ROLE MODELS

Αυτή η γυναίκα θα σε κάνει να δεις πολύ πέρα από τα κιλά που (μπορεί να) έχεις πάρει

instagram.com/iskra/

Ένας από τους άξονες γύρω από τους οποίους γυρίζει ο κόσμος στο μυαλό μας, είναι η εικόνα. Η εξωτερική εμφάνιση, όσα βήματα κι αν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αποδοχή της οποιασδήποτε εικόνας, παραμένει ουσιώδης και σημαντική για τις περισσότερες από εμάς. Το γεγονός, λοιπόν, ότι μεσολάβησε μια πανδημία, μπορεί να μην έχει βοηθήσει πολύ στις προσπάθειές σου να διατηρήσεις ή να αποκτήσεις ένα κορμί πιο κοντά σε αυτό που ονειρευόσουν.

Εμένα δεν με βοήθησε πάντως. Τα κιλά, το αν πήραμε ή χάσαμε, η προσπάθεια που δεν αποδίδει, οι ακραίες δίαιτες, είναι όλα κομμάτια μιας προβληματικής αντίληψης που συντηρεί την κουλτούρα της δίαιτας και ανάγει το βάρος μας σε θέμα μείζονος σημασίας. Ορισμένες φορές, πιάνω τον εαυτό μου να το θεωρεί σπουδαιότερο κι από την προσωπικότητα. Πήρα κιλά ή δεν έπεσε το νούμερο στη ζυγαριά; Χάλασε όλη μου η μέρα. Λίγα λεπτά μετά, βέβαια, με ταρακουνάω και συνέρχομαι, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη πίστα να ξεκολλήσει κανείς το μυαλό του, από τον εθισμό σε αυτά τα νούμερα.

Ακριβώς αυτό το θέμα με τα κιλά, έθιξε και μια influencer και μοντέλο που ακολουθώ, η Iskra Lawrence, σε μια παλιότερη, αλλά ακόμα επίκαιρη ανάρτησή της. Σε αυτή, βλέπουμε την Iskra να ποζάρει με τον ίδιο τρόπο το 2015 και έξι χρόνια μετά.

«Όταν το μόνο που βλέπουμε είναι αύξηση βάρους, αναιρούμε όλη τη ζωή που έχουμε ζήσει.

Ως κοινωνία διαιωνίζουμε μια εμμονή με τη φυσική εμφάνιση κρίνοντας ο ένας τον άλλον και σχολιάζοντας την αλλαγή βάρους.

Είχα εκατοντάδες σχόλια όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το μέγεθος του σώματός μου – ειδικά μετά τον τοκετό.

Έτσι, όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη και βλέπω αύξηση βάρους, επιλέγω να δω όλα τα άλλα πράγματα που έχω κερδίσει από τη ζωή.

Το να μην αναλώνομαι στον φόβο της αύξησης βάρους ή την εμμονή με την απώλεια βάρους, μου επέτρεψε να πετύχω πολλά περισσότερα.

Ίσως δεν είσαι ακόμα εκεί. Ίσως εξακολουθείς να βλέπεις το βάρος σου μόνο όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη ή όταν ακούς τα σχόλια για το σώμα σου πιο δυνατά από όλα τα άλλα κομπλιμέντα για τον εαυτό σου.

Μπορείς και θα φτάσεις εκεί.

Ξεκίνα να σκέφτεσαι όλα τα πράγματα που έχεις κερδίσει και δεν σχετίζονται με το βάρος ή την εμφάνισή σου. Γράφ’ τα σε ένα ημερολόγιο ή στον καθρέφτη σου

Ξεκίνα να επαινείς τον εαυτό σου και τους άλλους, με τρόπους που δεν βασίζονται στην εμφάνιση.

Είμαστε όλοι πολύ περισσότερα από το σώμα μας. Όσο ζεις, να αγαπάς όλες τις στιγμές σου που σε κάνουν αυτό που είσαι σήμερα.»

Στις επόμενες 3 εικόνες της ανάρτησης, η Iskra έχει συγκεντρώσει 15 κομπλιμέντα που δεν έχουν να κάνουν με την εμφάνιση και τα κιλά, ώστε να δεις πόσα άλλα πράγματα υπάρχουν, πέρα από αυτό. Χρησιμοποίησέ τα άφοβα.

 1. Είσσαι πολύ καλή φίλη. Το εκτιμώ που είσαι πάντα εδώ για μένα.
 2. Λατρεύω το χιούμορ σου. Κάνεις τους πάντες να γελούν.
 3. Μου αρέσει που παθιάζεσαι τόσο με ό,τι σε ενδιαφέρει.
 4. Είσαι πολύ καλή ακροάτρια. Ευχαριστώ που είσαι εκεί όποτε έχω ανάγκη κάποιον να με ακούσει.
 5. Μου αρέσει πολύ το στιλ σου.
 6. Έχεις τέλεια ενέργεια και είναι μεταδοτική. Είμαι πάντα χαρούμενη όταν σε βλέπω.
 7. Μου έχει μάθει πολλά η φιλία μας. Σε ευχαριστώ που πάντα με βοηθάς να βελτιώνομαι.
 8. Είσαι πολύ δυνατή. Με εμπνέει το ότι αντέχεις ό,τι κι αν έρθει.
 9. Μου αρέσει που είσαι τόσο αισιόδοξη. Όταν νιώθω πεσμένη, πάντα μου φτιάχνεις τη διάθεση.
 10. Είναι τόσο ωραίο που έχεις τέτοια συμπόνια για τους γύρω σου.
 11. Νιώθω πολύ άνετα όταν μιλάω μαζί σου.
 12. Θαυμάζω και εκτιμώ το πόσο ανοιχτό μυαλό έχεις.
 13. Είσαι τόσο καλλιτεχνική φύση. Μου αρέσει πολύ η δημιουργικότητά σου.
 14. Με ενδυναμώνεις κάθε φορά. Νιώθω πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση χάρη σε σένα.
 15. Μου αρέσει που είσαι τόσο ταπεινή. Πάντα νιώθω ότι μπορώ να είμαι ο εαυτός μου γύρω σου.