Ask the Mentor: Είμαι δικηγόρος και φοβάμαι ότι θα χάσω τους πελάτες μου λόγω εγκυμοσύνης. Τι να κάνω;
- 21 ΜΑΙ 2025

Είμαι δικηγόρος με δικό μου δικηγορικό γραφείο και μόλις έμαθα πως είμαι έγκυος. Φοβάμαι πως θα χάσω τους πελάτες μου λόγω αυτού, τι να κάνω;
Απαντά η μεντόρισσα του WΗΕΝ Άννα Παπανικολάου, Δικηγόρος- Συνιδρύτρια του δικηγορικού γραφείου PTPM
Αν ασκείς ελεύθερο επάγγελμα γνωρίζεις σίγουρα τα πλεονεκτήματα αλλά και το τίμημα και τις προκλήσεις με τις οποίες συνοδεύονται. Η εγκυμοσύνη και το διάστημα μετἀ τον τοκετό είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες.
Ούσα δικηγόρος και ελεύθερη επαγγελματίας, για οποιοδήποτε διάστημα χρειαστεί ή αποφασίσεις να μην εργάζεσαι ή να εργάζεσαι λιγότερο, οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις, οι ανάγκες των πελατ(ρι)ών σου -προγραμματισμένες ή έκτακτες- δεν θα ακολουθήσουν σίγουρα τον ίδιο ρυθμό, παρά μόνο τον δικό τους, δηλαδή των πελατ(ρι)ών σου ή της ίδιας της υπόθεσης όταν υπάρχουν προθεσμίες, παραγραφές κ.λ.π. Αυτό προκαλεί δικαιολογημένα άγχος και φόβο για αρκετούς λόγους που μας απασχολούν όλες, και ενδεχομένως για κάποιους επιπλέον που απασχολούν εσένα στις δικές σου ιδιαίτερες συνθήκες.
Αρχικά, θα πρέπει σίγουρα να κάνεις ορισμένες παραδοχές και αποδοχές. Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο χρόνος, η ενέργεια και η σκέψη που θα μπορείς ή θα θέλεις να αφιερώνεις στην εργασία σου θα είναι περιορισμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνθήκες και ανατροπές που δεν θα έχεις επιλέξει και στις οποίες δεν θα έχεις απόλυτο έλεγχο. Ενδεχομένως, θα βοηθήσει και θα σε οριοθετήσει να αποφασίσεις ότι μπορείς να απέχεις για κάποιο χρονικό διάστημα από την ανάληψη νέων πελατ(ρι)ών ή να το πράττεις σε συνεργασία με κάποιον/α συνάδελφο/ισσα.
Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, στο βαθμό που μπορείς, θα είσαι λίγο πιο έτοιμη να τα διαχειριστείς και να αποφύγεις, σε κάποιο βαθμό, την σύγχυση και την αποδιοργάνωση. Προσωπικά, με βοήθησε πολύ ο προγραμματισμός. Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί στη ζωή, η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός που ακόμη και ξαφνικό να είναι, από το σημείο αυτό και μετά επιδέχεται προγραμματισμό και οργάνωση, όσο κι αν οι εννέα μήνες φαντάζουν λίγοι για οτιδήποτε.
Ο προγραμματισμός, ο συντονισμός και η πρόβλεψη κάποιων πιθανών σεναρίων θα σε βοηθήσουν και εσένα προσωπικά στην διαχείριση αλλά και την τοποθέτησή σου απέναντι στους πελάτες και τις πελάτισσές σου. Αρχικά, προσπάθησε στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να φτιάξεις το χρονικό σου πλάνο, δηλαδή πόσο καιρό σχεδιάζεις και σκέφτεσαι να απουσιάσεις πριν και μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, αφιέρωσε λίγο χρόνο να κάνεις μια επισκόπηση των εκκρεμοτήτων σου και να διαχωρίσεις ποιες από αυτές μπορείς να ολοκληρώσεις άμεσα και ποιες ενδεχομένως να μείνουν πίσω, ποιες μπορούν να δρομολογηθούν για αργότερα και ποιες υποχρεώσεις δεν είναι ελαστικές.
Σε αυτή την διαδικασία, εκτός από τα αμιγώς δικονομικά, μπορείς να εφαρμόσεις και άλλα διαφορετικά κριτήρια π.χ., από ποιες υποθέσεις έχεις αξιόλογο οικονομικό αντάλλαγμα, ποιοί πελάτες και ποιες πελάτισσες γνωρίζεις ότι σου έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και θα επιδείξουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση, ποιες υποθέσεις εκ φύσεως έχουν πολύ αργή εξέλιξη κ.α.
Όταν κι εγώ βρέθηκα σε αυτή την συνθήκη, αγχωνόμουν μήπως οι πελάτ(ισσ)ες μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα με αντιμετώπιζαν στερεοτυπικά, μπροστά στην εικόνα μιας προχωρημένη εγκυμοσύνης και μιας φουσκωμένης κοιλιάς που παραπέμπει συνειρμικά σε άλλες παραστάσεις. Πέραν όμως από αυτή την στερεοτυπική προσέγγιση, εύλογα έως ένα βαθμό μπορεί το κάθε άτομο να νιώσει ανασφάλεια αν θα εξακολουθείς να χειρίζεσαι τις υποθέσεις του με όλη σου την ενέργεια, αν θα το «παρατήσεις» μόλις γεννήσεις, πότε θα επιστρέψεις και αν θα είσαι διαθέσιμη πριν και μετά τον τοκετό.
Τόσο για το ψυχολογικό σκέλος αλλά και για το ουσιαστικό, θα πρότεινα όταν ενημερώνεις το κάθε άτομο για την εγκυμοσύνη σου, να έχεις σκεφτεί ανά περίπτωση και κάποιο πλάνο να του παρουσιάσεις. Δηλαδή, να μην περιοριστείς να ενημερώσεις απλά ότι θα λείψεις ή ότι γεννάς, αλλά να ενημερώνεις π.χ. ότι θα μπορείς να επικοινωνείς με email, να τους προτρέπεις να σου αφήνουν μηνύματα είτε στο γραφείο ή με email ή σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να επικοινωνείς εντός της ημέρας.
Μπορείς επίσης να τους κατευθύνεις σε κάποιο πρόσωπο αναφοράς, συνάδελφο/ισσά σου, που θα έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, θα την παρακολουθεί και θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με ή χωρίς τη δική σου συμβολή, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ροή την περίοδο που θα απουσιάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις υψηλό επαγγελματισμό και συγκρότηση, και θα συνεχίσουν κάποιες υποθέσεις να προχωρούν ώστε να μην αντιμετωπίσεις χάος όταν θα επιστρέψεις σε μια άλλη εργασιακή ρουτίνα.
Έχοντας κάνει λοιπόν αυτή την επισκόπηση και έχοντας εντοπίσει κάποια κριτήρια και διαμορφώσει σενάρια, έχει έρθει η ώρα να ζητήσεις βοήθεια ή/και συνεργασία.
Αν απασχολείς συνεργάτ(ιδ)ες στο γραφείο, θα πρέπει εγκαίρως να συζητήσεις και να καλλιεργήσεις τη δυνατότητά τους να σε στηρίξουν κατά το χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζεσαι ή θα εργάζεσαι περιορισμένα. Ενδεχομένως να μπορούν να αναλάβουν ένα κομμάτι γραφειοκρατικό και διεκπεραιωτικό, π.χ. την επικοινωνία με δικαστικούς επιμελητές, λογιστές/ριες κλπ, καθώς και τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων ή πελατ(ισσ)ών εφόσον έχουν την απαραίτητη κατάρτιση. Σε άλλη περίπτωση ή και συνδυαστικά, πιστεύω πως θα είναι πολύ βοηθητικό και αποτελεσματικό να δημιουργήσεις «γέφυρες» με συναδέλφους και συναδέλφισσες σε ένα σύστημα κατ᾽ αποκοπήν συνεργασίας, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία θα αμειφθούν, θα επικοινωνούν με τον/την πελάτη/ισσα και τα λοιπά εμπλεκόμενα άτομα, ενώ εσύ θα παραμένεις επικεφαλής.
Με αυτό τον τρόπο, ο/η πελάτης/ισσα θα νιώσει ασφάλεια ότι ο χειρισμός της υπόθεσής εξακολουθεί, ότι έχει επιλεγεί έμπιστος/η συνεργάτης/ιδά σου χωρίς να χρειαστεί να μεταφέρει ο/η ίδιος/α τον φάκελό του/της και χωρίς να υπομείνει το άγχος και την αγωνία την οποία και μοιραία θα σου μεταφέρει.
Τακτοποίησε τους φακέλους σου, το ηλεκτρονικό σου αρχείο και αρχειοθέτησε! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πού βρίσκεται τί και αντίστοιχα να μπορείς απομακρυσμένα να κατευθύνεις τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές σου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από το να προσπαθείς να εντοπίσεις χαμένα έγγραφα, στοιχεία επικοινωνίας, δικόγραφα κλπ.
Επένδυσε χρόνο τώρα και ίσως και κάποια χρήματα σε ηλεκτρονικά εργαλεία. Βεβαιώσου ότι έχεις ένα αξιόπιστο υπολογιστή για να εργάζεσαι απομακρυσμένα, καθώς και ό,τι περιφερειακά μπορεί να σου φανεί χρήσιμο όπως εκτυπωτή, scanner, κάμερα, ακουστικά. Ενημερώσου για εφαρμογές επικοινωνίας με πελάτες/ισσες και συνεργάτες/ιδες (slack, Trello, google drive) και αποθήκευσης σε cloud (dropbox, onedrive). Όλα αυτά θα μεγιστοποιήσουν την δουλειά που θα μπορείς να κάνεις σε λίγο χρόνο και θα σου επιτρέψουν να επικοινωνείς σε χρόνους που εξυπηρετούν το πρόγραμμά σου και τις καινούργιες σου συνθήκες.
Τέλος, αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, επισκέψου και ενημερώσου για το WHEN και το WHEN mini Ηub!
Μετά τη πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, να είσαι σίγουρη ότι θα έχεις ενδυναμωθεί απο την διαδικασία αυτή και θα έχεις σίγουρα αποκτήσει και άλλες δεξιότητες. Μέχρι τότε, να απολαμβάνεις ό,τι καινούργιο έρχεται στη ζωή σου και αυτό θα συμπορεύεται με όσα έχεις ήδη κατακτήσει.
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.