ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

8 σημάδια ότι (μάλλον) είσαι έγκυος και ας μην το ξέρεις ακόμα

Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιείς προφυλάξεις στο σεξ, είτε έχεις μόνιμη σχέση είτε όχι, έχεις και τακτική περίοδο αλλά τυχαίνει κάποια στιγμή να έχεις μια καθυστέρηση και δεν ξέρεις αν πρέπει να προβληματιστείς ή όχι.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καλό θα είναι να κάνεις έναν έλεγχο με κάποιο τεστ εγκυμοσύνης, καθώς είναι πιθανό να μην είσαι απλώς κουρασμένη ή να μην αυτή την ανεξήγητη λιγούρα χωρίς λόγο.

1) Ξαφνικά το δέρμα σου δείχνει διαφορετικό

Το δέρμα αλλάζει με διάφορους τρόπους όταν μένεις έγκυος, θετικά και αρνητικά.

2) Το στήθος σου μοιάζει μεγαλύτερο και βαρύτερο

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος μεγαλώνει και ως εκ τούτου γίνεται πιο βαρύ. Επίσης, οι φλέβες στους μαστούς πιθανόν να είναι περισσότερο εμφανείς.

3) Νιώθεις εξουθενωμένη χωρίς προφανή λόγο

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ειδικά τους πρώτους μήνες, το σώμα δουλεύει σκληρά για να κρατήσει το έμβρυο, οπότε μπορεί να νιώθεις υπερβολικα κουρασμένη, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το γιατί.

4) Έχεις συνεχείς εναλλαγές στη διάθεσή σου

Δεδομένου ότι το σώμα σου γεμίζει με οιστρογόνα και προγεστερόνη, μπορεί να αντιληφθείς εναλλαγές στη διάθεσή σου που μέχρι πρότινος δεν είχες, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

5) Έχεις περίεργα και δυνατά συναισθήματα όσον αφορά στο φαγητό

Ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα γούστα σου στο φαγητό μπορεί να αλλάξουν εντελώς. Κάτι που απεχθανόσουν ξαφνικά θα σου φαίνεται νόστιμο και εκείνο που το έτρωγες με κλειστά μάτια, δεν θα θες να το μυρίσεις.

6) Αυξάνεται δραστικά ο ρυθμός της καρδιάς σου

Στην εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος αυξάνεται πολύ και έτσι ο καρδιακός παλμός ανεβαίνει κατά περίπου 10-15 παλμούς ανά λεπτό.

7) Έχεις παρατηρήσει κηλίδες αίματος

Όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα σου, μπορεί να προκαλέσει μια ελαφριά ροή αίματος, που εσύ πιθανόν αντιλαμβάνεσαι ως περίοδο αλλά δεν είναι έτσι. Έχει αποδειχθεί ότι περίπου 20% των εγκύων βιώνουν κηλίδες αίματος το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αν το αίμα δεν είναι όπως συνήθως της περιόδου σου, απλώς κάνε έναν έλεγχο χωρίς άγχος και υστερίες.

8) Βλέπεις παράξενα όνειρα

Προφανώς, το υποσυνείδητό σου ξέρει τι συμβαίνει στο σώμα σου πολύ πριν το μάθει το συνειδητό σου.