ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Χώρισες; Ήρθε η ώρα να εκθέσεις στο Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων

Όσο είσαι μαζί του, τα πράγματά του έχουν μία σχεδόν υπερφυσικά θετική επιρροή πάνω σου. Φυλάς τα δώρα του όπως ο Ιωσήφ της Αριμαθείας το Ιερό Γκραάλ και ό,τι δικό του έχει ξεχαστεί στον χώρο σου ή σου έχει χαρίσει, είναι παραπολύ precious. Ώσπου η σχέση λαμβάνει τέλος, η καρδιά σου γίνεται χίλια κομμάτια και όλα αυτά τα συμβολικά παλιά κι αγαπημένα πιτσιποπάκια μεταμορφώνονται σε μικρά κοφτερά μαχαίρια που συνθλίβουν την ψυχική σου υγεία.

 

Ok, αν είσαι πιο ψύχραιμη (και ψυχρή), απλά θες να τα εξαφανίσεις γιατί δεν σου “λένε” τίποτα πλέον. Για να το πάμε σ’ ένα πιο γενικό πλαίσιο, σε κάθε περίπτωση χωρισμού έρχεται η στιγμή εκείνη που αναρωτιέσαι “και τώρα τι διάολο κάνω με όλα αυτά τα τώρα”; 

 

Τη λύση έρχεται να δώσει ένα μουσείο διαφορετικό από τ’ άλλα. Το Museum of Broken Relationships εδράζεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και αποτελεί ένα φιλόξενο καταφύγιο για πάσης φύσεως αναμνηστικά αντικείμενα που αντιμετωπίζουν την απειλή να καταλήξουν στραπατσαρισμένα σε κάποιον κάδο απορριμάτων.

 

 Οι χωρισμένοι πάνε εκεί κι εκθέτουν, τόσο τα πράγματα, όσο και τις σπαρακτικές ιστορίες με τις οποίες συνδέονται. Εδώ υπάρχουν όλα. Από ζαρτιέρες και σουτιέν, μέχρι κουκλάκια, σπαραξικάρδιες επιστολές αγάπης και πολλά άλλα. 

 

Mέχρι και τσεκούρια. Το συγκεκριμένο είναι αυτό με το οποίο μία κοπέλα στο Βερολίνο κατέστρεψε όλα τα έπιπλα της πρώην αγαπημένης της όταν εκείνη την παράτησε.

 

Το Mουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων ιδρύθηκε το 2006 σαν κινητή έκθεση από δύο καλλιτέχνες, πρώην εραστές που δεν ήξεραν τι να κάνουν τα πράγματα που είχε χαρίσει ο ένας στον άλλο. Από το 2010 το βρίσκουμε στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Αξίζει ν’ αναφερθεί πως ένα χρόνο αργότερα κέρδισε δικαίως το βραβείο Kenneth Hudson στην κατηγορία “Το πιο πρωτότυπο Μουσείο της Ευρώπης”