ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Απόφαση ορόσημο από την Ινδία: Αναγνωρίστηκε επίσημα το δικαίωμα στην άμβλωση

AP@2022/Rafiq Maqbool

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, έως και την 24η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Μια απόφαση που χαιρετίστηκε ευρέως από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο παγκοσμίως, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον περασμένο Ιούνιο, την απόφαση ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe εναντίον Wade, η οποία είχε νομιμοποιήσει τη διαδικασία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ακόμη και μια ανύπαντρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση έως και την 24η εβδομάδα κύησης», δήλωσε ο δικαστής, D.Y. Ο Chandrachud του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, κρίνοντας ότι η οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας δεν μπορούσε να επηρεάσει το δικαίωμά της να κάνει έκτρωση.

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στην Ινδία από το 1971, αλλά με την πάροδο των ετών, οι αρχές έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για το ποιος μπορεί να τερματίσει μια εγκυμοσύνη λόγω αμβλώσεων εκατομμυρίων θηλυκών εμβρύων, που είχαν ως αποτέλεσμα μια τρομερά λοξή αναλογία φύλων στη χώρα. Παραδοσιακά, οι Ινδοί έχουν δείξει προτίμηση στα αρσενικά παιδιά έναντι των θηλυκών.

Ο νόμος για τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης (MTP), περιόριζε τη διαδικασία της άμβλωσης σε παντρεμένες γυναίκες, διαζευγμένες, χήρες, ανήλικες, ανάπηρες και ψυχικά ασθενείς και επιζώσες σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

«Η απόφαση να κάνουμε ή να μην κάνουμε έκτρωση, προκύπτει από περίπλοκες συνθήκες ζωής, τις οποίες μόνο η γυναίκα μπορεί να επιλέξει με τους όρους της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση ή επιρροή», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, υπογραμμίζει επίσης στην ιστορική απόφασή του, πως κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει την «αναπαραγωγική αυτονομία» να επιδιώξει την άμβλωση, χωρίς να συμβουλευτεί τρίτο μέρος.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση έρχεται ως απάντηση σε ένα αίτημα μιας γυναίκας η οποία δήλωσε ότι η εγκυμοσύνη της προήλθε από μια συναινετική σχέση, αλλά είχε ζητήσει άμβλωση όταν η σχέση τελείωσε.

Μια απόφαση ορόσημα για τα δικαιώματα των γυναικών

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για τα δικαιώματα των Ινδών γυναικών, διαμηνύουν ακτιβιστές.

«Είναι ένα πρώτο βήμα, είναι ένα προοδευτικό βήμα», δήλωσε η Yogita Bhayana, ιδρύτρια του PARI (Άνθρωποι κατά των βιασμών στην Ινδία).

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η σεξουαλική επίθεση από συζύγους μπορεί να χαρακτηριστεί ως συζυγικός βιασμός, σύμφωνα με το νόμο MTP. Η ινδική νομοθεσία δεν θεωρεί τον βιασμό εντός γάμου αδίκημα, αν και γίνονται προσπάθειες για την αλλαγή του νόμου.

«Σε μια εποχή που περιλαμβάνει αποφάσεις όπως την Dobbs vs Jackson, και κάνει διακρίσεις μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης των γυναικών που βιάζονται, αυτή η σημαντική απόφαση για την άμβλωση σύμφωνα με τον νόμο MTP, είναι μια αξιοσημείωτη κατάκτηση», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Karuna Nundy, δικηγόρος που ειδικεύεται σε ζητήματα φύλου. Αναφερόταν φυσικά, στην υπόθεση που οδήγησε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι αμβλώσεις έγιναν παράνομες.

Flashback στο σκοτεινό… παρόν

Πριν από το 1971, όταν ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο για τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης, οι αμβλώσεις στην Ινδία ήταν σύμφωνα με τον ινδικό, Ποινικό Κώδικα, παράνομες. Εκτός από τις περιπτώσεις που η άμβλωση διενεργήθηκε για να σωθεί η ζωή της γυναίκας, ήταν μια αξιόποινη πράξη τόσο για τις γυναίκες που προχωρούσαν στην διαδικασία, όσο και για τους παρόχους υγείας που την ασκούσαν. Οι γυναίκες που προχωρούσαν σε άμβλωση αντιμετώπιζαν τριετή φυλάκιση ή/και πρόστιμο, ενώ οι πάροχοι υγείας επταετή φυλάκιση ή/και πρόστιμο.

Η συζήτηση για το σχεδιασμό ενός νομικού πλαισίου για τις αμβλώσεις στην Ινδία, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Ο ανησυχητικά αυξημένος αριθμός παράνομων και επικίνδυνων αμβλώσεων, έθεσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Οικογένειας στης χώρας σε επιφυλακή. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση της Ινδίας ίδρυσε το 1964 μια μια επιτροπή, με επικεφαλής τον Shantilal Shah, για να υποβάλει προτάσεις για τη σύνταξη του νόμου για τις αμβλώσεις. Οι εισηγήσεις αυτής της επιτροπής έγιναν δεκτές το 1970 και εισήχθησαν στη Βουλή ως νομοσχέδιο το οποίο και ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 1971.