BUSINESS

10 βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Pexels

Μια αλλαγή καριέρας, μπορεί να είναι τρομακτική, ανεξάρτητα από τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση. Οι στόχοι ή οι αξίες σου μπορεί να έχουν αλλάξει. Μπορεί να έχεις ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα που θα ήθελες να ενσωματώσεις στη δουλειά σου. Μπορεί να θέλεις να κερδίσεις περισσότερα χρήματα ή να έχεις ένα πιο ευέλικτο ωράριο.

Όποιες κι αν είναι οι αιτίες, πριν αποφασίσεις μια αλλαγή καριέρας, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να αξιολογήσεις την τρέχουσα κατάστασή σου και να εξερευνήσεις τις επιλογές σου.

Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν καριέρα;

Αλλαγή καριέρας: 10 tips για επιτυχημένη στροφή στην καριέρα σου Pexels

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποφασίζουν να αλλάξουν καριέρα. Φυσικά, είναι μια προσωπική απόφαση με πολλούς παράγοντες. Η έρευνα Joblist’s Midlife Career Crisis αναφέρει τους 5 κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αλλάζουν καριέρα:

  • Καλύτερη πληρωμή: 47%
  • Υπερβολικά αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον: 39%
  • Καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: 37%
  • Επιθυμία για μια νέα πρόκληση: 25%
  • Απώλεια πάθους με τον τομέα: 23%

Τα οφέλη μιας αλλαγής σταδιοδρομίας

Η ίδια έρευνα, αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν πιο ευτυχισμένοι αφού έκαναν στροφή στην καριέρα τους. Συγκεκριμένα:

  • Το 77% δήλωσε πιο ευτυχισμένο
  • Το 75% περισσότερο ικανοποιημένο
  • Το 69% είχε καλύτερες οικονομικές απολαβές
  • Το 65% λιγότερο άγχος

10 βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Επειδή λοιπόν το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι οι αλλαγές, παρακάτω σου παρουσιάζουμε 10 συμβουλές που σύμφωνα με το Forbes, μπορούν να σε στέψουν με επιτυχία οποιαδήποτε στροφή καριέρας κι αν αποφασίσεις να κάνεις:

1. Κατανόησε τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία σου για μια αλλαγή

Ίσως έχεις αρχίσει να απογοητεύεσαι με τη δουλειά σου και νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς τη ζωή ευρύτερα.

Όσο περισσότερο χρόνο έχεις για αν κατανοήσεις τι πραγματικά θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου, τόσο πιο στοχευμένες θα είναι και οι επόμενες κινήσεις σου.

2. Φρόντισε τον εαυτό σου

Η αλλαγή προκαλεί άγχος. Όταν είσαι σωματικά σε καλή κατάσταση, έχεις περισσότερη ενέργεια και είσαι ψυχικά πιο έτοιμη να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που θα συναντήσεις  μπροστά σου.

Η έναρξη μιας νέας καριέρας απαιτεί απίστευτη ποσότητα δύναμης και ενέργειας, για αυτό το να φροντίζεις τον εαυτό σου, είναι σημαντική προτεραιότητα.

3. Βρες έναν μέντορα

Ζήτα βοήθεια και συμβουλές από άτομα επιτυχημένα στον τομέα στον οποίο ενδιαφέρεσαι να στραφείς.

4. Αναβάθμισε τις δεξιότητές σου

Αναζήτησε τρόπους για να αναπτύξεις νέες δεξιότητες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια αλλαγή καριέρας.

5. Κάνε την απαραίτητη έρευνα

Αναζήτησε θέσεις εργασίας που αξιοποιούν την εμπειρία σου. Ρίξτε μια ματιά, για να δεις τι κάνουν οι άλλοι και ποιες δουλειές υπάρχουν τώρα εκεί έξω.

6. Μην εγκλωβίζεσαι σε έναν συγκεκριμένο μισθό

Τα χρήματα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους περισσότερους που αλλάζουν καριέρα.

Όταν ξεκινάς από την αρχή σε έναν νέο τομέα, μια περικοπή μισθού, τουλάχιστον στην αρχή, είναι αρκετά πιθανή.

7. Σκέψου μια νέα δουλειά στον ίδιο κλάδο

Εξετάστε εναλλακτικούς ρόλους στον τρέχοντα κλάδο όπου εργάζεσαι. Με αυτό τον τρόπο δεν ξεκινάς ακριβώς από το μηδέν, μπορείς να αξιοποιήσεις τις γνώσεις και την υπάρχουσα εμπειρία σου, με τον τρόπο ωστόσο, που πλέον θέλεις εσύ.

8. Σκέψου εναλλακτικές σταδιοδρομίες

Ανακάλυψε ιδέες για εναλλακτικές σταδιοδρομίας, ερευνώντας την αγορά εργασίας επιλογές και συζητώντας τις βασικές αξίες και τις δεξιότητές σου με φίλους, οικογένεια και επαφές δικτύωσης.

Εάν δυσκολεύεσαι, αναζήτησε έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας για επαγγελματικές συμβουλές.

9. Κάνε ένα μικρό βήμα προς τον στόχο σου καθημερινά

Η αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά απαιτητική. Και είναι.

Μην προσπαθείς λοιπόν να βρεις το ιδανικό σημείο εκκίνησης ή ένα τέλειο μονοπάτι. Μόλις έχεις μια κάποια εικόνα για το πού θέλεις να πας, ξεκίνα να κάνεις μικρά βήματα προς τον στόχο σου. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να κάνεις κάτι μικρό, σε τακτική βάση.

10. Να είσαι προετοιμασμένη για αναποδιές

Κάθε αλλαγή έχει τα πάνω και τα κάτω της και η αλλαγή καριέρας, δεν είναι διαφορετική.

Αλλά αν έχεις βάλει τις κατάλληλες βάσεις, θα ξεπεράσεις όποιες δυσκολίες και αναποδιές, μπορεί να συναντήσεις στην πορεία. Το να έχεις την υποστήριξη των δικών σου ανθρώπων  θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. Δεν χρειάζεται να κατανοούν το όνειρό σου, απλά να είναι υποστηρικτικοί.