ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αποζημίωση 200.000 ευρώ από πρώην σύζυγο για 25 χρόνια εργασίας ως νοικοκυρά

Pexels

Η Ivana Moral κρατάει στα χέρια της τη δικαστική απόφαση. Τόσα χρόνια φασίνα, να δικαιωθεί η γυναίκα. Την καταβολή «αποζημίωσης» ύψους 204.000 ευρώ από τον πρώην σύζυγό της για 25 χρόνια απλήρωτων οικιακών εργασιών επιδίκασε δικαστήριο στην Ισπανία.

Ο γάμος του ζευγαριού διέπονταν από καθεστώς διαχωρισμού της περιουσίας, το οποίο όριζε πως ό,τι κέρδιζε το κάθε μέρος ήταν αποκλειστικά δικό του. Αποτέλεσμα; Η Ivana Moral να μην έχει πρόσβαση στα χρήματα που απέκτησε ο σύζυγός της κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο κόρες.

«Ήταν ξεκάθαρα μια περίπτωση κακοποίησης το να με αφήσει ο πρώην σύζυγός μου χωρίς τίποτα μετά το τέλος του γάμου μας, μετά από όλα αυτά τα χρόνια που αφιέρωσα όλο τον χρόνο, την ενέργεια και την αγάπη μου στην οικογένεια» δήλωσε η Moral.

Ivana Moral H Ivana Moral με την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια
H Ivana Moral με την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια

«Υποστήριξα τον πρώην σύζυγό μου στη δουλειά του και την οικογένειά μου και ως μητέρα και ως πατέρας. Ποτέ δεν είχα πρόσβαση στα οικονομικά του. Τα πάντα ήταν στο όνομά του».

Η ίδια υποστήριξε σε ισπανικό, ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο πρώην σύζυγός της δεν την άφηνε να εργαστεί εκτός σπιτιού, μόνο στα γυμναστήρια που του ανήκαν, όπου η Moral έκανε «δημόσιες σχέσεις και επίβλεψη».

Κατά τα άλλα, «είχα αφιερωθεί στο νοικοκυριό, στη φροντίδα του άντρα μου και του σπιτιού. Με είχε φέρει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούσα πραγματικά να κάνω τίποτα άλλο».

Η αγωγή ζητούσε την αναγνώριση της εν λόγω αποζημίωσης, καθώς η γυναίκα «στερήθηκε κάθε πιθανή επαγγελματική σταδιοδρομία λόγω της αποκλειστικής αφοσίωσής της στο σπίτι και την οικογένεια», ενώ ο άνδρας, «καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών του γάμου, συσσώρευσε και αύξησε εκθετικά τα περιουσιακά του στοιχεία», χωρίς αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δικών της περιουσιακών στοιχείων.

Ο πρώην σύζυγός της Ivana Moral καλείται, επίσης, να της καταβάλει σύνταξη ύψους 498 ευρώ τον μήνα, καθώς και μηνιαία ενίσχυση 399 ευρώ και 597 ευρώ στις δύο τους κόρες ηλικίας 20 και 14 ετών.

Η Ivana Moral παντρεύτηκε το 1995 τον σύζυγό της πριν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2020. Δήλωσε ικανοποιημένη με την αποζημίωση μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς.

Η Marta Fuentes, δικηγόρος της Ivana Moral δήλωσε επίσης ικανοποιημένη από τη δικαστική απόφαση, διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αποτελεί αναγνώριση της εργασίας όλων των γυναικών που βρίσκονται στη σκιά παρά το γεγονός ότι αποτελούν βασικό στήριγμα για το ζευγάρι».