ROLE MODELS

Αυτή η 58χρονη γιαγιά 12 εγγονιών έσπασε ρεκόρ Guinness κάνοντας 4,5 ώρες σανίδα

Istock

«Σαν όνειρο» περιέγραψε το γεγονός ότι έσπασε το ρεκόρ Guinness ως η γυναίκα που παρέμεινε για περισσότερο χρόνο στη στάση σανίδα, η Donna Jean Wilde. Η 58χρονη Καναδή είναι μητέρα 5 παιδιών και γιαγιά 12 εγγονιών και αφού πέρασε χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα ως καθηγήτρια κι έγινε μάλιστα υποδιευθύντρια γυμνασίου πριν τη συνταξιοδότησή της, τώρα μπορεί να προσθέσει κι άλλη μία ιδιότητα στο βιογραφικό της: κάτοχος ρεκόρ Guinness.

Η Donna Jean Wilde έμεινε σε στάση σανίδα για 4 ώρες, 30 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Για να σπάσει το ρεκόρ Guinness, έπρεπε να κρατήσει τους πήχεις και τα δάχτυλα των ποδιών της όλη αυτή την ώρα, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε το σώμα της σε ευθεία γραμμή παράλληλα με το έδαφος. Την προσπάθειά της μπορείς να τη δεις παρακάτω.

Η 58χρονη είπε στο Guinness World Records ότι τυπικά κάνει σανίδα για περίπου 3 ώρες κάθε μέρα, αλλά ότι για να προετοιμαστεί για τη στιγμή που θα έσπαγε το ρεκόρ είχε καταλήξει να κάνει σανίδα για 6 ώρες συνολικά μέσα στην ημέρα, «σπάζοντας» αυτόν τον χρόνο σε 2-3 ώρες σανίδας κάθε φορά.

Η Donna Jean Wilde ξεκίνησε την εξάσκησή της στη σανίδα πριν από 12 χρόνια, όταν έσπασε τον καρπό της και δεν μπορούσε να γυμναστεί με βάρη ή κάνοντας τρέξιμο, ενώ φορούσε τον γύψο στο χέρι της. Κάπως έτσι, η σανίδα έγινε η ιδανική εναλλακτική λύση για εκείνη.

«Κατάλαβα ότι μπορούσα να διαβάζω και να κάνω άλλα πράγματα ενώ βρισκόμουν σε αυτή τη στάση και κάπως έτσι, την ερωτεύτηκα», σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Guinness World Records. Η super γιαγιά 12 εγγονιών μελετούσε ακόμα και για το μεταπτυχιακό της κάνοντας σανίδα.

Όσο για το πώς ήταν να κάνει σανίδα για 4,5 ώρες το άγχος της Donna Jeane Wilde ήταν ότι οι αγκώνες της δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση και φοβόταν μήπως χάσει το σχήμα που έπρεπε να έχει το σώμα της. «Είχα τόσο άγχος να μη χαλάσει το σχήμα που νομίζω ότι γι’ αυτό πόνεσαν οι τετρακέφαλοί μου, επειδή ήμουν πραγματικά σε ένταση», εξήγησε.

«Νιώθω σαν να είναι όνειρο», είπε για το γεγονός ότι τα κατάφερε. Όπως είπε, οι 2 πρώτες ώρες σε σανίδα πέρασαν χωρίς σχεδόν να το καταλάβει, αλλά το δεύτερο μισό του «άθλου» της ήταν μία πρόκληση.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για να παραμείνω συγκεντρωμένη και να διατηρήσω τη στάση μου ήταν την τελευταία ώρα», σημείωσε. Ο σύζυγός της, Randy Wilde, αποκάλυψε ότι εκείνη πάσχει από χρόνιο πόνο στα χέρια και της παλάμες της, πράγμα που ουδέποτε τη σταμάτησε από το να διεκδικήσει τη θέση της στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.

«Αυτός ο χρόνιος πόνος και το μούδιασμα είναι αυτό που αντιμετωπίζει κάθε μέρα και την έχει βοηθήσει να συνεχίζει να κάνει σανίδα παρά τις οχλήσεις. Έχει μία ικανότητα που είναι μοναδική στον κόσμο», είπε.

Ο γιος της είναι δάσκαλος στο σχολείο, όπου η μητέρα του κάποτε ήταν υποδιευθύντρια και τώρα έκανε σανίδα για 4,5 ώρες και έσπασε το ρεκόρ Guinness. Μάλιστα όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου και οι μαθητές τους περνούσαν από το σημείο που έκανε την προσπάθεια κατά τη διάρκεια της για να την ενθαρρύνουν. Εκτός από τα παιδιά και το σχολικό περιβάλλον που αγαπούσε, το μέγιστο κίνητρο της Donna Jean Wilde να συνεχίσει, ήταν τα εγγόνια της, που βρέθηκαν όλα στο πλευρό της για την προσπάθειά της.

Όπως είπε ο γιος της, Ray Wilde, η μαμά του ήταν πάντα αθλητικός τύπος. «Μεγαλώνοντας, όταν ξυπνούσαμε η μαμά μου είχε ήδη τρέξει 4 μίλια και αυτό συνεχίστηκε και εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο. Ήταν πάντα πολύ ενεργή και γυμνασμένη», είπε.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 4 ώρες και 19 λεπτά και έγινε το 2019 από την Dana Glowacka.

@guinnessworldrecords Longest time in an abdominal plank position (female) ⏱️ 4 hr 19 min and 55 sec by Dana Glowacka 🇨🇦 ♬ original sound – Guinness World Records

Η Donna Jean Wilde, κατάφερε να το σπάσει αναπνέοντας και προσπαθώντας να διατηρήσει την ηρεμία της για εκείνα τα 10 έξτρα λεπτά. «Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε η 58χρονη από τον Καναδά. Όσο για το ρεκόρ των ανδρών αυτό ανήκει σε έναν άντρα από την Τσεχία που έκανε σανίδα για 9 ώρες και 38 λεπτά συνεχόμενα.

Η σανίδα είναι μία δημοφιλής άσκηση καθώς εκτός από το ότι δεν χρειάζεται κανένα εξοπλισμό και μπορείς να την κάνεις οποτεδήποτε και οπουδήποτε έχει και οφέλη για τον οργανισμό σου. Όπως έχει γράψει στο LadyLike η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου, 1 λεπτό σανίδα κάθε μέρα, γραμμώνει τους κοιλιακούς σου, ενισχύει τον μεταβολισμό, ενισχύει τη συνολική ισορροπία σου και πολλά άλλα.