ΥΓΕΙΑ

Βαλεριάνα: Το φυσικό ηρεμιστικό για να διώξεις την αϋπνία και το άγχος

Unsplash

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, μπορεί ήδη να έχεις δοκιμάσει διάφορα φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Η βαλεριάνα είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε τέτοια συμπληρώματα.

Η βαλεριάνα αναφέρεται συχνά ως το «ηρεμιστικό της φύσης». Η χρήση της για τη θεραπεία διαταραχών ύπνου όπως η αϋπνία, πάει χιλιάδες χρόνια πίσω στην ιστορία. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους.

Τι είναι η βαλεριάνα;

Βαλεριάνα Unsplash

Η Valeriana officinalis, κοινώς γνωστή ως βαλεριάνα, είναι ένα βότανο ιθαγενές στην Ασία και την Ευρώπη, που σήμερα αναπτύσσεται ​​σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό ως φυσικό φάρμακο από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης.

Σε αντίθεση με τα απαλό άρωμα του άνθους του φυτού, οι ρίζες της βαλεριάνας έχουν μια πολύ έντονη οσμή. Οι ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνται σήμερα, για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής όπως κάψουλες και ταμπλέτες, καθώς επίσης και για ροφήματα τσαγιού.

Εύριπος Αφέψημα Βαλεριάνα 20 Τεμάχια
ΑΒ

Εύριπος Αφέψημα Βαλεριάνα 20 Τεμάχια

Υπέροχο ηρεμιστικό ρόφημα. Κάνει καλό για αϋπνία, άγχος, νεύρα, υπέρταση, ταχυπαλμίες.
3,12€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς επηρεάζει η βαλεριάνα τον οργανισμό;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βαλεριάνας σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της αϋπνίας.

Βαλεριάνα για το άγχος και το στρες

Η έρευνα δείχνει ότι η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αγχωδών συναισθημάτων που εμφανίζονται ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Μελέτη σε άτομα που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση, διαπίστωσε ότι είχαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα άγχους μετά τη λήψη 530 mg ρίζας βαλεριάνας 1 ώρα πριν τον ύπνο για 1 μήνα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Η θεραπεία βελτίωσε επίσης σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ρίζα βαλεριάνας, μπορεί να βοηθήσει επίσης σε χρόνιες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αγχώδεις συμπεριφορές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Σχετική μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της βαλεριάνας στις συμπεριφορές OCD σε 31 διαγνωσμένους ενήλικες. Όσοι λάμβαναν 765 mg εκχυλίσματος βαλεριάνας καθημερινά για 8 εβδομάδες, εμφάνισαν μείωση στις ιδεοληπτικές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Άλλη έρευνα σε παιδιά δημοτικού σχολείου με σύνδρομο ελλειματικής προσοχής (ΔΕΠΥ), εξέτασε τα αποτελέσματα της καθημερινής θεραπείας με συνδυασμό 640 mg εκχυλίσματος βαλεριάνας και 320 mg εκχυλίσματος βάλσαμου λεμονιού. Μετά από 7 εβδομάδες, τα παιδιά που έλαβαν τη θεραπεία παρουσίασαν πάνω από 50% βελτίωση στην συγκέντρωση, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα.

.

Solgar Valerian Root Βαλεριάνα 100 Capsules
WECARE.GR

Solgar Valerian Root Βαλεριάνα 100 Capsules

Το Valerian Root της Solgar® θεωρείται ένα από τα προνομιούχα εκχυλίσματα βοτάνων. Η βαλεριάνα συνήθως χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει μια καλή ποιότητα ύπνου.
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Βαλεριάνα για καλύτερο ύπνο

Ένα από τα πιο μελετημένα οφέλη της βαλεριάνας είναι η ικανότητά της να βελτιώνει τον ύπνο. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη ρίζας βαλεριάνας μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Μια ανασκόπηση του 2020 που περιελάμβανε 60 μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βαλεριάνα θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την προώθηση του ύπνου και την πρόληψη σχετικών διαταραχών.

Eviol Sleep Well  Συμπλήρωμα Διατροφής με Μελατονίνη και Βαλεριάνα για τη Ρύθμιση του Ύπνου , 60caps | Pharmagoods.gr
PHARMAGOODS

Eviol Sleep Well Συμπλήρωμα Διατροφής με Μελατονίνη και Βαλεριάνα για τη Ρύθμιση του Ύπνου , 60caps | Pharmagoods.gr

Το συμπλήρωμα διατροφής EVIOL Sleep Well, αποτελεί μοναδική σύνθεση βαλεριάνας, μαζί με μελατονίνη η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου!
13,50€ 12,15€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
VALERIANA_R_GR.jpg
PHARM24.GR

Superfoods Valeriana Plus 50 Κάψουλες

Η ρίζα της Βαλεριάνας είναι γνωστή για τη μακροχρόνια χρήση της στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και βοηθά να επέλθει χαλάρωση στον οργανισμό. Είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που προάγει τον ξεκούραστο ύπνο.
12,90€ 8,77€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Άλλα πιθανά οφέλη της βαλεριάνας για την υγεία

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να προσφέρει οφέλη για:

  • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων σε εμμηνοπαυσιακά και μετεμμηνοπαυσιακά άτομα. Σε μελέτη του 2018, η λήψη 1.060 mg βαλεριάνας την ημέρα για 2 μήνες, μείωσε τις εξάψεις σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

  • Προβλήματα εμμήνου ρύσεως

Τα άτομα που εμφανίζουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή επώδυνη έμμηνο ρύση μπορεί να ωφεληθούν από τη βαλεριάνα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι βελτίωσε τα σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σε σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του) διαπίστωσε ότι η λήψη 800 mg βαλεριάνας την ημέρα βελτίωσε τα συμπτώματα και μείωσε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.