WOMEN TODAY

Αν και Stone, η Emma δεν είναι φτιαγμένη από πέτρα. Το ευαίσθητο μήνυμά της για τις δικές της κρίσεις άγχους

Invision/AP Chris Pizzello

Η Emma Stone έχει μιλήσει ανοιχτά για τις χρόνιες κρίσεις πανικού. Για το «μικρό πράσινο τέρας», όπως η ίδια αποκαλεί, το ατέλειωτο άγχος που την έκανε συχνά στη ζωή της να μην βλέπει καθαρά. Πόσο μάλλον ψύχραιμα.

Η εξομολόγηση της Emma Stone για τη δική της ψυχική υγεία

«Όταν ήμουν σχεδόν επτά χρόνων ήμουν σίγουρη ότι το σπίτι μου είχε πιάσει φωτιά» λέει η Emma Stone. «Το ένιωθα. Δεν ήταν παραίσθηση, ήταν σαν μαχαιριά στο στήθος μου, δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ένιωθα ότι ο κόσμος τελείωνε. Υπήρχαν κάποιες στιγμές ηρεμίας, αλλά το άγχος μου ήταν εκεί. Ρωτούσα τη μητέρα μου εκατό φορές για το πρόγραμμα της ημέρας της. Ήθελα να ξέρω πόση ώρα θα είναι μακριά μου, πού θα πήγαινε, τι θα φάμε το μεσημέρι; Τα πάντα. Είχα πάντα ένα αίσθημα ναυτίας».

Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να πάω στα σπίτια των φίλων μου και με δυσκολία έβγαινα από την πόρτα του σπιτιού μου για να πάω σχολείο. Είχα το δικό μου μικρό πράσινο τέρας που κάθεται στον ώμο μου και μου μιλάει στο αυτί και μου λέει πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Και κάθε φορά που το ακούω, αυτό μεγαλώνει. Όταν το ακούω πολύ, με διαλύει. Αλλά όταν γυρίζω το κεφάλι μου και κάνω συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω και το αφήνω να μου μιλάει, αλλά δεν του δίνω σημασία, τότε αυτό συρρικνώνεται, εξασθενίζει και φεύγει μακριά μου».

Πρίν τρία χρόνια η Emma Stone είχε μιλήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο Rolling Stone για τις κρίσεις άγχους που κορυφώνονταν σε πανικό από τότε που ήταν μικρό κορίτσι. Εσύ κι εγώ μπορεί να βλέπουμε ένα υπερταλαντούχο, πανέμορφο, τρισχαριτωμένο πλάσμα κι αυτό είναι στ’ αλήθεια, αλλά όπως όλοι έτσι κι εκείνη διακατέχεται από τα ανθρώπινα. Η 32χρονη ηθοποιός έχει δώσει μια μεγάλη προσωπική μάχη προκειμένου να νικήσει τους δικούς της δαίμονες και τα έχει πάει πολύ καλά. Για εκείνη, εξαιρετικοί θεραπευτές και σπουδαία εργαλεία γνωσιακής και συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας είναι η υποκριτική και ο αυτοσχεδιασμός. Ο καθένας βρίσκει τη δική του διέξοδο, αρκεί να την αναζητήσει.

Το πιο ευαίσθητο μήνυμα της Emma Stone για το άγχος ήρθε με ένα βίντεο

Η Emma έβαλε το χεράκι της ώστε μια πολύ σημαντική καμπάνια για τη ψυχική υγεία να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Το #WeThriveInside ενεργοποιείται με αφορμή τον Μάιο, Μήνα Ψυχικής Υγείας αλλά και λόγω της συνθήκης του social distancing το οποίο λίγο ή πολύ αποτελεί τη νέα καθημερινότητα για όλο τον κόσμο. Η Stone, μαζί με συναδέλφους της, όπως η Margot Robbie, o Αndrew Garfield και η Misty Copeland συμμετέχουν στη συγκεκριμένη καμπάνια στέλνοντας το δικό τους μήνυμα μέσα από τα πιο απλά αλλά ουσιαστικά βίντεο. Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν η ίδια το άγχος, όταν αυτό έρχεται απρόσκλητο;

«Κάτι που μ’ αρέσει πραγματικά να κάνω όταν παλεύω με το άγχος είναι αυτό που εγώ λέω “άδειασμα μυαλού”. Αυτό που κάνω είναι απλά να σημειώνω οτιδήποτε για το οποίο ανησυχώ. Γράφω ασταμάτητα, χωρίς να το σκέφτομαι και χωρίς να το διαβάζω ξανά. Το βρίσκω πραγματικά, πολύ βοηθητικό να τα “αδειάζω” όλα στο χαρτί» αποκαλύπτει η αγαπημένη ηθοποιός. Το να προσπαθείς καλύπτει τη μεγαλύτερη διαδρομή για τον στόχο. Το ζήτημα είναι να μην τα παρατάς ποτέ.