ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

130 Αφγανές ποδοσφαιρίστριες μόλις έφτασαν στο Λονδίνο. Η Kim Kardashian και η σύγχρονη «Λίστα του Σίντλερ»

Μέρος των Αφγανών ποδοσφαιριστρών και των οικογενειών τους όταν έφτασαν στο Πακιστάν. @2021 Waleed Ahmed/ AP Images

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου ένα ιδιωτικό charter αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Λονδίνο. Επιβάτες του ήταν 130 ποδοσφαιρίστριες με τις οικογένειές τους που έρχονταν από το Αφγανιστάν. Εξαντλημένες αλλά ανακουφισμένες που επιτέλους η περιπέτεια της διαφυγής τους από τους Ταλιμπάν έφτασε στο τέλος τους. Αυτό που ίσως σου προκαλεί έκπληξη είναι ότι σε αυτή την αποστολή διάσωσης έπαιξε τον δικό της καίριο ρόλο και η Kim Kardashian.

Η προσπάθεια να βρεθούν εκτός Αφγανιστάν οι ποδοσφαιρίστριες και οι οικογένειές τους είχε ξεκινήσει πριν από 4 μήνες, πριν η Kabul πέσει στα χέρια των Taliban. Μετά απο μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων και με τη βοήθεια της Kim Kardashian, αλλά και της Khalida Popal, της πρώην αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν, οι νεαρές Αφγανές έκαναν πλέον το πολυπόθητο πρώτο βήμα για μία ελεύθερη ζωή.

Οι Αφγανές ποδοσφαιρίστριες που εγκλωβίστηκαν στο Πακιστάν

Η ομάδα των 130 Αφγανών ποδοσφαιριστριών, περιλαμβάνει 35 έφηβες παίκτριες και τους συγγενείς τους. Η υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία περιλαμβάνει τη συνεργασία τους με τη Leeds United. Οι γυναίκες αυτές είχαν εγκλωβιστεί αρχικά στο Αφγανιστάν κι έπειτα στο Πακιστάν από τον περασμένο Αύγουστο και ζούσαν με τον τρόμο της επόμενης μέρας.

Αφγανές ποδοσφαιρίστριες Kim Kardashian @2021 Waleed Ahmed/ AP Images

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο στο Αφγανιστάν έχει χτιστεί πάνω στον ακτιβισμό, στο να χρησιμοποιούμε τη δύναμη της φωνής μας και τη δύναμη της πλατφόρμας του αθλήματός μας για την ενδυνάμωση των γυναικών και τη δικαιοσύνη. Η ομάδα έχει περάσει πολλά και θυσίασε πολλά στο ταξίδι προς την ελευθερία» σημείωσε μιλώντας στη βρετανική The Guardian η Khalida Popal.

«Από τον Αύγουστο έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και απεγνωσμένα έψαχναν να διασφαλίσουν τις ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που εμείς πολλές φορές παίρνουμε ως δεδομένα», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Αύγουστο, αφού οι Taliban κατέλαβαν το Αφγανιστάν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών διέφυγε αρχικά στην Αυστραλία. Η ομάδα νέων εξασφάλισε άσυλο στην Πορτογαλλία. Αλλά η ακαδημία νέων που προπονεί νέα κορίτσια από μη προνομιούχα περιβάλλοντα παρέμεινε εγκλωβισμένη μαζί με τα μέλη της στο Αφγανιστάν. Τρομοκρατημένες κρύβονταν, ώσπου να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα για το Αφγανιστάν και να πάρουν προσωρινή visa.

Οι συνεχείς πιέσεις της Khalida Popal

Σε ένα μυστικό WhatApp group, δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι, εργαζόμενοι σε MKO, ποδοσφαιριστές, μέλη της FIFA, διαφημιστές και δικηγόροι προσπαθούσαν νυχθημερόν να βρουν ένα ασφαλές μέρος για εκείνες. Η απόδρασή τους από την Kabul χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα ROKiT, που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Popal, ενώ υποστήριξη έδειξαν επίσης η Leeds United και η ΜΙΚΟ Football For Peace. Στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού τους, ανέλαβε δράση η Kim Kardashian.

Αφγανές ποδοσφαιρίστριες Kim Kardashian H Khalida Popal το 2016.. / @2021 Ιan M. Olsen, File/ AP Images
H Khalida Popal το 2016..

Όπως αναφέρει το αμερικανικό People, αλλά και το Associated Press, η Kim Kardashian και η εταιρεία της, SKIMS, χρηματοδότησαν πλήρως την πτήση των 130 γυναικών και των οικογενειών τους από το Πακιστάν στο Λονδίνο. Φυσικά η Khalida Popal ήταν αυτή που κατάφερε να εξασφαλίσει visas για όλα τα μέλη της πτήσης αλλά ο ρόλος της Kim Kardashian ήταν το κλειδί για να μπορέσει να βγάλει όλες αυτές τις γυναίκες από το Πακιστάν προς την Ευρώπη.

Η Khalida Popal ήρθε σε επαφή με την Tzedek Association, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με ανθρωπιστικά θέματα και με τον πρόεδρό της, Ραβίνο Moshe Margaretten, πριν από λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με το περιοδικό People εξήγησε την κατάσταση και τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες αυτές να απελαθούν στο Αφγανιστάν αν μία τρίτη χώρα δεν τις φιλοξενούσε σύντομα. Για εβδομάδες περίμεναν στο Πακιστάν για μία λύση.

Οι Αφγανές ποδοσφαιρίστριες έφτασαν στην Ευρώπη με την καταλυτική συμβολή της Kim Kardashian

Η Tzedek Association ήρθε σε επαφή με την Kim Kardashian. «Ρώτησαν την Kim αν θα ήθελε να βοηθήσει και μέσα σε μία ώρα επιβεβαίωσε ότι θα πληρώσει την πτήση», λέει πηγή στο People.

Αφγανές ποδοσφαιρίστριες Kim Kardashian Η Kim Kardashian. / @2021 Seth Wenig, File/ AP Images
Η Kim Kardashian.

«Ως γιος κι εγγονός επιζώντων του ολοκαυτώματος, μίας εποχής που δίκαιοι μη Εβραίοι ανήλθαν στο ύψος των περιστάσεων για να σώσουν τόσα μέλη του Εβραϊκού λαού, ξέρω στην καρδιά μου ότι πρέπει να είμαστε εκεί για τους άλλους στην ανάγκη τους και όταν οι ζωές τους κινδυνεύουν.

Σας ευχαριστώ Kim Kardashian και SKIMS για την τεράστια βοήθειά σας στη χρηματοδότηση αυτής της πτήσης που έκανε όλο αυτό πραγματικότητα. Και σε ευχαριστώ Khalida Popal που μας έδωσες την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια ζωής και θανάτου και για όλα όσα κάνεις», ανέφερε σε δήλωση του ο Moshe Margaretten.

«Αυτή η ιστορία δείχνει πραγματικά ότι είμαστε όλοι πλάσματα του θεού και πρέπει να ενωνόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», πρόσθεσε.

Από τη στιγμή που οι Taliban κατέλαβαν το Αφγανιστάν, με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.