ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χυμός από παντζάρι: Τα απίστευτα οφέλη του

Το παντζάρι το 'χεις συνδυάσει περισσότερο σαν συνοδευτικό σε μια μερίδα μπακαλιάρο σκορδαλιά, δίπλα σε μια πιατέλα με τηγανητά μπαρμπουνάκια ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, παρά σαν μια τροφή που μπορείς να καταναλώσεις σε υγρή μορφή, ως χυμό ή σαν smoothie. Είναι μπελαλίδικο ως λαχανικό γιατί πριν μπει στον αποχυμωτή χρειάζεται βράσιμο και ξεφλούδισμα. Ωστόσο αξίζει τόσο πολύ. Υγεία σκέτη.

Το παντζάρι κάνει μόνο καλό:

> Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

> Μειώνει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

> Έχει ισχυρότατη αντικαρκινική δράση. Ok, μπορεί να μην θεραπεύει την επάρατο νόσο (κάποιοι βοτανολόγοι το έχουν ισχυριστεί, αλλά παραείναι καλό για να ‘ναι αληθινό) αλλά συγκρατεί τα καρκινικά κύτταρα από την ανάπτυξή τους.

> Θωρακίζει από το έλκος και τις ασθένειες σε ήπαρ, νεφρό και πάγκρεας.

> Ρυθμίζει την αρτηριακή και άρα προστατεύει την καρδιά

> Κρατάει τη δυσκοιλιότητα μακριά από το έντερό σου

> Είναι φάρμακο κατά της ακμής

> Βελτιώνει την οσμή του στόματος όταν αυτή επιβαρύνεται από δυσπεψία

> Κάνει πολύ καλό στα μάτια

> Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στην υπερπροσφορά του σε λυκοπένιο. Τουτέστιν, προστατεύει το δέρμα σου από τη γήρανση

> Η κατανάλωσή του, ειδικά πριν τη σωματική άσκηση (την οποία επίσης ενισχύει) αυξάνει τις επιδόσεις του εγκεφάλου κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως επιβεβαιώνουν οι μελέτες

Αν στην ιδέα ότι πίνεις χυμό παντζάρι σε πιάνει μια μικρή αηδία (δοκίμασε πρώτα και κρίνεις μετά), μπορείς να το παντρέψεις με πορτοκάλι και καρότο, που εκτός από πιο γλυκιά γεύση, είναι ένας συνδυασμός- ενεργειακή βόμβα.