ΚΑΡΙΕΡΑ

5 τρόποι για να ξεπεράσεις έμφυλες διακρίσεις στην καριέρα σου

Pexels

Σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια με βάση το φύλο τους, στο δρόμο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Το 2022, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 132 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα αμοιβών, μεταξύ των φύλων.

Έμφυλες διακρίσεις από την κούνια στην καριέρα

Ξεκινά νωρίς, με τα νεαρά κορίτσια να μην έχουν σε πολλά μέρη, πρόσβαση στην εκπαίδευση ή σε προϊόντα περιόδου. Στη δουλειά, αντιμετωπίζουμε εμπόδια στην απασχόληση που κυμαίνονται από στερεότυπα του τύπου «οι γυναίκες δεν είναι καλές στους υπολογιστές», έως την αχαλίνωτη έλλειψη πρόσβασης στη γη, την τεχνολογία και στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικά, το 2021, οι γυναίκες έλαβαν μόνο το 2% της συνολικής χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο, μόνο τα τρία τέταρτα των δικαιωμάτων των ανδρών. Δυστυχώς, η πανδημία του COVID, επιδείνωσε περαιτέρω αυτές τις ανισότητες.

Πώς μπορούν λοιπόν γυναίκες και κορίτσια που αντιμετωπίζουν εμπόδια με βάση το φύλο ή δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον εαυτό τους σε ηγετικούς ρόλους, να τα καταφέρουν στην επαγγελματική τους πορεία;

1. Αναγνώρισε ότι δεν είσαι εσύ το πρόβλημα όταν αντιμετωπίζεις ένα έμφυλα εμπόδια

Τόσο συχνά πιστεύουμε ότι είμαστε το πρόβλημα όταν πραγματικά το πρόβλημα είναι το σύστημα. Πρέπει να φτιάξουμε το σύστημα, όχι τις γυναίκες.

2. Αναζήτησε μία μέντορα

Μια δομημένη σχέση καθοδήγησης, που είναι χρονικά οριοθετημένη, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αντί να κάνεις ένα ανοιχτό αίτημα σε ένα πολυάσχολο άτομο να «γίνει ο μέντοράς σου», μπορείς να κάνεις τις ερωτήσεις που σε απασχολούν, σε μία μέντορα που μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Πώς να ξεπεράσεις έμφυλα εμπόδια στην καριέρα σου

3. Δημιούργησε το δικό σου δίκτυο

Η δημιουργία ενός δίκτυού ομοϊδεατών συναδέλφων ή/και φίλων που εμπιστεύεσαι, μπορεί να σε κάνει να σου χαρίσει την αμοιβαία ηθική υποστήριξη που αναζητάς στα επαγγελματικά σου βήματα.

4. Μη διστάζεις να βγαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής σου

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να δεχθείς μια θέση σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον με ελάχιστες ή καθόλου γυναίκες. Μια δουλειά στο εξωτερικό. Για την καθεμία, μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να θυμάσαι, είναι ότι θα πρέπει να επιδιώκεις, να βγάζεις τον εαυτό σου εκεί έξω. Εάν δεν βγεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου, δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσεις αλλαγές.

Εάν είσαι γονιός ενός νεαρού κοριτσιού, μπορείς να το ενθαρρύνεις να ξεκινήσει να αναπτύσσει τα κοινωνικά δίκτυα του από το σχολείο ακόμα, προκειμένου να συναντήσει άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλων και ενδιαφερόντων.

Πώς να ξεπεράσεις έμφυλα εμπόδια στην καριέρα σου

5. Πες ναι σε νέες ευκαιρίες και πάρε υπολογισμένα ρίσκα

Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει στην πορεία μια επαγγελματική πρόταση ή ευκαιρία, στην οποία θα διστάσεις να πεις ναι. Μπορεί να μην έχεις καν σκεφτεί το σενάριο «επαγγελματική επιτυχία». Ωστόσο οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι ισχυροί πυλώνες του επιχειρηματικού κόσμου, βοηθώντας στην επίλυση των μεγαλύτερων παγκόσμιων προκλήσεων του σήμερα. Αποδεδειγμένα άλλωστε, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας παγκοσμίως.