FEMALE TALK

Αν πρέπει να δεις κάτι σήμερα, είναι το βίντεο- απάντηση της Μαίρης Συνατσάκη στον σεξισμό του συνεδρίου γονιμότητας- και κάθε σεξισμό

Instagram.com/mairiboo

Τις περισσότερες φορές, η κουβέντα γύρω από τα social media αποκτά αρνητική χροιά και επικεντρώνεται γύρω από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν σε κοινωνικοπολιτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες και έχει θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, και μετά τον σάλο που ξέσπασε στα social media γύρω από τις αναχρονιστικές ιδεολογίες, τα στερεότυπα που προβάλλει και τον σεξισμό που προωθεί το διαφημιστικό σποτ του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας και μετά την αποχώρηση – ντόμινο συμμετεχόντων, ομιλητών και χορηγών, το ίδιο αναβάλλεται επ’ αόριστον. Και η ιστορία δεν τελείωνει εδώ.

Ανάμεσα στους celebrities που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο Γονιμότητας και ανέλαβαν δράση στα social media, εξηγώντας τον λόγο της άρνησής τους και εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις, ήταν η Ελεωνόρα Μελέτη, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Ναταλία Γερμανού και η Μαίρη Συνατσάκη. Με την τελευταία να δίνει ρεσιτάλ σε μόλις 2 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.

Η Μαίρη Συνατσάκη σε έναν μαραθώνιο αγώνα κατάρριψης σεξιστικών στερεοτύπων

Χρησιμοποιώντας το ίδιο μέρος του διαφημιστικού σποτ του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας συνολικά τέσσερις φορές, η Μαίρη Συνατσάκη τραβάει μία νοητή κόκκινη γραμμή στα αναχρονιστικά και σεξιστικά κατηγορώ που εκτοξεύονται κατά της γυναίκας και όλων όσων (πανεπιστήμιο, επαγγελματική ανέλιξη, σύζυγος) δεν της «επέτρεψαν» να γονιμοποιήσει πριν τα 40. Ηλικιακή ομάδα που θεωρείται απαγορευτική για γονιμοποίηση σύμφωνα με το σποτ. Και η Μαίρη Συνατσάκη την καταρρίπτει, αποκαλύπτοντας τι όντως ισχύει και απενοχοποιώντας τη γυναίκα που παρουσιάζεται ως κοινωνικά υποχρεωμένη να τεκνοποιήσει.

Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο

Σύμφωνα με το αφήγημα, αρχίζεις και «Αναρωτιέσαι. Πέρασες στο Πανεπιστήμιο. Έπιασες μία καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το τέσσερα στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. «Τι έχω κάνει λάθος». Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά…» ακούγεται να απαντά η ομιλήτρια του βίντεο. Κι εκεί αναλαμβάνει δράση η Μαίρη Συνατσάκη:

«Απλά ποτέ δεν είχες ένα κανονικό μάθημα στο σχολείο για τη σεξουαλική αγωγή. Γιατί είμαστε μία κοινωνία που δεν αντέχει να μιλάει για το σεξ και την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει. Γιατί είναι αμαρτία πότε θα το κάνεις και με ποιον θα το κάνεις. Γι’ αυτό καλύτερα να μην μιλάμε γι’ αυτά. Αλλά να μεγαλώνουμε στρατιές ανθρώπων που  μαθαίνουν τι είναι σεξ, σεξουαλική ζωή και υγεία από τα πορνό» αναφέρει στην αρχή του βίντεο η Μαίρη Συνατσάκη και είναι ήδη αποστομωτική.

«Αλλιώς ίσως να ήξερες από τα 12 σου ότι οι γυναίκες γεννιόμαστε με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που θα έχουμε όλη μας τη ζωή. Κι αυτόν τον αριθμό αρχίζουμε να χάνουμε. Και να πήγαινες ξέρω γω στα 25 σου να κάνεις μία αιματολογική εξέταση για να ξέρεις τι γίνεται με το σώμα σου και να πάρεις την όποια απόφαση για τη ζωή σου» προσθέτει στη συνέχεια η Μαίρη Συνατσάκη, αντικαθιστώντας τα αναχρονιστικά επιχειρήματα που προβάλλει το σποτ, με τα όντως αντικειμενικά.

Η έλλειψη κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας

Κάνοντας repeat στο ίδιο σημείο που το σποτ αναφέρει «”Τι έχω κάνει λάθος;” Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος απλά…», η Μαίρη Συνατσάκη αναλαμβάνει δράση για δεύτερη συνεχόμενη φορά, παρουσιάζοντας έναν διαφορετικό λόγο που πολλές γυναίκες αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40. «Απλά πώς να κάνεις παιδί πριν από τα 40, όταν δεν έχεις αρχικά δουλειά ή έχεις δουλειά και πληρώνεσαι τόσο, που οριακά τα βγάζεις πέρα μόνη σου; Και το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει κόψει κάτι λίγα επιδόματα που έδινε για τα παιδιά. Γιατί τι είμαστε; Καμία αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα που θα στηρίξει οικονομικά τα παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους γονείς, ανήλικες μητέρες και νέα ζευγάρια;» αναφέρει η Μαίρη Συνατσάκη και αναρωτιέται με δόση ειρωνείας, τη στιγμή που λέει τα αυτονόητα.

Η Μαίρη Συνατσάκη αναφέρθηκε στις πραγματικές αιτίες υπογονιμότητας που προσπεράστηκαν σα να μην υπάρχουν

Στο τρίτο repeat, η Μαίρη Συνατσάκη διορθώνει ξανά την εκφωνήτρια και καταπιάνεται με την έλλειψη συμμετοχής ανδρικού κοινού στο σποτ. Η ίδια ανέφερε συγκεκριμένα πως «τα θέματα υπογονιμότητας είναι 40% γυναικεία υπόθεση, 40% αντρική και 20% άγνωστες αιτίες. Για το σποτ δεν βρήκαν κάποια άγνωστη αιτία να πρωταγωνιστήσει. Δεν βρήκαν και κανέναν άνδρα να συμμετέχει γιατί ήταν πολύ ακριβό το budget» ανέφερε για την έλλειψη ανδρών ηθοποιών στο σποτ, έτσι ώστε το ηθικό βάρος των ευθυνών να πέσει αποκλειστικά στη γυναίκα.

«Ξεχάσαμε να πούμε ότι η υπογονιμότητα μπορεί να σχετίζεται με το 4 μπροστά από την ηλικία μας, αλλά μπορεί να σχετίζεται και με το 3 και με το 2. Γιατί εκτός από καριέρα μπορεί να έχεις πολυκυστικές ή να έχεις περάσει κάποιο καρκίνο ή ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα» σημειώνει η Μαίρη Συνατσάκη αποδίδοντας αυτά τα ένα εκατομμύρι9ο πράγματα στην ανθυγιεινή διατροφή, στην περιβαντολλογική καταστροφή και στο άγχος της σύγχρονης ζωής.

Η υπεροχή του ανδρικού φύλου στο Συνέδριο

Καταλήγοντας, η Μαίρη Συνατσάκη αναφέρθηκε και στους ομιλητές του Συνεδρίου, που αποτελούνταν από ένα συνονθύλευμα ιερέων, πολιτικών και αποκλειστικά γυναικολόγων ανδρικού φύλου κι όχι από «γυναίκες που έχουν βιώσει σε διαφορετικές ηλικίες και για διαφορετικούς λόγους το ζήτημα της υπογονιμότητας».

«Τι ήθελε να πει κανονικά το σποτ για το #συνεδριο αλλά το παρεξηγήσαμε. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για όλ@ μας από όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται. Κάντε το σωστά και θα είμαστε ολ@ μαζί σας», έγραψε στην περιγραφή του βίντεο η Μαίρη Συνατσάκη και εμείς συμφωνούμε μαζί της.