ROLE MODELS

Άνγκελα Μέρκελ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη «μαμά» των Γερμανών

© 2021 Matthias Schrader/AP IMAGES

«Αντίο στη γυναίκα που κράτησε την Ευρώπη ενωμένη», γράφουν οι Irish Times για την Άνγκελα Μέρκελ η οποία αποχωρεί έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η πρώτη καγκελάριος στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας που δηλώνει ότι αποσύρεται χωρίς να ξανακατέβει υποψήφια σε εκλογές.

Αν ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία καθυστερήσει η Άνγκελα Μέρκελ θα καταρρίψει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας. Για την ιστορία, το 2017 απαιτήθηκαν 171 ημέρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή (26/09) στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

«Ο Σολτς κέρδισε. Αλλά πόση αξία έχει αυτή η νίκη; – Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον Όλαφ Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την καγκελαρία» σημειώνει το Spiegel Online για το εκλογικό αποτέλεσμα, που μέχρι στιγμής κλίνει με μικρή διαφορά υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει στη θέση της, μέχρι την ανάδειξη την ανάδειξη του κυβερνητικού σχηματισμού.
Η εφημερίδα Handelsblatt μιλώντας για μία ιστορική αναμέτρηση ανέφερε ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ως κληρονομιά αφήνει πίσω της ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Τα μεγάλα κόμματα, η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες, που έπαιρναν ποσοστά γύρω στο 40% στην προ Mέρκελ εποχή, δύσκολα αγγίζουν μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων έκαστο. Πάνω από το 70% των Γερμανών δεν θα έχει ψηφίσει υπέρ του επόμενου καγκελάριου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τη μάχη για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς και ο Άρμιν Λάσετ θα είναι καγκελάριοι του 25%».

Η οικογένεια της Άνγκελα Μέρκελ

Η κόρη του λουθηρανού πάστορα, Χορστ Κάσνερ, και της δασκάλας, Χέρλιντ Κάσνερ, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας κι έτσι η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου.

Άνγκελα Μέρκελ © 2021 Roberto Pfeil/AP IMAGES

Η Άνγκελα Μέρκελ έζησε μέχρι το 1990 στη σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Αργότερα έγινε μέλος περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας αγκίτ-προπ της οργάνωσης, που έμεινε μέχρι το 1984.

Η φυσικός Άνγκελα Μέρκελ

Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Με πτυχίο στη φυσική και διδακτορικό στην κβαντική χημεία, η Άνγκελα Μέρκελ πήγε να εργαστεί ως ερευνητής στο θεωρητικό τμήμα Χημείας της Ανατολικής Γερμανίας Ακαδημίας Επιστημών. Σε συνέντευξή της η Άνγκελα Μέρκελ είχε απαντήσει για όσα σημαντικά καθόρισαν τη ζωή της. «Το γεγονός ότι μεγάλωσα από μικρή με άτομα με διανοητική αναπηρία και έτσι δεν είχα ποτέ φοβία απέναντί τους. Και το γεγονός ότι σπούδασα Φυσική. Το 80% των συμφοιτητών μου ήταν άνδρες (…) Έμαθα να παλεύω για τη θέση μου σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον».

Οι γάμοι της

Το 1977 παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της, Ούλριχ Μέρκελ, από τον οποίο κράτησε και το επώνυμο με το οποίο μπήκε στην πολιτική. Ο γάμος αυτός διήρκεσε μέχρι το 1982. «Τέσσερα χρόνια αργότερα μάζεψα τα πράγματά μου κι έφυγα», θυμάται για τον πρώτο της γάμο η Άνγκελα Μέρκελ.

Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε τον χημικό, Γιοάχιμ Ζάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998 με τον οποίο είναι ακόμα μαζί. Δεν απέκτησε παιδιά όμως θεωρεί παιδιά της τους δύο γιους του Γιοάχιμ Ζάουερ από τον προηγούμενο γάμο του.

Άνγκελα Μέρκελ Με τον σύζυγό της, Γιοάχιμ Ζάουερ / © 2021 Oli Scarff/AP IMAGES
Με τον σύζυγό της, Γιοάχιμ Ζάουερ

Ο Σάουερ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και προτιμά να διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ. Η σχέση του με τη δημοσιότητα είναι κάκιστη. Όταν η Μέρκελ έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας το 2005, εκείνος δεν παρευρέθηκε στην τελετή. Οι κοινές δημόσιες φωτογραφίες τους είναι ελάχιστες.

H μικρότερη σε ηλικία υπουργός στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

Η Άνγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση Χέλμουτ Κολ ήταν από το 1991 μέχρι το 1994 υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας και από το 1994 μέχρι το 1998 υπουργός περιβάλλοντος. Ορκίστηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1991 και πέρασε στην ιστορία ως η μικρότερη σε ηλικία υπουργός στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Άνγκελα Μέρκελ Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Χέλμουτ Κολ / © 2021 Fritz Reiss/AP IMAGES
Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Χέλμουτ Κολ

Tον Νοέμβριο του 1991 υπέβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της κρατιδιακής κομματικής οργάνωσης του Βρανδεμβούργου, όπου όμως δεν ψηφίστηκε. Ένα μήνα αργότερα ο ομοσπονδιακός αναπληρωτής πρόεδρος του CDU και παλιός της υποστηρικτής Λόταρ ντε Μεζιέρ αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την θέση του λόγω αποκαλύψεων του γερμανικού τύπου σχετικά με την συνεργασία του με την ανατολικογερμανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας “Στάζι”.

Η Μέρκελ ψηφίστηκε διάδοχός του στο συνέδριο της Δρέσδης στα τέλη του 1991. Αφού το 1993 ο πρόεδρος της κρατιδιακής κομματικής οργάνωσης Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας και ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Γκίντερ Κράουζε (επίσης πρώην Ανατολικογερμανός πολίτης) αναγκάστηκε μετά από διάφορα σκάνδαλα να αποσυρθεί, η Μέρκελ ανέλαβε τον Μάιο, με την υποστήριξη του Κολ, την προεδρία του κρατιδιακού CDU Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1994 η κυβέρνηση Κολ κατάφερε να εξασφαλίσει μικρή πλειοψηφία και η Μέρκελ έγινε υπουργός περιβάλλοντος.

Άνγκελα Μέρκελ © 2021 Fritz Reiss/AP IMAGES

Το παρατσούκλι της Άνγκελα Μέρκελ

Οι Γερμανοί υποστηρικτές της Άνγκελα Μέρκελ την αποκαλούν ”mutti”, που σημαίνει «μαμά-μανούλα».

Η δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην καγκελαρία

Τρεις μεγάλες δοκιμασίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια των τεσσάρων θητειών της. Η πρώτη ήταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η δεύτερη το μεταναστευτικό κύμα του 2015 και τρίτη η πανδημία το 2020. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην καγκελαρία. «Η Ευρωκρίση ήταν η δυσκολότερη περίοδος κι όταν ζήτησα υπερβολικά πολλά από τους Έλληνες».

Λατρεύει το μαγείρεμα και τα ντονέρ

«Λατρεύω το μαγείρεμα», λέει η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι τα αγαπημένα της φαγητά είναι η πατατόσουπα και το ράουλαντερ, ένα φαγητό από κιμά με γέμιση πίκλες και άλλα λαχανικά. Αγαπά την κηπουρική και καλλιεργεί λαχανικά στον κήπο της. «Δεν είναι πολλά, αλλά αρκούν για ένα γεύμα». Το 2014 μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο σκι το οποίο την καθήλωσε για καιρό στο κρεβάτι, οι γιατροί τής συνέστησαν να χάσει βάρος. Υπάκουσε στις οδηγίες όμως ποτέ δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό ντονέρ με κρεμμύδια και λάχανο.

Ο μαύρος σκύλος του Πούτιν

Στο σχολείο η Άνγκελα Μέρκελ έμαθε άπταιστα ρωσικά και βραβεύτηκε για την ευχέρεια της στη γλώσσα. Ήταν η καλύτερη στην τάξη της και ολοκλήρωσε το Αμπιτούρ της με βαθμό 1.0 (το υψηλότερο δυνατό). Η άριστη γνώση της γλώσσας έπαιξε σίγουρα ρόλο στις σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν 2 Οκτωβρίου του 2015, όταν η Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε για πρώτη φορά το περιστατικό που συνέβη στο Σότσι το 2007.

Άνγκελα Μέρκελ © 2021 Mikhail Metzel/AP IMAGES

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αρχηγών ο Ρώσος πρόεδρος έφερε τον σκύλο του στην αίθουσα ενώ γνώριζε ότι η Άνγκελα Μέρκελ φοβόταν τα σκυλιά. «Αν και πιστεύω ότι ο ρώσος πρόεδρος γνώριζε πολύ καλά ότι δεν ήμουν ακριβώς πρόθυμη να χαιρετήσω τον σκύλο του, τον έφερε μαζί του. Και μπορεί κανείς να δει ότι προσπαθώ γενναία να κοιτάξω προς την κατεύθυνση του Πούτιν και όχι του σκύλου». Στους Γερμανούς δημοσιογράφους που τη συνόδευαν στην επίσκεψη, φέρεται να είπε: «Καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να το κάνει — για να αποδείξει ότι είναι άντρας. Φοβάται την ίδια του την αδυναμία. Η Ρωσία δεν έχει τίποτα, ούτε επιτυχημένη οικονομία ούτε πολιτική. Έχουν μόνο αυτό».

Οι τιμητικές διακρίσεις

Το Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος για το έτος 2008. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012 ενώ το 2015 ανακηρύχθηκε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το ίδιο περιοδικό.Το 2019 το Forbes για 14η συνεχόμενη χρονιά την κατέταξε πρώτη στη λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμο.

Και μετά την Καγκελαρία, τι;

Από το 1990 η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην πολιτική και πολύ σύντομα, όπως είπε η ίδια, έπαψε να σκέφτεται τι άλλο θα την ενδιέφερε έξω από αυτή. «Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Κι αυτό το βρίσκω συναρπαστικό» είπε με απόλυτη ειλικρίνεια η Άνγκελα Μέρκελ.

Ναι, τώρα τα μικρά κορίτσια στη Γερμανία ξέρουν ότι μπορεί να γίνουν κομμώτριες ή καγκελάριοι. Για να δούμε.