ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Αφού πάρω πτυχίο στην ειδική αγωγή, με τι άλλο θα μπορούσα να ασχοληθώ, μέχρι να διοριστώ;

Pexels

Αφού πάρω το πτυχίο μου στην ειδική αγωγή και μέχρι να διοριστώ, δεν θέλω να ξανά δουλέψω στο χώρο της εστίασης, αλλά δεν ξέρω με τι άλλο θα μπορούσα να ασχοληθώ.

Απαντά η mentor του Women On Top, Λένα Τυλιγάδη, Επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Ειδικών Θεραπειών & Λέκτορας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Οι επιλογές που έχεις παίρνοντας το πτυχίο Ειδικής Αγωγής είναι πολλές!

Ας ξεκινήσουμε από το σχολείο. Στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, είναι πιθανόν κάποιες σχολικές μονάδες να μην έχουν διορισμένη/ο εκπαιδευτικό στη θέση της παράλληλης στήριξης. Οι γονείς ή/και οι φροντιστές/τριες παιδιών που έχουν διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες, παίρνοντας την έγκριση από το ΚΕΔΑΣΥ και σε συνεννόηση με το διευθύνων άτομο της σχολικής μονάδας, έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν ειδική/ο παιδαγωγό που θα παρίσταται ως παράλληλη στήριξη για το παιδί μέσα στην τάξη, μέχρι να έρθει ο/η διορισμένος/η εκπαιδευτικός. Ένα πρώτο βήμα σε αυτό, θα ήταν να έρθεις σε επαφή με τα κέντρα ειδικής αγωγής της περιοχής σου και να αφήσεις το βιογραφικό σου, ώστε να σε συνδέσουν με ενδιαφερόμενους γονείς ή/και φροντιστές/τριες.

Σε πιο ιδιωτικό πλαίσιο τώρα, υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής στα οποία μπορείς να αναζητήσεις εργασία και να παρέχεις τις υπηρεσίες σου σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Φτιάξε μία λίστα με τα κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή σου, και έλα σε μια πρώτη επικοινωνία μαζί τους για να μάθεις τις ανάγκες τους, τα κριτήρια που επιλέγουν τους/τις συνεργάτες/ιδες τους, τις απαιτήσεις και αρμοδιότητες της θέσης που σε ενδιαφέρει και ό,τι άλλο θεωρείς απαραίτητο να γνωρίζεις, ώστε να έχεις προετοιμάσει κατάλληλα το βιογραφικό σου για την ώρα που θα αναζητήσεις ενεργά εργασία εκεί ως πτυχιούχος.

Παράλληλα, σε κέντρα ειδικής αγωγής, αλλά και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, υπάρχουν μελετητήρια που σκοπό έχουν να προσφέρουν υποστήριξη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο διάβασμα των μαθημάτων τους. Και εδώ αντίστοιχα μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση των κέντρων και φροντιστηρίων που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στην περιοχή σου.

Επίσης, αναζήτηση εργασίας στο αντικείμενό σου μπορείς να κάνεις μέσω αγγελιών που αναρτώνται στο διαδίκτυο, κυρίως την περίοδο Μάιο-Ιούνιο όπου τα κέντρα ειδικής αγωγής εξοπλίζονται με προσωπικό.

Επιπλέον όλων των παραπάνω, μπορείς να απευθυνθείς στο γραφείο διασύνδεσης της σχολής σου, καθώς και σε καθηγητές/τριές σου για να σε ενημερώσουν για τις επιλογές που έχεις και να σε κατευθύνουν στα βήματα που μπορείς να κάνεις.

Και κάτι ακόμα! Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σου σπουδών, που θα σου δώσουν εξαιρετικές γνώσεις για το αντικείμενο, καλό θα ήταν να συνεχίσεις να πλαισιώνεις το βιογραφικό σου με σχετικά σεμινάρια και επιμορφώσεις ή και με μεταπτυχιακή εκπαίδευση που θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο το εύρος και το πεδίο των γνώσεών σου σε πιο πρακτικό και ειδικό πλαίσιο. Στην περίπτωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης μάλιστα, θα έχεις και καλύτερη μοριοδότηση για τον επερχόμενο διορισμό σου.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.