ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βάζεις τελεία στα μηνύματά σου; Η επιστήμη λέει ότι δεν είσαι και πολύ καλά

Ξέρω πως δεν είμαι η μόνη που το σκέφτεται και το μεταφράζει έτσι. Το να μιλάς με κάποιον/α σε ένα chat και να σου απαντά βάζοντας μια τελεία στο τέλος του μηνύματός του/της είναι περίεργο. Δείχνει ότι έχει νεύρα, ή ότι θέλει να κόψει την κουβέντα.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα διαλόγου με μηνύματα που τελειώνουν σε τελεία:

«Καλημέραααα»
«Καλημέρα.»
«Θα πάμε για καφέ το απόγευμα τελικά;»
«Έχω δουλειά, δεν προλαβαίνω.»

Είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι δεν έχει δουλειά και ότι της έχω κάνει κάτι και δεν θέλει να με βλέπει μπροστά της. Ναι; Ναι.

Ας δούμε τι έχει να πει η επιστήμη για όσους αγαπούν να βάζουν τελεία στο τέλος του μηνύματός τους

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Binghamton η τελεία στο τέλος του μηνύματος είναι παράλογη. Επίσης ο παραλήπτης αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους μηνύματα ως αναληθή: «Ανυπομονώ να σε δω το βράδυ.» ΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΙΣ δεν ανυπομονεί με τελεία. Πάντα ανυπομονούμε με θαυμαστικά ή με emojis, DUH.

Ειρήσθω εν παρόδω, τα θαυμαστικά κάνουν τα μηνύματα πιο εγκάρδια και πιο βαθιά. Η τελεία στο τέλος ενός μηνύματος, είναι -και επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον- ίδιον των ψυχωτικών ανθρώπων ή των μπαμπάδων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα με την τεχνολογία και τα smartphones.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Celia Klin, όλο αυτό προκύπτει εξαιτίας της ανάγκης μας να διακρίνουμε τον τόνο που μας απευθύνεται κάποιος όταν μας γράφει ένα μήνυμα. Τι έχουμε, λοιπόν, στη διάθεσή μας; «Στα γραπτά μηνύματα λείπουν πολλά από τα κοινωνικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε πραγματικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο», είπε η Klin.

«Όταν μιλούν, οι άνθρωποι μεταφέρουν εύκολα κοινωνικές και συναισθηματικές πληροφορίες με το βλέμμα, τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής, τις παύσεις κλπ. Οι άνθρωποι προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους μηχανισμούς όταν στέλνουν μηνύματα. Έτσι, είναι λογικό να βασίζονται τα γραπτά μηνύματα σε αυτό που έχουν στη διάθεσή τους: emoticons, σκόπιμα ορθογραφικά λάθη που μιμούνται ήχους ομιλίας και, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, σημεία στίξης».

Όταν, λοιπόν, θες να επικοινωνήσεις με κάποιον/α και το μόνο μέσο που έχεις στη διάθεσή σου είναι ένα ηλεκτρονικό chat, πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου να μεταδώσεις το πώς νιώθεις τη στιγμή που γράφεις όσα θες να πεις. Μην βάζεις τελεία, αν δεν την εννοείς!