ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

2 προβολές και ένα φεστιβάλ για την έμφυλη βία που δεν πρέπει να χάσεις

Film Festival

Ο κινηματογράφος έχει καταφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, να αφηγηθεί με ποικίλους τρόπους το φαινόμενο της έμφυλης βίας μέσα από συγκλονιστικές ιστορίες σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, βρήκαμε δύο προβολές και ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που αξίζει να παρακολουθήσεις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία  

Ένα πρωτότυπο και καθολικά προσβάσιμο ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία που βιώνουν έμφυλη βία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, το Κέντρο Διοτίμα και η liminal σε προσκαλούν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία», σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου.

Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίησή του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού.

Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένες σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.

Γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία

Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν έμφυλη βία. Συχνά δε η κακοποίηση λαμβάνει και μισαναπηρικές προεκτάσεις: συναισθηματική υποβάθμιση που συνδέεται με την αναπηρία, εσκεμμένη παραμέληση, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχουν να υπερκεράσουν μια σειρά από κοινωνικά εμπόδια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν, τις εγκλωβίζουν σε κακοποιητικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντούν δυσκολίες πρόσβασης στις διαθέσιμες δομές υποστήριξης: Μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας και εκπαιδευμένου προσωπικού σε θέματα προσανατολισμού και κινητικότητας κ.ά. Τέλος, απουσιάζει η προσβάσιμη ενημέρωση για την έμφυλη βία, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη δομών όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια την Μάρθα Μπάμπη. Θα μιλήσουν: η Έλια Χαρίδη από το Κέντρο Διοτίμα, η Μαρία Θρασυβουλίδη από τη liiminal, και η σκηνοθέτρια. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι φορέων/οργανώσεων ΑμεΑ.

INFO

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 17:30

Ταινιοθήκη της Ελλάδoς (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα)

Δωρεάν Είσοδος – Δεν απαιτείται δέσμευση θέσεων

J.A.C.E Just Another Confused Elephant

3 προβολές για την έμφυλη βία που δεν πρέπει να χάσεις

H DRC Greece διοργανώνει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου εκδήλωση με τίτλο: «Το e-trafficking ως ανερχόμενο φαινόμενο: Διεκδικώντας ένα πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης δυνητικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων», στο πλαίσιο του προγράμματος Free2Link (F2L), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει και την προβολή της ταινίας J.A.C.E. Just Another Confused Elephant (2011) παρουσία του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.

Το J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant – Άλλος Ένας Μπερδεμένος Ελέφαντας) αφηγείται ένα σύγχρονο παραμύθι, με τίτλο το όνομα του ήρωα της, ενός σημερινού Όλιβερ Τουίστ. Τον φωνάζουν Jace, είναι ορφανός και η ζωή του είναι μια ανεστραμμένη, νουάρ Οδύσσεια. Κυνηγημένος από τα επτά του χρόνια και χωρίς ταυτότητα, θα βρει στο πρόσωπο της Μαρίας τον αληθινό έρωτα και το όνειρο μιας οικογένειας, καθώς βρίσκεται αναγκασμένος να την προστατέψει, κι αυτήν και το παιδί της, από τις ίδιες συμμορίες που τον καταδιώκουν από μικρό.

INFO

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 17.30 

Ταινιοθήκη της Ελλάδoς (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα)

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ

 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα Και Στον Κινηματογράφο

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα), σε συνδιοργάνωση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 6ο φεστιβάλ WIFT, το οποίο πραγματοποιείται φέτος 24-27 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο.

Το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα Και Στον Κινηματογράφο, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της HF Productions και του Κέντρου Διοτίμα, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Μετά από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο -δυστυχώς ξανά επίκαιρο- ζήτημα.

Το WIFT GR και η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, ασπαζόμενες το φεμινιστικό σύνθημα My Body My Rights, επιδιώκουν να προβάλουν ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η αντισύλληψη, τα ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης μητρότητας.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, περισσότερες από 12 ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ταινίες των τελευταίων χρόνων, αποκλειστικά από γυναίκες σκηνοθέτριες, που ξεχωρίζουν για την αιχμηρή τους ματιά και την πολιτική τους διάσταση.

ΙNFO:

24-27 Νοεμβρίου

Ταινιοθήκη της Ελλάδoς (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα)

Δες το πλήρες πρόγραμμα εδώ