BUSINESS

Ask the Mentor: Παίρνω πτυχίο στο παιδαγωγικό. Μετά τι;

iStock

Σε λίγο καιρό παίρνω πτυχίο στο παιδαγωγικό. Μετά τι; Ποιες επιλογές έχω επαγγελματικά εκτός από το να γίνω δασκάλα;

Απαντά η mentor του Women On Top, Βασιλική Βατάλη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας.

Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών και η είσοδος στην αγορά εργασίας αποτελεί το πρώτο σταυροδρόμι επιλογών στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Κατανοώ ότι πρόκειται για μια περίοδο απαιτητική, γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα, η οποία προϋποθέτει ενδοσκόπηση, αναζήτηση, τόλμη και όραμα.

Αρχικά καλείσαι να αναγνωρίσεις και να διερευνήσεις τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές σου, προκειμένου να κάνεις μια επιλογή που να ταιριάζει στην προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σου. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που καλείσαι να απαντήσεις είναι το εξής: «Πώς φαντάζομαι το μέλλον μου;» 

Στη συνέχεια, πρέπει να αναζητήσεις τις επιλογές και τις δυνατότητες που σου προσφέρουν οι σπουδές και το πτυχίο σου. Σε αυτό το πλαίσιο θα σε συμβούλευα να αναζητήσεις πληροφορίες και να παρακολουθείς τις τάσεις της αγοράς εργασίας. Συχνά οι ευκαιρίες δεν προκύπτουν, καλούμαστε να τις δημιουργήσουμε!

Αναγνωρίζοντας τον στόχο σου, καλό είναι να σχεδιάσεις ένα πλάνο επαγγελματικής ανάπτυξης και να αναζητήσεις τους τρόπους να το πετύχεις βήμα- βήμα. Η επίτευξη μικρών στόχων θα σε οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πίστη σου ότι θα τα καταφέρεις. 

Στη σημερινή -διαρκώς εξελισσόμενη- αγορά εργασίας, με την τεχνολογία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική μας πραγματικότητα, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι η έννοια της ασφαλούς διαδρομής στην εργασιακή σου σταδιοδρομία με τον παραδοσιακό τρόπο (δηλαδή με ένα πτυχίο) δεν υφίσταται. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ανοικτή σε νέες εμπειρίες και να προσαρμόζεις το μονοπάτι σου, καθώς εξερευνάς τις επιλογές σου.

Η αξιοποίηση του δικτύου γνωριμιών και η διεύρυνση του κοινωνικού σου κύκλου με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι βασικές παράμετροι στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Ενδεικτικά σου αναφέρω κάποιους τομείς στους οποίους μπορείς να απασχοληθείς: σε φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με αντικείμενο την εκπαίδευση, σε φορείς μη Τυπικής Εκπαίδευσης, σε δομές παιδικής προστασίας, σε Εργαστήρια και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, σε κατασκηνώσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, σε Επιχειρήσεις, στο Τμήμα Εκπαίδευσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ως κειμενογράφος, κλπ. Τέλος, η δημιουργία επιχείρησης και η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων είναι άλλη μια επιλογή που αξίζει να διερευνήσεις.

Στην πορεία της επαγγελματικής σου καριέρας, η εξειδίκευση, η δια βίου μάθηση και η συνεχής επιμόρφωση αποτελούν απαραίτητα εργαλεία. Με αυτό ως εφαλτήριο θα σου πρότεινα να αναζητήσεις τομείς ή κλάδους σπουδών που θα διευρύνουν περαιτέρω τις επαγγελματικές σου επιλογές.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι πρόκειται για ένα ταξίδι, κατά το οποίο θα κληθείς να αντιμετωπίσεις προκλήσεις, να υπερβείς εμπόδια και να εξελιχθείς. Η πίστη σου ότι θα τα καταφέρεις, η δέσμευση και η στοχοπροσήλωση, είναι καθοριστικές για την επίτευξη των επαγγελματικών σου στόχων.

Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχεις ένα συναρπαστικό ταξίδι!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.