ROLE MODELS

Ένα 19χρονο κορίτσι με αυτισμό παραδίδει το πιο σημαντικό μάθημα μέσω TikTok

Instagram

Η Paige Layle, αυτό το όμορφο κορίτσι μέσα κι έξω από το Οντάριο του Καναδά έχει διαγνωσθεί με αυτισμό αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν «κάτι τέτοιο» για εκείνη. Και η Paige κάνει ό,τι μπορεί για να τους το διαβεβαιώσει.

«Επειδή είμαι εμφανίσιμη, τίποτα δεν μπορεί να πηγαίνει λάθος»

Η Layle από το Οντάριο διαγνώσθηκε με αυτισμό στα 15 της. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από μια- ευτυχώς- αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. «Κρίθηκα ως επείγον περιστατικό. Έπρεπε να μιλήσω με ειδικό παιδοψυχίατρο. Η διάγνωσή του ήταν κατάθλιψη, άγχος, OCD και αυτισμός». Η Layle δεν είχε ποτέ ζητήματα αποδοχής από το εξωτερικό της περιβάλλον. Το γεγονός ότι είναι ένα πολύ εμφανίσιμο κορίτσι έχει καθορίσει τον τρόπο που την βλέπουν οι άλλοι. Εκείνη όμως, δεν έχει επαναπαυθεί πάνω σ’ αυτό. Ίσα ίσα, που το εκμεταλλεύεται για τον πιο ουσιαστικό λόγο: «Ο κόσμος θεωρεί ότι τίποτα δεν έχει πάει στραβά με μένα».

 

 

Στόχος της, η σωστή ενημέρωση για τον αυτισμό

Η Layla, ως κορίτσι της εποχής του κάνει πλήρη χρήση των social media. Δεν τα αντιμετωπίζει όμως επιφανειακά. Αξιοποιώντας την επιδραστικότητα του TikTok στη γενιά της (το νέο social media που κάνει θραύση ειδικά στις νεότερες ηλικίες), η 19χρονη Καναδή που εργάζεται ως τεχνικός φακών επαφής κάνει τη δική της προσπάθεια ανεβάζοντας στο TikTok εκπαιδευτικά βιντεάκια προκειμένου να ενημερώσει και να βάλει τον αυτισμό στο σωστό του πλαίσιο. Μακριά από τους μύθους και την παρανόηση που συχνά έχουν η άνθρωποι για αναπτυξιακές διαταραχές σαν αυτή. Μία κοινή πεποίθηση για τα αυτιστικά άτομα είναι πως δεν κοιτάζουν τον άλλο στα μάτια. Όπως επισημαίνει η Layle, αυτό δεν ισχύει για όλους. «Αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάχνω βιντεάκια με αφορμή ένα ηχητικό που κυκλοφορούσε στο TikTok και κορόιδευε τα αυτιστικά άτομα. Το μίσησα. Αισθάνομαι πως πολύ άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι αυτιστικός».

Η Layle έχει ποστάρει 4 επεισόδια στα οποία εξηγεί τι ακριβώς είναι ο αυτισμός και πόσο διαφορετικά εκδηλώνεται στις γυναίκες και τους άνδρες. Μάθε για παράδειγμα, πως η διάγνωση για τα κορίτσια γίνεται πολύ αργότερα σε σχέση με τ’ αγόρια κι αυτό γιατί τα πρώτα εμφανίζονται πιο ικανά στο να «καμουφλάρουν» τα χαρακτηριστικά τους και να υιοθετούν συμπεριφορές από μη αυτιστικά άτομα στον κοινωνικό τους περίγυρο. Φοβερό ε; Μάλιστα το κορίτσι επισημαίνει πως τα 15 έτη, στα οποία διαγνώσθηκε εκείνη θεωρείται νωρίς. «Έχω έναν γκέι φίλο που είναι αυτιστικός και ήταν 2 ετών όταν το βρήκαν».

Η Layle δεν θέλει να κρύβει τον αυτισμό της

«Η ζωή μου άλλαξε προς το καλύτερο μετά τη διάγνωση» παραδέχεται η Layle. «Είναι πολύ σύνηθες για τα κορίτσια με αυτισμό να παρουσιάζουν κι άλλες νοητικές αναπηρίες ή ψυχικές διαταραχές. Για παράδειγμα, εγώ έχω 7. Μπορώ όμως πλέον να με καταλάβω, κι αυτό είναι πολύ ωφέλιμο σε κοινωνικές περιστάσεις, στο σχολείο, τη δουλειά και τη ζωή μου γενικότερα. Και κυρίως όταν μένω μόνη μου. Λειτουργώ και χειρίζομαι πολύ καλύτερα τα συναισθήματά μου».  Κι όπως πολύ σωστά λέει το όμορφο εντός κι εκτός κορίτσι από τον Καναδά, «το να φοράς μάσκα και να μην είσαι ο εαυτός σου είναι πολύ κουραστικό». Κι ανούσιο, συμπληρώνω εγώ.