορώ να παρακολουθήσω κάποια ημερίδα ή σεμινάριο πάνω στα προβλήματα του τομέα για να ενημερωθώ για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσω;
  • Με καλύπτει μισθολογικά κάποιος από τους πιθανούς ρόλους που θα μπορούσα να προσληφθώ;

Σε μία αλλαγή καριέρας, είναι πιθανό να δεχθείς μία πρόταση για ένα ρόλο με χαμηλότερες απολαβές συγκριτικά με την προηγούμενη δουλειά σου. Ένας από του λόγους είναι ότι ξεκινάς με διαφορετική προϋπηρεσία στον συγκεκριμένο τομέα – χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι κανόνας.

Αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό

Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή, αλλά είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, μέσα από την οποία θα μάθεις πολλά, τόσο τον τομέα που σε ενδιαφέρει, όσο και για σένα. Για να κάνεις πιο στοχευμένη την αναζήτηση σου, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις απατώντας στα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποιον τομέα επιθυμώ να εργαστώ και ποιες θέσεις με ενδιαφέρουν;
  • Ποια χώρα προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για αυτό που αναζητώ;
  • Ποια από τις χώρες που προσφέρουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που αναζητώ προσφέρουν και ένα περιβάλλον που θα είμαι χαρούμενη να ζω με την οικογένειά μου; Καλό θα ήταν να λάβεις υπόψιν σου παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η γλώσσα, η κουλτούρα, ο τομέας της υγείας και της εκπαίδευσης.
  • Μπορώ να μιλήσω με κάποιον που ήδη ζει και εργάζεται στον τομέα που με ενδιαφέρει τις χώρες που πληρούν τα κριτήρια μου;

Αφού λοιπόν έχεις σκεφτεί όλα τα παραπάνω, δεν μένει παρά να ξεκινήσει η πραγματική αναζήτηση!

Ο κάθε τομέας μπορεί να έχει δικά του online site με αγγελίες, αλλά μία καλή αρχή θα ήταν να φτιάξεις το profile σου στο LinkedIn (αν δεν έχεις ήδη) και να ξεκινήσεις την αναζήτηση και τις επαφές με recruiters.

Οι recruiters είναι επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού και τις περισσότερες φορές βρίσκονται ήδη στη χώρα που σε ενδιαφέρει να μετακομίσεις. Συνεχώς αναζητούν ανθρώπους με συγκεκριμένες δεξιότητες για να καλύψουν τις θέσεις των εταιρειών για τις οποίες δουλεύουν. Ακόμα κι αν δεν έχουν άμεσα κάποια θέση για σένα, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, και το πρώτο που θα κάνουν είναι να επικοινωνήσουν με τα άτομα που θεωρούν κατάλληλα.

Φυσικά θα κάνεις αιτήσεις και σε όποια ανοιχτή θέση βρεις που σε ενδιαφέρει. Θα σε συμβούλευα, ωστόσο, να επιλέγεις αυτές που σε ενδιαφέρουν πραγματικά, για να μην σπαταλάς ούτε το δικό σου χρόνο, ούτε των υπόλοιπων επαγγελματιών που πιθανόν να παρευρεθούν στην συνέντευξη.

Η μητρότητα σε συνδυασμό με την επαγγελματική αναζήτηση

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί δεν εξαρτάται μόνο από σένα. Θα χρειαστείς καλή διαχείριση χρόνου και υποστήριξη, αλλά ευτυχώς η θέλησή μας για αλλαγή είναι τόσο δυνατή που μας σπρώχνει να βρούμε λύσεις!

Μία ιδέα θα ήταν να βρεις μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα σου που θα τα αφιερώνεις στην αναζήτησή σου. Θα πρότεινα να τα προγραμματίζεις χρησιμοποιώντας ένα κοινό ημερολόγιο με τον υποστηρικτικό σου κύκλο και τα άτομα που μοιράζεσαι τη φροντίδα του μωρού, εφόσον υπάρχουν.

Ακόμα κι αν δεν βρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι στον άμεσο κύκλο σου, αναζήτησε δομές υποστήριξης και κύκλους γυναικών που αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα. Ίσως αυτοί οι κύκλοι να σε βοηθήσουν όχι μόνο με τις δυσκολίες της μητρότητας αλλά και με τις επαγγελματικές σου αναζητήσεις.

Κλείνοντας, θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία και θα σου υπενθυμίσω κάτι που σίγουρα έχεις βιώσει μέσα από τη μητρότητα: οι πιο δύσκολες στιγμές είναι αυτές που μας δίνουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Μην σταματήσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.