BUSINESS

5 λόγοι που είσαι αναβλητική (και δεν είναι από τεμπελιά)

Unsplash

Αναβλητικότητα, η αγαπημένη μου κατάσταση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει το ρητό «Μην αναβάλλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα». Αν μπορώ, θα το κάνω μεθαύριο. Με νιώθεις; Ειδικά σε περιόδους που σε κυριεύει το άγχος, είναι πολύ λογικό να μην έχεις άλλο σθένος. Και γίνεσαι αναβλητική, έστω και άθελά σου.

Αν και βραχυπρόθεσμα, νιώθεις μία ανακούφιση όταν γίνεσαι αναβλητική, δεν ισχύει το ίδιο και σε βάθος χρόνου. «Η αναβλητικότητα γίνεται σοβαρότερο θέμα όταν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου. Είναι τόσο σύνηθες που καταλήγεις να λες ότι «ε ναι, λοιπόν, αυτή είμαι». Αυτό όμως καταστρέφει την αυτοπεποίθησή σου και τη δυνατότητα να καταφέρεις περισσότερα πράγματα», τονίζει η οργανωσιακή ψυχολόγος Tianna Tye.

Η αναβλητικότητα δεν σε κάνει τεμπέλα, ούτε σημαίνει ότι βαριέσαι. «Μπορείς να καταλάβεις από μόνη σου γιατί είσαι αναβλητική αν καθίσεις να το σκεφτείς προτού πάρεις την απόφαση», εξηγεί η νευροεπιστήμονας Irena O’Brien. Και σου δίνει 6 λόγους για τους οποίους είσαι αναβλητική και πώς θα διορθώσεις το πρόβλημα.

Δεν νιώθεις ικανοποίηση

«Είτε μιλάμε για τα προσωπικά, είτε για τη δουλειά, το αίσθημα του ανικανοποίητου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που οδηγεί στην αναβλητικότητα. Όταν δεν συνδέεσαι με το βαθύτερο νόημα, δεν μπορείς να βρεις και το κίνητρο για να κάνεις το οτιδήποτε. Κατά συνέπεια, αδυνατείς να βρεις την ενέργεια για να ολοκληρώσεις τα πράγματα», σε ενημερώνει η Tianna Tye. Η λύση; Αναρωτήσου τι είναι αυτό που θα σου έδινε ικανοποίηση. Αν χρειάζεται, γράψε τις σκέψεις σου.

Έλλειψη διαύγειας

Άλλο ένα αίτιο αναβλητικότητας που δεν συνδέεται με την τεμπελιά, είναι όταν δεν είσαι ξεκάθαρη με τους στόχους σου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην κάνεις τίποτα ή να επιλέγεις αναποτελεσματικούς τρόπους. Αν αυτή είναι η περίπτωση, πάρε τον χρόνο σου και εντόπισε τον στόχο σου.

Τελειομανία

Αν και πολλοί άνθρωποι νιώθουν περήφανοι που είναι τελειομανείς, αυτό το αίσθημα μπορεί να τους κρατήσει πίσω από το να καταφέρουν αυτά που θέλουν. «Για να καταπολεμήσεις την τελειομανία, δώσε στον εαυτό σου ένα deadline στις υποχρεώσεις που σου προκαλούν άγχος».

Ο φόβος της αποτυχίας

Ένα στοιχείο που συνδέεται με την τελειομανία, ειδικά αν η υποχρέωση είναι αρκετά δύσκολη. Εδώ η λύση βρίσκεται στον αντίποδα. Αντί να βασίζεσαι στις ικανότητές σου, βασίσου στην πιθανότητα της αποτυχίας και του λάθους. Έτσι μαθαίνεις να ζεις με την αποτυχία και να την θεωρείς ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της προσπάθειας.

Άλλη μία έξυπνη στρατηγική μπροστά στον φόβο της αποτυχίας είναι να σπας ένα task σε μικρότερα, που μπορείς να επιτύχεις πιο εύκολα. «Ακόμα και η πιο μικρή επιτυχία, ενισχύει την ντοπαμίνη και αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας στο επόμενο project», λέει η Δρ. O’Brien.

Διαίσθηση

Κάποιες φορές, η αναβλητικότητα είναι καλό πράγμα. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα σε ενημερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν θα έπρεπε να είχες συμφωνήσει να το κάνεις εξαρχής ή ότι απλά χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. «Όταν έχεις καλή επαφή με τον εαυτό σου, μαθαίνεις να τον ακούς», σου λένε οι ειδικοί.