ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Πώς να ξεπεράσω τον φόβο που με κρατά κολλημένη 15 χρόνια στην ίδια δουλειά;

Pexels


Είμαι κολλημένη 15 χρόνια στην ίδια δουλειά γιατί φοβάμαι να φύγω. Και αυτό μου ρίχνει την αυτοπεποίθηση και πιστεύω πως δεν αξίζω. Τι να κάνω;
Απαντά η μεντόρισσα του WΗΕΝ, Μαρία Δόξα, Marketing, Communications, Social & Corporate Sustainability Manager

Στη σημερινή εποχή είναι πλέον αναμενόμενο ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον (πολύ πιθανό ούτε καν στο ίδιο αντικείμενο) από την αρχή μέχρι το τέλος της επαγγελματικής μας καριέρας. Τι γίνεται όμως αν νιώθεις πως, ενώ έχει έρθει πια η ώρα για την αλλαγή, κάτι σε φοβίζει και σε κρατάει πίσω; Αυτός είναι ένας προβληματισμός που βιώνουν πολλά άτομα, ειδικά αν διαθέτουν αρκετά χρόνια εμπειρίας. Για να δούμε λοιπόν πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς αυτή την πρόκληση και να βρεις το θάρρος να κάνεις την αλλαγή που τόσο θέλεις ή χρειάζεσαι!

Σαν πρώτο βήμα ξεκίνα εκ των έσω. Αν φυσικά θέλεις και υπάρχει δυνατότητα, ζήτα μια αλλαγή στον υφιστάμενο εργασιακό σου χώρο. Αν το πρόβλημα είναι ότι έχεις κουραστεί από τις ίδιες αρμοδιότητες όλα αυτά τα χρόνια, μία μετακίνηση σε ένα άλλο τμήμα θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ανακτήσεις το ενδιαφέρον σου, να μάθεις νέα πράγματα, να ξαναθυμηθείς και να ακονίσεις τις δεξιότητες σου μέσα στην «ασφάλεια» ενός χώρου που είναι οικείος σε εσένα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να σου ανοίξει οπτικές και πόρτες που τώρα δεν φαντάζεσαι, και να σε βοηθήσει να κάνεις ένα ακόμα πιο τολμηρό επαγγελματικό βήμα στο μέλλον.

Έμεινα στον ίδιο εργασιακό χώρο (χρηματοοικονομικό) για πάνω από 20 χρόνια και το βασικό στοιχείο που κράτησε το ενδιαφέρον μου ήταν το γεγονός ότι κάθε 3 περίπου χρόνια βρισκόμουν σε διαφορετική θέση, περιβάλλον και με διαφορετικά καθήκοντα (παρεμφερές αντικείμενο αλλά σε άλλη βάση). Επειδή είμαι από τη φύση μου άνθρωπος που αγαπάει την αλλαγή, μου αρέσει να μαθαίνω και βαριέμαι εύκολα, δεν θα είχα παραμείνει στο ίδιο πεδίο για τόσο μεγάλο διάστημα αν εργαζόμουν στο ίδιο τμήμα, με τα ίδια πάνω- κάτω καθήκοντα και δεν είχα τη δυνατότητα της εναλλαγής. Δες λοιπόν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και για σένα!

Αν τώρα η παραπάνω επιλογή δεν είναι εφικτή ή σε κάθε περίπτωση δεν την θέλεις, τότε θα πρέπει να δεις το ενδεχόμενο να αλλάξεις περιβάλλον εντελώς. Και για να το πετύχεις αυτό, θα πρότεινα να ξεκινήσεις αναζητώντας και ξεκαθαρίζοντας τι είναι αυτό ή αυτά που σε φοβίζουν και δεν σε αφήνουν να πας παρακάτω. Ξεκίνα λοιπόν πρώτα με το «τι φοβάμαι» και «γιατί το φοβάμαι», αλλά μην μείνεις σε αυτό: Προσπάθησε να πας ακόμα πιο βαθιά.

Ίσως χρειαστεί να ψάξεις λίγο παραπάνω με τον εαυτό σου τα θέλω, τα μπορώ και τους πραγματικούς περιορισμούς σου για να βρεις τι είναι πραγματικά αυτό που σε φοβίζει. Πολλές φορές, η πρώτη απάντηση μοιάζει να είναι η προφανής, αλλά η πραγματική αιτία ενός φόβου (στην προκειμένη περίπτωση της επαγγελματικής μετάβασης) μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική. Μέσα από αυτή την διαδικασία, μπορεί να ανακαλύψεις αν οι φόβοι σου συνδέονται μόνο με επαγγελματικές ανάγκες ή και με πιο προσωπικές.

Ο φόβος σαν συναίσθημα μπορεί στην κυριολεξία να σε παγώσει και να σε εμποδίσει από το να δεις την πραγματική εικόνα. Προσωπικά όταν βρίσκομαι σε δύσκολες καταστάσεις, με βοηθάει να βάζω το συναίσθημα κάτω από την προοπτική της λογικής. Τι θα γίνει αν….; Τι μπορεί να συμβεί αν (στη δική μας περίπτωση) πάρω την απόφαση να φύγω; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση σε συνδυασμό με το τι είναι αυτό που με φοβίζει, απομυθοποιεί με κάποιο τρόπο και αποδυναμώνει το συναίσθημα του φόβου. Όταν βλέπεις τα πράγματα κάτω από το σωστό πρίσμα και την κατάλληλη οπτική, τότε παίρνουν και τις πραγματικές τους διαστάσεις. Και τις περισσότερες φορές, γίνονται πολύ πιο απλά από αυτά που αρχικά φαντάζεσαι. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης έχει κυριολεκτικά ξεκαθαρίσει και βάλει τις περισσότερες προκλήσεις στη θέση τους όποτε το χρειάστηκα.

Δεν γνωρίζω σε τι περίοδο της προσωπικής ζωής σου είσαι -μόνη, σε δεσμό, σε συμβίωση, σε γάμο με ή χωρίς παιδιά-, γιατί η αλήθεια επίσης είναι ότι επαγγελματική και προσωπική ζωή συνδέονται τόσο στενά που πολλές φορές καθορίζουν ριζικά τις αποφάσεις μας. Ως γυναίκα, εργαζόμενη και μονογονέας 2 παιδιών, αξιολόγησα πολλές φορές τις επιλογές για την καριέρα μου κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αν, λοιπόν, στους φόβους σου γι’ αυτή την αλλαγή εμπλέκονται και κοντινά, οικεία σου άτομα, μοιράσου τους προβληματισμούς σου μαζί τους. Συχνά ανακάλυψα ότι οι άνθρωποι δίπλα μου ήταν πολύ πιο υποστηρικτικοί και θετικοί από ό,τι εγώ υπολόγιζα και φανταζόμουν, και με εξέπληξαν ευχάριστα.

Αφού ξεδιαλύνεις τα παραπάνω, θα ανακαλύψεις και θα εντοπίσεις πολύ πιο εύκολα όλες αυτές τις ικανότητες και δεξιότητες που έχεις αποκτήσει μέσα από τα 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Μην εστιάσεις μόνο στις τεχνικές σου δεξιότητες (hard skills). Να είσαι σίγουρη ότι η εμπειρία σου, ακόμα και στον ίδιο χώρο όλα αυτά τα χρόνια, σε έχει εφοδιάσει και με πολλά soft skills.

Μπορείς να επιλέξεις είτε να χρησιμοποιήσεις και να προβάλεις τις υπάρχουσες τεχνικές γνώσεις σου σαν μια πολύ ισχυρή εξειδίκευση -αν ο στόχος είναι να παραμείνεις στο ίδιο αντικείμενο- ή να εστιάσεις στα soft skills για να κάνεις μία πιο δραστική αλλαγή. Στη δεύτερη περίπτωση, συνδύασε αυτές τις δεξιότητες με κάποια σεμινάρια, πιστοποιήσεις ή ακόμα και εθελοντική εργασία στο νέο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, και προχώρα στα νέα επαγγελματικά σου μονοπάτια.

Μπορώ να σου πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι ικανότητες, οι γνώσεις και η εμπειρία σου είναι παραπάνω από αρκετές για να σου εξασφαλίσουν την επαγγελματική πορεία που θα σε κάνει χαρούμενη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις το πού θες να πας, γιατί και με ποιον τρόπο. Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα όταν πήρα την απόφαση να αφήσω εντελώς τον χρηματοοικονομικό χώρο και να στραφώ προς το Marketing, την Επικοινωνία και πιο πρόσφατα στην επιπλέον ενασχόλησή μου με το Youth Work.

Στη ζωή μας πολλές φορές θα υπάρχουν γεγονότα και καταστάσεις που θα μας φοβίζουν και θα μας κρατάνε πίσω. Είναι στο χέρι μας να βρούμε πώς θα σταθούμε απέναντί τους και να προχωρήσουμε προς τους στόχους μας με θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Και, φυσικά, αν χρειάζεσαι μία επιπλέον υποστήριξη, καθοδήγηση και βοήθεια από μεντόρισσα μην διστάσεις να την ζητήσεις!

Exit mobile version