ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Amber Heard: Φεμινιστικές οργανώσεις στο πλευρό της για την online παρενόχληση μετά τη δίκη

@2022 Steve Helber, Pool/AP Images

Η δίκη μεταξύ της Amber Heard και του Johnny Depp για μηνύσεις που είχαν καταθέσει και οι δύο για συκοφαντική δυσφήμιση είχε εξελιχθεί τον περασμένο Ιούνιο σε παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο. Όπως κάθε τι στις μέρες μας, έτσι κι αυτή η υπόθεση που αφορούσε μία κακοποιητική σχέση και δύο ανθρώπους που ξεκάθαρα δεν έπρεπε ποτέ να είναι μαζί, μας δίχασε. Πιάσαμε ο καθένας την πλευρά του κι όταν η αυλαία έπεσε δεν αναρωτηθήκαμε ξανά τι στο καλό συμβαίνει στις ζωές αυτών των δύο ανθρώπων.

Για την Amber Heard που είδε τον Johnny Depp να δικαιώνεται εν πολλοίς για την κατηγορία εναντίον της για συκοφαντική δυσφήμιση, η ζωή σίγουρα δεν ήταν εύκολη, ενώ και η ίδια έχει μιλήσει για τα σχόλια μίσους που λάμβανε online. Η ζωή της και η εμπειρία αυτής της σχέσης, όπως η ίδια τη βίωσε, έγινε ένα απέραντο αστείο στο Internet. Στην «παρενόχληση» που έχει δεχτεί μέσω διαδικτύου αναφέρονται σε επιστολή που υπέγραψαν 130 άτομα, όπως η Gloria Steinem και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών υποστηρίζοντας την Amber Heard.

Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε αρχικά στο NBC News, υπογράφεται από οργανώσεις όπως η Εθνική Οργάνωση Γυναικών των ΗΠΑ και το κίνημα Women’s March και εκδηλώνει τη στήριξη όσων την υπογράφουν, στην Amber Heard καταδικάζοντας την «παρενόχληση και τον διασυρμό» που έχει υποστεί μετά τη δικη. Την επιστολή υπογράφουν και οργανώσεις που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

«Πολλή από αυτή την παρενόχληση τροφοδοτήθηκε από την παραπληροφόρηση, τον μισογυνισμό, την αμφιφοβία και από ένα περιβάλλον στα social media στο οποίο οι καταγγελίες μιας γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική επίθεση χλευάζονται για λόγους ψυχαγωγίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.

«Η ίδια παραπληροφόρηση και οι τακτικές victim – blaming χρησιμοποιούνται τώρα κατά άλλων που έχουν προβεί σε καταγγελίες κακοποίησης», προσθέτουν οι γυναικείες οργανώσεις στην επιστολή υπέρ της Amber Heard. Οι υπογράφοντες της επιστολής τονίζουν ότι ανησυχούν για την «αυξανόμενη κατάχρηση των αγωγών για δυσφήμιση, προκειμένου να απειληθούν και να φιμωθούν» τα θύματα.

Η Amber Heard έγινε ένα αστείο για τα social media και δέχτηκε κακοποιητικά σχόλια από fans του Johnny Depp που την κατηγορούσαν ότι είπε ψέματα πώς είχε δεχτεί ενδοοικογενειακή βία από εκείνον κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Οι δύο ηθοποιοί χώρισαν το 2017. Ο Johnny Depp την είχε μηνύσει για άρθρο το οποίο είχε υπογράψει η Amber Heard για την Washington Post, στο οποίο ανέφερε ότι ήταν «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή βία». Η Amber Heard δεν είχε γράψει το όνομα του Johnny Depp, αλλά το δικαστήριο τον δικαίωσε. Εκείνη κλήθηκε να του καταβάλει 10,35 εκατομμύρια δολάρια.

 

Η Amber Heard σε δήλωσή της μετά την έκβαση της δίκης είχε εκφράσει την απογοήτευσή της. «Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έχει ραγίσει η καρδιά μου που ένα βουνό αποδείξεων δεν ήταν αρκετό για να να σταθεί απέναντι στην δυσανάλογη δύναμη, επιρροή και ισχύ του πρώην σύζυγου μου», ανέφερε η Amber Heard.

«Είμαι ακόμα πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τις άλλες γυναίκες. Είναι ένα βήμα πίσω. Είναι γύρισμα του ρολογιού σε μία εποχή που μία γυναίκα που μιλούσε ανοιχτά θα μπορούσε να διαπομπευτεί και να εξευτελιστεί δημόσια. Είναι βήμα πίσω στην ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα», πρόσθετε.