ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χάσε κιλά με το μυαλό σου

Θυμάσαι αυτό που λένε οι μαμάδες "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν;", ξέχασέ το αν θες να μείνεις αδύνατη. Για την ακρίβεια πλέον πρέπει να σκέφτεσαι πολύ πριν, αλλά και την ώρα που τρως.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον η έρευνα του ψυχολόγου, Eric Robinson: η μνήμη και συνεπώς το μυαλό, είναι εξαιρετικό εργαλείο για την απώλεια του περιττού σου βάρους. Πώς το κατάλαβε αυτό;

Το BBC αναφέρει ότι Robinson θέλησε να δει πόσο μπορεί να βοηθήσει μια προσεκτική διατροφή, ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση τροφής. Για τη μελέτη αυτή, δυο ομάδες παχύσαρκων γυναικών κλήθηκαν να φάνε ένα σάντουιτς με ζαμπόν. Η πρώτη ομάδα άκουγε μια σύντομη ομιλία που τους ζητούσε να επικεντρωθούν πλήρως σ’ αυτό που τρώνε και στην εμπειρία του γεύματος, πώς τους φαίνεται, πώς μυρίζει και τι γεύση έχει. Το δεύτερο γκρουπ απλά έτρωγε ενώ ακουγόταν ένας κούκος στο βάθος.

Το αποτέλεσμα; Η ομάδα 1, όχι απλά μπορούσε να μιλήσει αναλυτικότερα για το γεύμα της, αλλά όταν πέρασε η ώρα τσιμπολόγησε πολύ λιγότερο από την ομάδα 2.

Παρόλο που αυτό το αποτέλεσμα δε μπορεί να γενικευτεί, προέκυψε σαν συμπέρασμα από 24 έρευνες, ότι αν οι άνθρωποι θυμούνται ό,τι τρώνε μέσα στη μέρα, μπορούν να μειώσουν την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα.

Ο ίδιος ο Robinson ετοιμάζει ένα application προκειμένου να μας βοηθά να θυμόμαστε όσα τρώμε μέσα στη μέρα, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει σαν εναλλακτική λύση για την καταμέτρηση θερμίδων (πόσο βαρετό!).

Ο Dr Brian Wansink, επικεφαλής συγγραφέας δεκάδων ακαδημαϊκών άρθρων σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά, υποστηρίζει ότι το στομάχι μας έχει τρεις ρυθμίσεις: είτε πεθαίνουμε απ’ την πείνα, είτε νιώθουμε γεμάτοι, είτε αισθανόμαστε ότι μπορούμε να φάμε περισσότερο. Όπως λέει ο ίδιος, στις περισσότερες των περιπτώσεων, βρισκόμαστε κάπου στη μέση: ούτε πεινάμε, ούτε έχουμε σκάσει από το φαγητό. Παρόλα αυτά αν μας βάλουν ένα πιάτο φαγητό μπροστά μας, θα το φάμε. Σου θυμίζει κάτι αυτό;

 

Περισσότερα διατροφικά tips στο LadyLike:

Ποιες τροφές σε προστατεύουν από τις ιώσεις

Οι τροφές που θα σε κάνουν ζεν

Τα βασικότερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε