ROLE MODELS

Anne Hidalgo: Ποια είναι η δήμαρχος του Παρισιού που διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας

© 2021 Kamil Zihnioglu/AP IMAGES

H Anne Hidalgo επέλεξε τη Rouen για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2022. Εκεί στις όχθες του Σηκουάνα η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού με φόντο δύο γερανούς, φόρο τιμής στον πατέρα της ο οποίος εργαζόταν στο ναυπηγείο Καντίξ της Ισπανίας, δίνει το σύνθημα.

Οι πολύ δικοί της άνθρωποι θα πουν πως η Anne Hidalgo είναι μία «έντιμη, επιμελής και μετριόφρων» γυναίκα που από πολύ νωρίς θέλησε να εμπλακεί με τα κοινά.

Η Ana που έγινε Anne Hidalgo

Η Anne Hidalgo γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1959 στην Ανδαλουσία. Έφτασε στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της το 1961, αφήνοντας πίσω την Ισπανία του Φράνκο. Ούτε ο πατέρας της, ο Antonio, ούτε η μητέρα της, Maria, ούτε και η μεγάλη αδερφή της, Marie, δεν μιλούσαν γαλλικά όταν εγκαταστάθηκαν στη Lyon. Το 1973 όλα τα μέλη της οικογένειας Hidalgo πήραν τη γαλλική υπηκοότητα και η Ana έγινε Anne. Όνειρό της να γίνε χορεύτρια και λίγα χρόνια αργότερα να γίνει δημοσιογράφος. Τελικά, η Anne σπουδάζει Νομικά και ειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο.

Anne Hidalgo © 2021 Thibault Camus/AP IMAGES

Ασχολήθηκε στην αρχή με τον συνδικαλισμό, προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1994 και τρία χρόνια αργότερα άρχισε να εργάζεται στο γραφείο της υπουργού Εργασίας των σοσιαλιστών, Martine Aubry. Από το 2001 ήταν η πρώτη αναπληρώτρια του δημάρχου του Παρισιού, Bertrand Delanoë.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού

Η Anne Hidalgo έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014, συγκεντρώνοντας στην πρόθεση ψήφου περίπου το 8% για τον πρώτο γύρο.

Εξελέγη από το Συμβούλιο του Παρισιού με 91 ψήφους υπέρ σε σύνολο 163. Διαδέχεται τον Bertrand Delanoë, του οποίου ήταν το δεξί χέρι για δεκατρία χρόνια. Η υποψήφια των σοσιαλιστών, που υποστηρίχθηκε από τους οικολόγους και τους κομμουνιστές και είχε έρθει δεύτερη στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Μαρτίου πίσω από την υποψήφια της δεξιάς, συγκέντρωσε στο δεύτερο γύρο σχεδόν το 53% των ψήφων στο σύνολο της πρωτεύουσας.

«Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των καιρών και για να δώσω ελπίδα στη ζωή μας αποφάσισα να είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία» δήλωσε η 62χρονη δήμαρχος ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της από την ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

«Θέλω όλα τα παιδιά της Γαλλίας να έχουν την ίδια τύχη με εμένα. Είμαι υποψήφια για να προσφέρω ένα μέλλον σε όλα τα παιδιά μας. Παραμένω πιστή στο κόμμα αλλά πάντα ελεύθερη». Ο μοναδικός αντίπαλος της Anne Hidalgo, μέχρι στιγμής, είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Stéphane Le Foll.

Η Anne Hidalgo και το έργο στον Σηκουάνα

Οπαδός ενός ρεαλιστικού σοσιαλισμού, η Anne Hidalgo, από τις πρώτες ώρες κιόλας της θητείας υποσχέθηκε να κάνει το Παρίσι «μια πόλη πιο δίκαιη και πιο αλληλέγγυα». Μετέτρεψε τις όχθες του Σηκουάνα, που άλλοτε αντιμετώπιζαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους. Εφάρμοσε την αυστηρή πολιτική της ως προς τα ρυπογόνα οχήματα και τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Η ίδια κι οι συνεργάτες της περιόρισαν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα στο Παρίσι, αύξησαν το κόστος στάθμευσης για μη ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσικλέτες κι ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορία των ντιζελοκίνητων οχημάτων στην πρωτεύουσα μέχρι το 2024.

Anne Hidalgo © 2021 Eric Risberg/AP IMAGES

«Με στιγματίζουν ως ”πολέμια των αυτοκινήτων” όταν στην πραγματικότητα είμαι πολέμια της ρύπανσης», γράφει η Hidalgo στο βιβλίο της με τίτλο ”Une femme française” («Μια Γαλλίδα Γυναίκα»).

«Γνωρίζω το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο ποια είμαι πραγματικά και στο πώς με αντιλαμβάνονται», έγραψε το 2018 στο προηγούμενο βιβλίο της με τίτλο ”Respirer”.

Για μία «Γαλλία ίσων ευκαιριών»

«Δεν είμαι από εκείνους που γεννιούνται μέσα στα κέντρα της εξουσίας. Είχα την ευκαιρία να επωφεληθώ από τις υποσχέσεις της γαλλικής δημοκρατίας για πραγματική ισότητα μέσω των σχολείων. Σήμερα παρατηρώ με θλίψη μου ότι αν φτάναμε τώρα, υπό τις ίδιες συνθήκες στη Γαλλία, δεν θα είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες», δήλωσε η ίδια σημειώνοντας ότι αυτή η διαπίστωσή της ήταν από τα βασικά κίνητρα που την ώθησαν να κατέβει υποψήφια για την προεδρία.

Στόχος της μια πιο πράσινη οικονομία, η επαναβιομηχάνιση των παλιών βιομηχανικών κέντρων, η ανάδειξη των πολιτών στο επίκεντρο της ΕΕ και η βελτίωση της εκπαίδευσης.

Η ίδια απορρίπτει άλλωστε ως παραπλανητική την ταμπέλα της εκλεκτής της παρισινής ελίτ, επισημαίνοντας ότι πήγε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί, «όπως πολλοί Παριζιάνοι».

Η Anne Hidalgo θέλει να γεφυρώσει τις διαφορές της γαλλικής κοινωνίας, μένοντας άλλωστε πιστή στο όραμά της για μία «Γαλλία ίσων ευκαιριών».