ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Ποια είναι τα βασικά, πρώτα βήματα για να ανοίξω ένα βιβλιοπωλείο;

Pexels

Θέλω να ανοίξω την δική μου επιχείρηση, ένα βιβλιοπωλείο, και θα ήθελα να μάθω ποια είναι τα βασικά πρώτα βήματα για τη λειτουργία του που πρέπει να έχω υπόψιν.

Απαντά η mentor του Women On Top, Αρετή Γεωργιλή, Founder Free Thinking Zone, Regional Leader του  Lean In Network Greece (Athens).

Χαίρομαι πολύ που θα γίνουμε συναδέλφισσες!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι η περιοχή όπου θα ανοίξεις το βιβλιοπωλείο σου, γιατί είναι το Α και το Ω της λειτουργίας του. Δηλαδή, ανάλογα με τον χαρακτήρα ή το concept που θέλεις να δώσεις στο βιβλιοπωλείο σου, θα πρέπει αντίστοιχα να επιλέξεις και την κατάλληλη περιοχή. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να κάνεις το άνοιγμά σου σε μια περιοχή με εμπορική κίνηση ή μια περιοχή όπου το κοινό συνηθίζει να διαβάζει βιβλία. Αυτό είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να προσελκύσεις πιο εύκολα κόσμο.

Το δεύτερο που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι μάλλον λιγότερο ευχάριστο: μπορεί το βιβλιοπωλείο να είναι ένα όνειρό σου, αλλά παραμένει μία εμπορική επιχείρηση με πολλές ανάγκες και πειθαρχία. Με άλλα λόγια, κάποιος/α που διαβάζει πολλά βιβλία δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι και καλός ή καλή επιχειρηματίας. Δυστυχώς (ή ευτυχώς για κάποιες/ους), το 70% της δουλειάς είναι λογιστικά και επιχειρηματικά θέματα, σχέσεις με εμπόρους και προμηθευτές. Μόνο το υπόλοιπο 30% είναι επιλογές και διάβασμα βιβλίων, επικοινωνία με τους πελάτες, προτάσεις και όλα τα υπόλοιπα που ακολουθούν!

Αφού έχεις αποδεχτεί ότι θα έχεις πολλή δουλειά γραφείου, έφτασε η ώρα να μπούμε στην πραγματική συζήτηση για το εγχείρημα: πώς θέλεις να είναι το βιβλιοπωλείο σου;
Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση, καθώς θα ήταν καλό να εξειδικευτείς σε κάτι συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα στο παιδικό βιβλίο, το ξενόγλωσσο ή την καλή λογοτεχνία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να πουλάς και άλλα βιβλία, επειδή όμως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δυστυχώς η αγορά μας μικρή, 3 είναι οι τρόποι που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σου να επιβιώσει:
α) να διαφοροποιηθείς 
β) να εξειδικευτείς 
γ) να προσφέρεις και άλλες υπηρεσίες πλην της πώλησης βιβλίων, για παράδειγμα να λειτουργείς παράλληλα και καφέ ή να φιλοξενείς συναντήσεις ομάδων.

Μετά από όλα αυτά, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς είναι να επιλέξεις τους προμηθευτές σου και να κάνεις από την αρχή συμφωνίες μαζί τους για να επιτύχεις καλές εκπτώσεις. Καλό θα ήταν να γνωριστείς με τους βασικούς χονδρεμπόρους βιβλίων και να κάνεις μία καλή συμφωνία για να μπορείς να έχεις άνεση.

Αυτά σου προτείνω για αρχή και για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαι στη διάθεσή σου.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλές δουλειές!
————-
Το mentoring βασίζεται στο μοίρασμα εμπειριών, την καθοδήγηση και την υποστήριξη, και μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις προκλήσεις που συναντάς στην επαγγελματική σου ζωή. Η μέντοράς σου, μια γυναίκα με μεγαλύτερη εμπειρία από σένα, σε κάποιο επαγγελματικό πεδίο ίδιο ή αντίστοιχο με το δικό σου, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις ζητήματα που έως τώρα θεωρούσες άλυτα, να δεις τα πράγματα με καινούρια ματιά και να κάνεις τη δουλειά ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της ζωής σου. Επισκέψου την πλατφόρμα mentoring του Women on Top για να μάθεις περισσότερα!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.