ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χρειάζομαι τελικά ψυχολόγο;

Πόσες φορές έχεις ακούσει κάποια φίλη σου να αναρωτιέται "εγώ γιατί δεν μπορώ να βρω κάποιον;" Ή μια πολυάσχολη μαμά να λέει απεγνωσμένα "δεν αντέχω άλλο!"

Από την Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια

Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε αισθανθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς. Και τότε σκεφτόμαστε “μήπως να πάω να μιλήσω σε κάποιον ειδικό;” Ίσως να χρειάζεται, ίσως και όχι, μιας και η επίσκεψη στο ψυχολόγο ή στο ψυχοθεραπευτή δεν είναι η μόνη λύση. Αυτό που κάνει ο ειδικός είναι να μας βοηθήσει να δούμε βαθιά μέσα μας και να κάνουμε μια συζήτηση με τον εαυτό μας σε ένα πλαίσιο όπου αισθανόμαστε προστατευμένες. Αν λοιπόν μπορούμε με ειλικρίνεια να κάνουμε αυτού του είδους την ενδοσκόπηση, τότε μπορούμε να βρούμε τις λύσεις και μόνες μας.

Αν όμως κάποια στιγμή αισθανόμαστε λίγο πιο αδύναμες ή έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε, τότε ένας ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει. Πώς; Με το να μας “ανοίγει” τα μάτια για να βλέπουμε άλλες εναλλακτικές, εκεί που πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν. Έτσι, συζητώντας, αποκτώντας γνώση του εαυτού μας και απαντώντας στα βασικά “‘γιατί” που μας ταλαιπωρούν, η δυσφορία και η στενοχώρια ξεκινά να οπισθοχωρεί και να δίνει χώρο στην ελευθερία, την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη.

Και επειδή ίσως όλα αυτά ακούγονται κάπως γενικά, η απάντηση στο αν χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιον ψυχολόγο εξαρτάται από 4 παράγοντες:

Α) Πόσο καιρό αισθάνεσαι έτσι;

Αν έχουν περάσει πάνω από 3-4 μήνες που βιώνεις κάποιο αδιέξοδο, τότε ίσως είναι μια καλή ιδέα να συζητήσεις αυτά που σε προβληματίζουν με κάποιο ειδικό.

Β) Έχει επηρεαστεί η υγεία σου από αυτά που αισθάνεσαι ή σκέφτεσαι;

Συναπτές έρευνες έχουν αποδείξει την άμεση σχέση του νου, της ψυχής και του σώματος καθώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Τα λεγόμενα ‘ψυχοσωματικά’ συμπτώματα είναι ακριβώς εκείνες οι παθήσεις του σώματος που δεν έχουν οργανικά αίτια. Έτσι λοιπόν, αν έχεις πόνους στη μέση ή στα γόνατα, έντονους πονοκεφάλους, στομαχικές ή εντερικές διαταραχές χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτιολογία, τότε το σώμα σου σε προειδοποιεί πως ‘ο νους (ή η καρδιά) πάσχει’.

Γ) Έχεις αναπτύξει καινούριες επιβλαβείς συνήθειες που σε βοηθάνε να “ξεφεύγεις”

Όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουμε μηχανισμούς άμυνας για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εκείνο που θα πρέπει να σε ‘ανησυχήσει’ είναι αν έχεις αναπτύξει καινούριες συνήθειες που δεν σε ωφελούν όπως για παράδειγμα υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ποτού, αν ξεκίνησες το κάπνισμα ή αν έχεις εθιστεί σε ο,τιδήποτε σου κάνει κακό.

Δ) Έχει συμβεί κάτι το οποίο να μην μπορείς να διαχειριστείς;

Αντικειμενικά, κάποια γεγονότα μας δημιουργούν πολύ στρες. Γενικά όμως ο άνθρωπος είναι έτσι δομημένος ώστε να τα αντέχει και να μπορεί να συνεχίζει. Αν όμως έχει συμβεί κάτι πολύ δύσκολο, όπως για παράδειγμα ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας ή ένας χωρισμός, τότε είναι πιθανό να μην μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Τότε ένας ψυχολόγος μπορεί να μας συμβουλεύσει και να μας στηρίξει.

Ακόμα και αν πολλοί λένε πως “για να πας σε ψυχολόγο σημαίνει πως έχεις πρόβλημα”, να θυμάστε ότι το να ξέρουμε τα όριά μας, τα θέλω μας και τα δύσκολα κομμάτια του εαυτού μας, είναι ένδειξη ωριμότητας και δύναμης, και όχι αδυναμίας. Εν τέλει, αυτό που θέλουμε όλοι είναι να είμαστε υγιείς, ισορροπημένοι σωματικά και ψυχικά, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Για αυτό ένας ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και με τους ανθρώπους γύρω μας.

Στο Ladylike τον θέλουμε τον ψυχολόγο

Συμφωνήστε ότι διαφωνείτε

10 εύκολοι τρόποι για να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου