ΥΓΕΙΑ

Τραγουδίστρια νοσηλεύτηκε γιατί δεν αεριζόταν μπροστά στον σύντροφό της

Αυτή η τραγουδίστρια μπορεί να γλύτωνε από πολλά, αν άκουγε τη συμβουλή της πριγκίπισσας Έλσας, η οποία πολύ σοφά μας τραγουδά «Let it go».

Η Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Viviane de Queiroz Pereira, χρειάστηκε να νοσηλευτεί αφού η απροθυμία της να «αεριστεί» μπροστά στον σύντροφό της, οδήγησε σε συσσώρευση επικίνδυνων αερίων στον οργανισμό της. Η ίδια περιέγραψε το γαστρεντερικό της φιάσκο σε ένα Instagram story για τους 15,7 εκατομμύρια ακόλουθούς της, το οποίο έκτοτε εξαφανίστηκε από τη feed της.

«Ξύπνησα στις 5:30 π.μ. με έντονους πόνους στο στομάχι και κατέληξα στο νοσοκομείο», έγραψε η Pereira,  – γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Poca – στην ανάρτησή της. Η ίδια, σύμφωνα με τo σχετικό δημοσίευμα της New York Post, δημοσίευσε φωτογραφίες της στην ιατρική μονάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η περίεργη ταλαιπωρία της Pereira ξεκίνησε αφού αρνήθηκε να αεριστεί μπροστά στον σύντροφό της. Οι δυο τους δεν είχαν «κανονισμούς» για το θέμα. Η τραγουδίστρια επίσης φέρεται να άκουσε τις συμβουλές από βίντεο στο TikTok που συμβούλευε να αγνοήσει τους πόνους στο στομάχι. Κάτι που τελικά είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πάει στο νοσοκομείο στον γιατρό με έντονους πόνους στο έντερο και στο στομάχι.

Οι πόνοι αυτοί είναι συνηθισμένοι, όταν το μεθάνιο δεν κινείται κανονικά στο έντερο, προκαλώντας στους πάσχοντες έντονο πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά τους. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση προκαλείται γενικά από ορισμένα τρόφιμα και υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ευτυχώς, οι γιατροί κατάφεραν να βοηθήσουν την Pereira, η οποία μάλιστα έστειλε με άλλο αέρα (sorry not sorry) το δικό της μήνυμα στους ακολούθους της στο Instagram:

«Κορίτσια, μην ντρέπεστε να αερίζεστε μπροστά στον άντρα σας. Αυτό που είναι πραγματικά ντροπιαστικό είναι να είναι να μην τον αφήνετε να κοιμηθεί επειδή δεν είστε καλά, να πηγαίνετε μαζί του στο νοσοκομείο και η διάγνωση να είναι παγιδευμένα αέρια». 

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλούν τα αέρια;

Τα πιο κοινά συμπτώματα των αερίων είναι το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, το κοιλιακό φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος και το ρέψιμο. Ωστόσο, δεν τα παρουσιάζουν όλοι αυτά τα συμπτώματα. Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι πιθανώς η ποσότητα των παραγόμενων αερίων, η ποσότητα των απορροφούμενων λιπαρών οξέων και η ευαισθησία ενός ατόμου στα αέρια του παχέος εντέρου.

Τυμπανισμός

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλούν τα αέρια στον οργανισμό, είναι η αποβολή υπερβολικών αερίων μέσω του ορθού, ο ονομαζόμενος τυμπανισμός. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι η αποβολή των αερίων από 14 έως 23 φορές την ημέρα είναι φυσιολογική. Τα υπερβολικά αέρια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα δυσαπορρόφησης των υδατανθράκων.

Κοιλιακό φούσκωμα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα υπερβολικά αέρια προκαλούν κοιλιακό φούσκωμα. Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για φούσκωμα από αέρια, ωστόσο, έχουν συνήθως φυσιολογική ποσότητα και αποβολή αερίων. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το φούσκωμα είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας εντερικής διαταραχής, όπως είναι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Η αιτία του IBS είναι άγνωστη. Μπορεί να περιλαμβάνει μη φυσιολογική κίνηση και συστολή των εντερικών μυών και αυξημένη ευαισθησία στον πόνο του εντέρου. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να δημιουργούν αίσθημα φουσκώματος.

Οποιαδήποτε πάθηση που προκαλεί εντερική φλεγμονή ή παρεμπόδιση, όπως είναι η νόσος του Crohn ή ο καρκίνος του εντέρου, μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακό φούσκωμα. Επίσης μπορεί να βιώνουν φούσκωμα ή πόνο:

  • άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις,
  • άτομα που έχουν δημιουργήσει συμφύσεις μεταξύ εντερικών ελίκων,  όπως π.χ. ουλώδη ιστό
  • άτομα που εσωτερικές κήλες
  • Τέλος, η κατανάλωση αρκετά λιπαρού φαγητού μπορεί να καθυστερήσει το άδειασμα του στομαχιού και να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία, αλλά όχι απαραίτητα πολλά αέρια. Περισσότερο επιφέρει κοιλιακό πόνο και δυσφορία.

Πολλοί πονούν όταν έχουν αέρια στο έντερο. Όταν ο πόνος εντοπίζεται στη αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου, μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν καρδιοπάθεια. Όταν εντοπίζεται στα δεξιά του κόλον, μπορεί να μιμηθεί το χολόλιθο και τις χολοκυστοπάθειες ή τη σκωληκοειδίτιδα.