ΥΓΕΙΑ

Οι βασικοί τρόποι να προστατεύσεις τα μάτια σου μετά από 8 ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Unsplash

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τον κάθεσαι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή λόγω δουλειάς. Κακή στάση σώματος, καθιστική ζωή που σε αδρανοποιεί και φυσικά όραση που χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων.

«Όταν το φως από τις ψηφιακές οθόνες μπαίνει στα μάτια, πρέπει να προσαρμόζονται και να το επεξεργάζονται ώστε να προσγειωθεί ομαλά στον αμφιβληστροειδή, ένα βασικό σημείο του ματιού που διευκολύνει την όραση, επιτρέποντάς σου να βλέπεις καθαρά τις εικόνες. Όταν όμως περνάς τόσο χρόνο μπροστά σε μία οθόνη, τα μάτια καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οι μύες τους κουράζονται και αποκτούν το σύνδρομο “computer vision“» μάς λέει η οπτομέτρης Jennifer Tsai.

Το θέμα είναι ότι αυτή η κούραση των μυών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, θολή όραση, φωτοευαισθησία, δυσκολεύει το διάβασμα και τη συγκέντρωσή μας και ίσως είναι ο λόγος που πονάμε στη μέση και την πλάτη.

Ο βασικός τρόπος για να προστατεύσουμε τα μάτια μας

Όπως σωστά θα μάντεψες, η λύση είναι ίδια με αυτήν που συστήνεται στην καθιστική ζωή. Ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά είναι απαραίτητο, αλλά όχι για να χαζέψουμε στο κινητό ή σε μία άλλη οθόνη. Ο κανόνας που πρέπει να μην ξεχνάς είναι ο 20-20-20. Διάλειμμα ανά 20 λεπτά, κοιτάζουμε πέρα σε απόσταση 20 feet (δηλαδή περίπου 6 μέτρα) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μία καλή συμβουλή και για τους μαθητές.

Προστάτευσε τα μάτια σου όσο δουλεύεις

Αν και δεν είναι εύκολο να αποφύγεις εντελώς τις οθόνες, υπάρχουν μικρές ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις προκειμένου να προστατεύσεις την όρασή σου, όσο γίνεται περισσότερο. Μην πλησιάζεις την οθόνη και κάθισε όσο πιο μακριά γίνεται (έτσι ώστε να μπορείς και να βλέπεις). Χαμήλωσε τη φωτεινότητα όσο περισσότερο μπορείς για να μην εκτίθεσαι στο blue light, ακόμα και το βράδυ που δεν υπάρχει φυσικό φως.

Επισκέψου τον οφθαλμίατρο

Αν θεωρείς ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει σωστά. ίσως να χρειάζεσαι blue light γυαλιά, που μειώνουν αυτόματα την ένταση, τόσο σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την υγεία των ματιών, γιατί οι ενοχλήσεις που έχεις εξαιτίας της οθόνης μπορεί να είναι πρόωρες ενδείξεις παθήσεων, όπως υπέρταση, θυρεοειδής, υψηλή χοληστερίνη, ακόμα και διαβήτης.