ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

4 τρόποι να αποφεύγεις τις κράμπες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και όχι μόνο)

Είσαι με την κοιλιά στο στόμα, έχεις βγει για ένα καφέ και έρχεται εκείνη η αποφράδα ώρα που θες να σηκωθείς για να πας τουαλέτα. Ουπς! Δεν μπορείς να κουνηθείς και νιώθεις το πόδι σου να σε "τραβάει" επίμονα λες και θέλει να αποσχιστεί από το υπόλοιπο σώμα. Καλώς ήρθες στον κόσμο της κράμπας. 

Επειδή ξέρουμε πόσο άχαρο είναι στα καλά του καθουμένου να παθαίνεις κράμπα στα πόδια και να μην μπορείς να κουνηθείς, εκτός από τις διάφορες προληπτικές δράσεις, όπως να μην κάθεσαι στην ίδια στάση για πολλή ώρα, να κάνεις διατάσεις μέσα στην ημέρα, και να είσαι δραστήρια, συγκεντρώσαμε μερικά tips που σχετίζονται με τις διατροφικές σου συνήθειες και θα σε βοηθήσουν κι εκείνα να αποφεύγεις τις κράμπες, όσο γίνεται περισσότερο.

1) Ξεκίνα τη μέρα σου μ’ ένα smoothie

Με αυτό τον τρόπο, έχεις δύο σε ένα: και προσλαμβάνεις νερό και δίνεις ένα γερό χτύπημα στις κράμπες, καταναλώνοντας ασβέστιο και κάλιο (ναι, στο smoothie θα βάλεις γάλα και μπανάνα).

2) Επίλεξε γεύματα και snacks που περιέχουν σπόρους κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, το οποίο μαζί με το ασβέστιο και το κάλιο βοηθούν στη φυσιολογική σύσπαση των μυών.

3) Πες ένα περήφανο “Ναι” στην πατάτα

Η πατάτα δεν αξίζει την κακή φήμη που απέκτησε στα 90’s εξαιτίας της φρενίτιδας της εποχής με τις δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες. Για την ακρίβεια, είναι πλούσια σε κάλιο, πολύ περισσότερο και από την μπανάνα. Επιπλέον, είναι νοστιμότατη και αποτελεί υλικό-λευκό καμβά για τα γεύματα, αφού μπορείς να το συνδυάσεις με πολλές εναλλακτικές, χωρίς να είναι και θερμιδογόνες απαραίτητα.

4) Καθιέρωσε το γιαούρτι στην καθημερινότητά σου

Εκτός από τα καλά βακτήρια (τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά, αλήθεια), το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, δηλαδή -εν ολίγοις- το απόλυτο τρίπτυχο ενάντια στις κράμπες. Κι αν δεν σου αρέσει να το τρως σκέτο, υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις μέρος της ρουτίνας σου.