ΚΑΡΙΕΡΑ

5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις αύξηση (και πώς να την πάρεις)

iStock

Είναι γνωστό ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες σχεδόν σε κάθε κλάδο. Ενώ η συζήτηση γύρω από την εξάλειψη των διακρίσεων στον εργασιακό τομέα παραμένει (δυστυχώς) ανεξάντλητη, στις παρακάτω γραμμές ρίχνουμε μια ματιά στα σημάδια εκείνα, που μαρτυρούν ότι δεν πληρώνεσαι επαρκώς κι έχει έρθει η ώρα να ζητήσεις αύξηση.

Η ψυχολογία πίσω από μια αύξηση: Ο μισθός σου δεν επηρεάζει μόνο τον τραπεζικό σου λογαριασμό

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι είναι κακοπληρωμένες. Και η συγκεκριμένη πεποίθηση, μπορεί να επηρεάσει άμεσα και αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου επαγγελματικά. Μια δημοσκόπηση της Gallup, διαπίστωσε ότι το 55% των γυναικών, αισθάνονταν ότι αμείβονταν ελάχιστα για τη δουλειά που έκαναν. Αναπόφευκτα, αυτό δημιουργεί ένα συνολικό αίσθημα δυσφορίας. Με άλλα λόγια, εάν αυτή τη στιγμή νιώθεις ότι δεν πληρώνεσαι αρκετά καλά για τη δουλειά που κάνεις, είναι λιγότερο πιθανό να την απολαύσεις. Νιώθεις εξάντληση; Μπορεί να μην φταίει η δουλειά. Μπορεί να φταίει απλώς ο μισθός σου.

Δεν μιλάμε όμως για απλή δυσαρέσκεια εδώ. Μιλάμε για ένα γενικό αίσθημα ματαίωσης που μπορεί να έχει συνέπειες και στην υγεία σου. Μια κακοπληρωμένη εργαζόμενη γυναίκα, διπλασιάζει την πιθανότητες να βιώνει άγχος, κατάθλιψη και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Και οι απειλές για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν τους τρόπους με τους οποίους το άγχος επηρεάζει και τη σωματική μας υγεία. Έτσι, αν ανησυχείς για το ότι δεν βγάζεις αρκετά χρήματα για να ζήσεις (ή να ζήσεις όσο καλά θα ήθελες), βιώνεις άγχος και όλες τις παρενέργειες που το συνοδεύουν.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ήρθε η ώρα να ζητήσεις αύξηση

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις αύξηση Pexels

  • Μετά από σχετική έρευνα διαπιστώνεις ότι σε άλλες εταιρείες, άτομα σε παρόμοια θέση πληρώνονται περισσότερο
  • Ο μισθός σου έχει παραμείνει ίδιος, αλλά οι ευθύνες σου αυξήθηκαν
  • Είσαι στην ίδια θέση, με τον ίδιο ρόλο για χρόνια, χωρίς ποτέ καμία σημαντική αύξηση
  • Η εταιρεία που δουλεύεις επεκτάθηκε, αλλά ο μισθός σου παρέμεινε ίδιος
  • Η δουλειά σου έχει υψηλή ζήτηση, αλλά ο μισθός σου δεν το αντικατοπτρίζει αυτό

Πώς να ζητήσεις (και να πάρεις) αύξηση

Η διαδικασία πρόσληψης είναι αγχωτική και από τις δύο πλευρές. Οι εργοδότες ξοδεύουν ώρες εξετάζοντας βιογραφικά, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις και επιλέγοντας ποιον θα προσλάβουν. Τη στιγμή που συζητάς για τον μισθό σου, ο εργοδότης έχει ήδη επενδύσει εξαιρετικά σε εσένα. Πράγμα που σημαίνει ότι έχεις διαπραγματευτική δύναμη.

Προσπάθησε να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις

Αυτό πρακτικά θα σου αφήσει λίγο χώρο για να «υποχωρήσεις» πάνω στην αύξηση που θέλεις. Κάτι σαν το παλιό, καλό παζάρεμα.

Μην το παρακάνεις

Το άγχος της διαπραγμάτευσης, μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη και μέσα σε αυτόν τον ενθουσιασμό, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να παρουσιάσεις ολόκληρη τη λίστα των επιτευγμάτων σου. Μην πέσεις στην παγίδα. Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθείς να έχεις ισχυρά παραδείγματα για τη συνεισφορά σου, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τους μελλοντικούς, μισθολογικούς σου στόχους.

Υποστήριξε πόσο πολύτιμη είσαι

Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με την αξία σου, είναι να τη βασίσεις σε πραγματικά δεδομένα. Όσο περισσότερους πραγματικούς αριθμούς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προβάλεις το επιχείρημά σου, τόσο το καλύτερο.

Ξεκάθαρες κουβέντες

Η σαφήνεια και η ακρίβεια είναι φίλοι σου όταν μιλάμε για αύξηση μισθού. Αντί να πεις, «Θα ήθελα…» ή «Ψάχνω», πες «Ζητώ…». Είναι πιο ξεκάθαρο και δείχνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξεις άποψη. Στο ίδιο σκεπτικό,  μην προλογίζεις το αίτημά σου με συγγνώμη ή δικαιολογία, όπως «Συγγνώμη που σας ενοχλώ…» ή «Ξέρω ότι οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι αυτή τη στιγμή, αλλά…». Αντίθετα, πλαισίωσε το αίτημά σου, υπό το πρίσμα των επιτευγμάτων σου.

Ζήτα αύξηση σε ρεαλιστικά πλαίσια

Να είσαι σταθερή ως προς το ποιες είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις, αλλά φρόντισε να έχεις ρεαλιστικούς λόγους. Καλό είναι όταν δηλώνεις τις μισθολογικές σου απαιτήσεις, να έχεις υπόψιν το επίπεδο εργασιακής σου εμπειρίας. Εάν δεν έχεις τόση εμπειρία, ίσως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αύξηση μισθού.

Μην φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που θέλεις ή να φύγεις αν δεν το πάρεις

Μην φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Οι άνθρωποι τείνουν να φοβούνται να ζητήσουν «πάρα πολλά», φοβούμενοι ότι θα τρομάξουν τον εργοδότη τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αυτό μπορεί να είναι καλό. Απλά φαντάσου πώς θα νιώθεις να εργάζεσαι για ένα ή δύο χρόνια με έναν μισθό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

Αντίστοιχα, μη φοβάσαι να κλείσεις την πόρτα πίσω σου, αν δεν πάρεις την αύξηση που θέλεις. Εάν δεν παίρνεις από που αναζητάς, όχι μόνο από πλευράς μισθού, αλλά και από πλευράς εργασιακής ευθύνης, πιθανής επαγγελματικής ανέλιξης ή παροχών, φύγε. Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία για εσένα.