ΘΗΛΑΣΜΟΣ

5 tips για έναν επιτυχημένο θηλασμό

Η πιο όμορφη στιγμή της ζωής σου έφτασε. Μετά από περίπου 9 μήνες αναμονής και προσμονής κρατάς επιτέλους στην αγκαλιά σου το αγγελούδι σου. Είναι απολύτως λογικό να νιώθεις πως θέλεις να του δώσεις το καλύτερο που μπορείς. Πώς θα το κάνεις αυτό; Μα φυσικά, με το θηλασμό. Το μητρικό γάλα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για την ίδια τη μητέρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό στους πρώτους 6 μήνες. Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, για όσο διάστημα κι αν καταφέρει μια μαμά να θηλάσει, μπορεί να χαρίσει πολύτιμα συστατικά υγείας στο μωρό της. Ακολουθούν πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές από το doctoranytime.gr.

Ο θηλασμός μπορεί να βελτιώσει την άμυνα του οργανισμού του παιδιού και να ενισχύσει την ανάπτυξή του. Έχει αποδειχθεί ότι με το μητρικό γάλα το παιδί προστατεύεται από αλλεργίες, άσθμα, παθήσεις του εντέρου και της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την πιθανότητα παιδικού καρκίνου. Ο θηλασμός βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας λοιμώξεις όπως οι ιώσεις (ωτίτιδα, κρυολόγημα), μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης παιδικού διαβήτη και γενικώς, βοηθά στην καλύτερη νοητική λειτουργία. 

Ο θηλασμός δεν βοηθά μόνο τα βρέφη

Μέχρι τώρα, όλοι μιλούσαν για τα οφέλη που έχει ο θηλασμός στο νεογνό. Δεν είναι όμως μόνο εκείνο που επωφελείται, καθώς και η μητέρα απολαμβάνει πλήθος ευεργετικών για το σώμα της ιδιοτήτων. Πρώτο και κύριο είναι, βεβαίως, ότι βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση από τον τοκετό. Το σώμα επανέρχεται πιο γρήγορα στα προηγούμενα κιλά. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης και κάποιων μορφών καρκίνου (όπως ο καρκίνος του μαστού). Πολύ σημαντικό είναι και το δέσιμο της μητέρας με το παιδί κατά την περίοδο αυτή.

5 συμβουλές για επιτυχημένο θηλασμό

1. Θα είναι πιο αποτελεσματικό αν προσπαθήσεις να βάλεις το μωρό στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση.

2. Θα βοηθούσε πολύ η συνδιαμονή μητέρας-βρέφους, ώστε να μπορεί να βάζει στο στήθος το μωρό κάθε φορά που το ζητά και έτσι, να ευνοήσει την παραγωγή περισσότερου γάλακτος.

3. Ενημερώσου από τους επαγγελματίες υγείας στο μαιευτήριο για το ποια είναι η σωστή στάση θηλασμού, ώστε το μωρό να πιάνει σωστά τη θηλή και να μη σε τραυματίζει.

4. Ζήτα πληροφορίες για τα σημάδια κορεσμού και πείνας που δείχνει το μωρό, για να μπορείς να ανταποκριθείς καλύτερα. Δες πώς θα υπολογίσεις πόσο τρώει το μωρό σου όταν θηλάζει.

5. Φάε υγιεινά και πιες πολύ νερό. Είναι σημαντικό, καθ’ όλη την περίοδο του θηλασμού να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά, να αποφεύγεις τις λιπαρές και ανθυγιεινές τροφές και να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου.

Να θυμάσαι ότι ό,τι τρως εσύ, τρώει και το μωρό σου!