Ξεχνάς συνέχεια; 7 συνήθειες που βελτιώνουν τη μνήμη
- 20 ΔΕΚ 2022
Γυρνάς σπίτι από το σούπερ μάρκετ με τρεις μεγάλες τσάντες, αλλά ξέχασες το ένα πράγμα που ήθελες να αγοράσεις εξαρχής. Προσπαθείς να συνδεθείς στο email σου. Ξαφνικά, δεν μπορείς να ανακαλέσεις τον κωδικό πρόσβασης που έχεις χρησιμοποιήσει 11 δισεκατομμύρια φορές στο παρελθόν.
Ομολογουμένως, αυτά τα παραδείγματα μπορεί να είναι λίγο προσωπικά, αλλά είμαι σίγουρη ότι έχεις κάτι αντίστοιχο. Ευτυχώς, η νευροεπιστήμη μπορεί να βοηθήσει. Tόσο για να μας καθησυχάσει ότι το να ξεχνάμε είναι απόλυτο φυσιολογικό, όσο και για να μάθουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνήθειες και πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας.
1. Πιο δυνατή μνήμη με καλύτερο φωτισμό
Ας ξεκινήσουμε με αυτό, γιατί είναι πολύ εύκολο. Ερευνητές σε σχετική μελέτη διαπίστωσαν ότι η μνήμη βελτιώνεται σε περιβάλλοντα όπου ο φωτισμός θύμιζε εταιρικό γραφείο μια ηλιόλουστη μέρα έξω. Από την άλλη, ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να μειώσει περίπου το 30% της χωρητικότητας στον ιππόκαμπο, μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου για μάθηση και μνήμη.
2. Βάλε τα σταυρόλεξα στην καθημερινότητά σου
Γράφοντας στο περιοδικό NEJM Evidence, D.P. Ο Devanand, καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ο Murali Doraiswamy, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke, είπαν ότι μελέτησαν 107 εθελοντές κατά τη διάρκεια 78 εβδομάδων.
Εν ολίγοις, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κλήθηκαν να κάνουν σταυρόλεξα τακτικά τα πήγαιναν πολύ καλύτερα όσον αφορά την απώλεια μνήμης (ή την έλλειψή της) από εκείνα που τους ζητήθηκε να περάσουν παρόμοιο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
3. Η διαλειμματική νηστεία δυναμώνει τη μνήμη
Μια μελέτη από το King’s College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι όσοι μπήκαν σε πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας βελτίωσαν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της μνήμης τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μια διατροφή με περιορισμό στις θερμίδες κάθε δεύτερη μέρα έδρασε αποτελεσματικά στην ενίσχυση της εμφάνισης του γονιδίου «Κλωθώ», γνωστό και ως το «γονίδιο της ευφυίας και της μακροζωίας». Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης, αποδεικνύεται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παραγωγή νέων νευρώνων του ενήλικου εγκεφάλου από την περιοχή του ιπποκάμπου, συμβάλλοντας στη διαδικασία της νευρογένεσης. Οι νευρώνες αυτοί είναι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το σχηματισμό της μνήμης, ενώ η παραγωγή τους μειώνεται με την ηλικία, δικαιολογώντας εν μέρει τη γνωστική εξασθένιση των ηλικιωμένων ατόμων.
4. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 27.842 ανθρώπων για περισσότερα από 20 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ειδικά περισσότερα σκούρα πορτοκαλί λαχανικά, κόκκινα λαχανικά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μούρα, είχαν μικρότερη απώλεια μνήμης αργότερα στη ζωή τους. Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μιλάμε για συσχέτιση και όχι για αιτιότητα.
5. Διάβασμα για ευχαρίστηση
Ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν γνωστικές συνήθειες, που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το σταυρόλεξο στη βελτίωση μνήμης. Τι ανακάλυψαν; Tο διάβασμα για ευχαρίστηση (πέντε ημέρες την εβδομάδα, περίπου 90 λεπτά τη φορά) ενίσχυε τις δεξιότητες μνήμης των ηλικιωμένων καλύτερα από τα σταυρόλεξα.
6. Καλύτερος ύπνος, καλύτερη μνήμη
Ξέρω, ξέρω. Το συναντάς παντού. Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό όσον αφορά τη μνήμη, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική μελέτη, είναι ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο προβλήματα μνήμης. Επιπλέον, χάνουμε την υποκειμενική ικανότητα να κρίνουμε πώς αυτή η έλλειψη ύπνου μας επηρεάζει. Έτσι δεν ξέρουμε καν πόσο κακές γίνονται οι αναμνήσεις μας. Ο μόνος τρόπος γύρω από αυτό; Να θυμηθείς να κάνεις τον ύπνο προτεραιότητα σου.
7. Τα χόμπι που κάνουν τη διαφορά
Τέλος, σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με λεπτομερή χόμπι, είχαν την τάση να χαρακτηρίζουν τις αναμνήσεις και να τις αποθηκεύουν σύμφωνα με πιο λεπτομερή κριτήρια. Η εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όσο περισσότερες βασικές γνώσεις έχεις, τόσο καλύτερα μαθαίνεις και διατηρείς νέες πληροφορίες τοποθετώντας τες στη σκαλωσιά της υπάρχουσας γνώσης σου.