Ask the Mentor: Πώς μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική;
- 3 ΙΟΥΛ 2025

Το κρυφό μου πάθος είναι η ζαχαροπλαστική και θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Από που να ξεκινήσω; Απαντά η μεντόρισσα του WΗΕΝ Αγγελική Θρουβάλα, Ιδρύτρια Pastry Sinners – Executive Pastry Chef
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η ερώτησή σου είναι μια ερώτηση που μου έχουν κάνει συχνά όλα αυτά τα χρόνια. Και πάντα με γεμίζει συγκίνηση, γιατί μου θυμίζει τα πρώτα μου βήματα, τότε που κι εγώ είχα την ίδια αγωνία: Πώς ξεκινάς; Πώς ξεχωρίζεις όταν υπάρχουν ήδη τόσοι/ες πολλοί/ες στον χώρο;
Πρώτα απ’ όλα, ας ξεχωρίσουμε κάτι βασικό: άλλο το να σου αρέσει η ζαχαροπλαστική, άλλο το να θέλεις να γίνεις επαγγελματίας ζαχαροπλάστρια/ης. Για να περάσεις από το πάθος στο επάγγελμα, χρειάζεται να δεις τον εαυτό σου μέσα στην κουζίνα όχι για χόμπι, αλλά για πολλές ώρες την ημέρα, με πίεση, ορθοστασία, ένταση και μεγάλη ευθύνη.
Εγώ είχα ένα προνόμιο: μεγάλωσα μέσα στο οικογενειακό μας ζαχαροπλαστείο και ήξερα από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό το επάγγελμα. Όμως, ακόμη και τότε, χρειάστηκε να αναρωτηθώ: Μου αρέσει αρκετά ώστε να το κάνω τρόπο ζωής;
Η σωστή ερώτηση λοιπόν είναι: Αγαπάς αρκετά αυτό το επάγγελμα για να αφοσιωθείς; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε πάμε στα επόμενα βήματα:
1. Απόκτησε μια βασική εκπαίδευση
Είτε σε δημόσια σχολή είτε σε ιδιωτική, στόχος είναι να χτίσεις γερές βάσεις – να μάθεις την τεχνική, την υγιεινή, την ορολογία, την οργάνωση. Χρειάζεσαι ένα πτυχίο όχι μόνο για τη γνώση, αλλά και για να ανοίγουν πιο εύκολα οι πόρτες στην αγορά εργασίας.
2. Μπες στην κουζίνα όσο πιο νωρίς γίνεται
Δούλεψε δίπλα σε επαγγελματίες. Δες πώς λειτουργεί μια πραγματική παραγωγή. Μάθε από τη ρουτίνα και τις δυσκολίες. Μην φοβάσαι να ξεκινήσεις από χαμηλά – εκεί μαθαίνονται τα σημαντικότερα.
3. Βρες τι σε ενθουσιάζει
Η ζαχαροπλαστική έχει πολλά «μονοπάτια»: παγωτό, σοκολάτα, αρτοποιία, διακόσμηση τούρτας, viennoiserie, εστιατορικό γλυκό, catering. Δοκίμασε, μάθε, και όταν βρεις αυτό που σε «τραβάει», εξειδικεύσου!
4. Μάζευε γνώση – και εξασκήσου ασταμάτητα
Η τέχνη δεν διδάσκεται μόνο. Κατακτιέται. Διάβασε, ταξίδεψε, παρακολούθησε σεμινάρια, αντάλλαξε ιδέες με άλλες/ους. Μάθαινε από τις/τους καλύτερες/ους. Και πάνω απ’ όλα: φτιάχνε, ξαναφτιάχνε, δοκίμαζε και διόρθωνε.
5. Κατανόησε την ευρύτερη εικόνα
Μια/ενας καλή/ός ζαχαροπλάστρια/ης ξέρει να οργανώνει την παραγωγή της/του, να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, να κοστολογεί σωστά, να λειτουργεί μέσα σε ομάδα. Ίσως δεν θέλεις να γίνεις ποτέ executive pastry chef, αλλά πρέπει να καταλάβεις πώς λειτουργεί ένα εργαστήριο και πώς κάθε σου κίνηση επηρεάζει την ομάδα και την επιχείρηση.
Η ζαχαροπλαστική, όπως λέμε κι εμείς μεταξύ μας, είναι χημεία. Είναι επιστήμη και τέχνη μαζί. Αν σου ταιριάζει η ακρίβεια, η καθαριότητα, η οργάνωση και έχεις όρεξη για διαρκή μάθηση, τότε ναι, είναι για σένα! Το επίπεδο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ, κι αυτό είναι υπέροχο γιατί η γνώση πια μοιράζεται. Κάποτε έπρεπε να «κλέψεις την τέχνη», τώρα μπορούμε να τη μεταδώσουμε με χαρά και περηφάνια.
Σίγουρα κάθε νέα αρχή -ειδικά αν μιλάμε για αλλαγή καριέρας- μοιάζει τρομακτική. Η αλλαγή πάει χέρι-χέρι με το φόβο και αυτό είναι εντάξει. Αν νιώθεις ότι το επάγγελμα αυτό σου ταιριάζει, ξεκίνα σήμερα κιόλας. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά θα είναι γεμάτη ικανοποίηση γιατί θα ακολουθείς το όνειρο σου.
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.